Под наем или в собствено жилище с кредит?

Условностите са много, а отговорът е в значителна степен емоционален
Обновена: 28 сеп 2012 14:11 | 28 сеп 2012 12:21,
123
Под наем или в собствено жилище с кредит?
Снимка: Investor.bg

Една от основните дилеми на всяко домакинство е свързана с дома – дали той да е собствен, или да се живее под наем. При всички случаи, категоричен отговор на този въпрос няма, тъй като и за двете алтернативи има достатъчно аргументи както за, така и против.

Може би единственият категоричен и еднозначен отговор в полза на живота под наем е доходът – ако вноската по ипотечен кредит изисква влагането на целия ви текущ доход, то по-добре е да не поемате по този път. Причината е проста – работата ви може и да ви заведе в друго населено място с по-добри възможности, а ипотеката ви „закотвя“.

Аргументи „за“ живота под наем освен липсата на пари, се крият и в начина на живот – ко пътувате много, не сте семеен, нямате деца и имате наследствено жилище, в което да живеете след като се пенсионирате, то може да живеете под наем в различни градове и чак на пределна възраст да се върнете под родната стряха.

Дългосрочна форма на инвестиране и спестяване

Дългосрочното инвестиране е осмото чудо на света, заявява Алберт Айнщайн. Жилищният кредит е именно такова нещо. Всеки може да се поучи от примера на родителите си, които в общия случай са закупили жилищата си от взимоспомагателни каси, или с цената на години спестявания.

Тоест дори и текущата сметка да показва, че вноската за жилищен кредит е по-висока от наема на същото жилище, например 2 пъти по-висока, важното е какво ще стане след бъдеще.
В бъдеще може наемите да се повишат 5 пъти (за период от 30 години), и да станат 2,5 пъти по-големи от вноската по кредита ви, която ще остане непроменена, ако няма промяна в лихвените нива.

Ако вярвате, че инфлацията ще бъде висока, то вашият избор в дългосрочен план е жилищният кредит. От такъв може да се спечели по няколко направления – липса на разходи за преместване, печалба от поскъпване на самия имот (в благоприятни икономически времена), не на последно място – от удобството да обзаведете и подредите собствения си дом така, както вие самите искате.

Мисъл за бъдещето

Ако сега можете да си позволявате наем от 500 лв. на месец има голям шанс да не можете да си го позволявате когато се пенсионирате. От една страна пенсионирането за сегашните млади се сочи, че ще става на 80 годишна възраст, поради тежката демографска криза и ще трябва да работите на години, когато физически и психологически няма да е много възможно. От друга страна наемните нива тогава може да са много по-високи от сега.

Затова не се учудвайте, когато сегашните пенсионери се връщат в родните си села и градове, оставяйки апартаментите си в София и другите големи градове на децата и внуците си. Живот под наем с пенсия не е възможен в сегашните, а вероятно и в бъдещите условия.

Не се учудвайте и когато английски пенсионери се заселват по българските села. Разходите в Англия са високи, а тук ниски.

Затова ако изборът ви е да живеете цял живот под наем, се пригответе да изкарате старините си на село, което не е лоша алтернатива, но трябва да сте наясно с нея и съответно да поддържате бабиния имот или да си закупите свой в годините, през които живеете под наем.
Всичко е въпрос на лична стратегия и избор.

Калкулациите

Кредит от 100 000 лв., изтеглен за 25 години при лихва от 8%, ще ви изисква месечно плащане от 772 лв. Същото жилище може да бъде взето под наем за около 400 лв. на месец, тоест двойно по-малко.

Ако живеете в град, където няма демографска криза, като например София, за която НСИ очаква ръст на населението с 45% до 2060 г., то можете да очаквате повишение на наемите и поскъпване на жилищата.

Ако сте живял под наем прекалено дълго, може би няма да можете да си позволите жилище и ще трябва да заминете за провинцията, където наемите са по-ниски. Ако пък имате собствено жилище ще си спестите разхода за наем, а в последствие можете да продадете имота и пак да заминете за провинцията.

Основен проблем на живота под наем е това, че едва ли може да се очаква да натрупате солидни спестявания. Причината е, че обикновено когато я няма мотивацията на месечната вноска по кредита, парите се използват за текущо потребление - например за по-скъпа кола.

Важното е да подберете правилната си стратегия в зависимост от града в който живеете, началната база (наследствени имоти), доходите си, очакванията за лихвените и наемните нива, както и за цените на недвижимите имоти.

При избора не забравяйте и ситуацията на пазара на наеми – нивата им са доста променливи, а дори и да имате отлични отношения с наемодателя, той винаги може да ви принуди да напуснете жилището. Аргументи като „племенника идва в София да учи“, „трябват ми пари и продавам имота“ изобщо не са за пренебрегване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още по темата: ипотечен кредит
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Взема ли пенсия отивам в Мозанбик -там няма да плащам за наем и хляба е 25 цента
29
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 27 Хора, аз живея под наем и плащам 400лв, а един познат си купи жилище в баровски квартал за един чувал пари и сега плаща 250лв за охрана, портиер и градинар. Сигурно живее в комплекс от затворен тип. Преди години бях чувала, че поддръжката излиза 50-300 лева на месец. Така като гледам, хубави са условията по тези места, но си е скъпо.
28
9
 
5
 
! Отговори
до 19 преди 11 години
Аз твоите сметки не ги схващам честно казано, струваш ми се объркан. 400 лв по 12 месеца = 5 хил лв на година, за 25 години това са 125 хил ако ги държиш в буркан. Ако си правиш влог, това са да речем 5 хил по 8% = 400 лв за втората година, 800 лв за третата, 1200 за четвъртата и тн. По мои груби сметки това са 130 хил лв от лихви за периода, така че общо натрупани 255 хил лв. Т.е излиза че можеш да си купиш СОБСТВЕН дом без нито лев заем още преди 15тата година!
27
3
 
22
 
! Отговори
fan преди 11 години
Прочетох го- дори хората с пари теглят кредити за жилища. Дали за да прикрият нещо, дали защото свежите пари им трябват за бизнеса им или друго. Идеята ми беше, че собствеността си е собственост и това е по-добрият вариант дългосрочно. Отделно, че тук банките дерат и мамят както им падне. Това е проблема- няма правила..поне аз така мисля като потърпевш. Ако имаш дете и смениш 3 квартири за 5 години колко детски градини ще смениш и ще можеш ли?...а колко училища и къде ще са те...
26
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хора, аз живея под наем и плащам 400лв, а един познат си купи жилище в баровски квартал за един чувал пари и сега плаща 250лв за охрана, портиер и градинар.
25
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
сметката е елементарна - сумата на месечните лихви трябва да са по малки от евентуалния наем.Т.е. ако вноската би била 700 от които 500 са лихви(особено в началото на изплащането лихвите са високи), а наема би бил 400лв - няма смисъл да се купува.Важно е колко пари "изгарят" т.е. не получава нищо като материален актив срещу тях.За сегашните лихвени условия - кредит над 15г. за покупка показва, че не може да си го позволите и най вероятно ще се стигне до "драма".
24
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
под наем е по-изгодно, ние сме временно тук
23
1
 
1
 
! Отговори
do NO20 преди 11 години
До fan do 18 - kolega, procheti dobre zaglavieto pone .... Pod naem ili sobstveno jiliste S KREDIT
22
3
 
7
 
! Отговори
До 7 преди 11 години
То по твоята логика направо ей сега тегли едни 100 000 да си спестиш 250-те вноски и ги слагай на влог, след 25 години не 250-300 хил ами направо 800-900 хил ще изкараш, защо не и милион?
21
1
 
32
 
! Отговори
Тони преди 11 години
Знаете ли колко хора загубиха жилищата си заради нечовешки те такси и лихви,това трябва да е темата а не,реклама на спекулативно високите жилищни цени.......днеска са та а утре може да сте вия внимавайте,и не вярвайте на банките/бандити/
20
3
 
9
 
! Отговори
alex dim преди 11 години
V segashnoto ikonomichesko polojenie i po tochno segmenta na nedvijimite imoti e izkluchitelno glupavo da teglim krediti za jilista, tui kato cenite tepurva ste padat nadolu. V sofia ima 130 000 novi i svobodni apartamenta koito chakat svoite sobstveniti, susto taka ogromen broi hora sa s po dva tri apatamenta kupeni za investicia, koito susto v edin moment ste izlqzat na vtorichniq pazar. Na fona na ogromniq broi jilista i nishtojno niskoto tursene, pochti e sigurno che cenite tepurva ste padat
19
1
 
29
 
! Отговори
fan do 18 преди 11 години
Глупости- всеки, който има пари има собствен дом. Тая теория че всичко живее под наем първо не е вярна и второ не е правилна. Това, че в САЩ е така не го прави правилно, защото САЩ не може да бъде пример... хората с някакви пари имат собственост и така е от финикийците насам...
18
5
 
4
 
! Отговори
До 7 преди 11 години
Нешо са ти криви сметките, при сега действащите калкулатори ако изтеглиш 100000 за 25 години ще върнеш на банката 211800. Я сега си отговори сам на въпроса 100000 разделени на разлика 400 колко вноски са - 250 да ти отговоря направо. И тъй като лихвите по депозита ще почнат - 1-ви месец върху 400лв, втори - върху 800 лв и така нататъка, а може и някоя вноска да се пропусне та няма да са само 250 месеца събиране само на 100 000 главница.Как по точно ще събереш от лихви 250-300 хил?
17
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Българинът все още живее с мисълта,че собственият дом му дава сигурност.Но по света не е така.Никой пет пари не дава за собствен дом.А кризата ги накара и да не искат да помиришат за теглене на кредити с тази цел.
16
5
 
21
 
! Отговори
до 11 преди 11 години
Прав/а сте, но само на теория! И аз предпочитам да не плащам наем, който да отива в чужд джоб, но ако се зароби чоек със заем за 20-30 години, ентусиазмът от това, че жилището МОЖЕ и да стане твое след време, бързо ще отмине!
15
3
 
13
 
! Отговори
fan преди 11 години
Всеки си преценява за себе си и всеки е прав за себе си... робство на банката е тъпо, но има една приказка "заем се връща- наем не" а и след 25 години апартамент може и да не ми трябва и това при условие, че наема е 400 лева след 10-20 години а то няма да е... така, че както е казал спеца " не са страшни големите разходи, много по страшни са малките приходи"
14
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Затова не се учудвайте, когато сегашните пенсионери се връщат в родните си села и градове, оставяйки апартаментите си в София и другите големи градове на децата и внуците си. Живот под наем с пенсия не е възможен в сегашните, а вероятно и в бъдещите условия. " - ...Според написаното пенсионерите хем живеят под наем, хем в същото време оставят апартаментите на децата и внуците. Под наем ли са или не?!?!?!?
13
2
 
9
 
! Отговори
До №3 преди 11 години
Много добре звучи, но ако работиш в града и всеки ден пътуваш 50 - 100км правиш ли сметка колко пари ще ти прибере вдянков от акциз и ддс на горивото за 25 години.
12
2
 
86
 
! Отговори
къща преди 11 години
На село ме чакат 2 къщи с 2 декара двор и 30 декара ниви,а аз живея на таванска стая в Пловдив и робувам за 500 лева.Правя го единствено и само,защото на село няма кво да работя,а за да произвеждам някаква продукция се иска начален капитал,който за сега нямам.До там ни докараха,че живеем в кутийки по градовете,а в същото време имаме райски кътчета по селата,които сме изоставили и ако един ден не се върнем,те ще станат собственост на ***,а ние ще сме си още в кутийки по градовете.
11
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не, сериозно днес.бг през ден ли ще пускате тази новина ?!