Под наем или в собствено жилище с кредит?

Условностите са много, а отговорът е в значителна степен емоционален
Обновена: 28 сеп 2012 14:11 | 28 сеп 2012 12:21,
123
Под наем или в собствено жилище с кредит?
Снимка: Investor.bg

Една от основните дилеми на всяко домакинство е свързана с дома – дали той да е собствен, или да се живее под наем. При всички случаи, категоричен отговор на този въпрос няма, тъй като и за двете алтернативи има достатъчно аргументи както за, така и против.

Може би единственият категоричен и еднозначен отговор в полза на живота под наем е доходът – ако вноската по ипотечен кредит изисква влагането на целия ви текущ доход, то по-добре е да не поемате по този път. Причината е проста – работата ви може и да ви заведе в друго населено място с по-добри възможности, а ипотеката ви „закотвя“.

Аргументи „за“ живота под наем освен липсата на пари, се крият и в начина на живот – ко пътувате много, не сте семеен, нямате деца и имате наследствено жилище, в което да живеете след като се пенсионирате, то може да живеете под наем в различни градове и чак на пределна възраст да се върнете под родната стряха.

Дългосрочна форма на инвестиране и спестяване

Дългосрочното инвестиране е осмото чудо на света, заявява Алберт Айнщайн. Жилищният кредит е именно такова нещо. Всеки може да се поучи от примера на родителите си, които в общия случай са закупили жилищата си от взимоспомагателни каси, или с цената на години спестявания.

Тоест дори и текущата сметка да показва, че вноската за жилищен кредит е по-висока от наема на същото жилище, например 2 пъти по-висока, важното е какво ще стане след бъдеще.
В бъдеще може наемите да се повишат 5 пъти (за период от 30 години), и да станат 2,5 пъти по-големи от вноската по кредита ви, която ще остане непроменена, ако няма промяна в лихвените нива.

Ако вярвате, че инфлацията ще бъде висока, то вашият избор в дългосрочен план е жилищният кредит. От такъв може да се спечели по няколко направления – липса на разходи за преместване, печалба от поскъпване на самия имот (в благоприятни икономически времена), не на последно място – от удобството да обзаведете и подредите собствения си дом така, както вие самите искате.

Мисъл за бъдещето

Ако сега можете да си позволявате наем от 500 лв. на месец има голям шанс да не можете да си го позволявате когато се пенсионирате. От една страна пенсионирането за сегашните млади се сочи, че ще става на 80 годишна възраст, поради тежката демографска криза и ще трябва да работите на години, когато физически и психологически няма да е много възможно. От друга страна наемните нива тогава може да са много по-високи от сега.

Затова не се учудвайте, когато сегашните пенсионери се връщат в родните си села и градове, оставяйки апартаментите си в София и другите големи градове на децата и внуците си. Живот под наем с пенсия не е възможен в сегашните, а вероятно и в бъдещите условия.

Не се учудвайте и когато английски пенсионери се заселват по българските села. Разходите в Англия са високи, а тук ниски.

Затова ако изборът ви е да живеете цял живот под наем, се пригответе да изкарате старините си на село, което не е лоша алтернатива, но трябва да сте наясно с нея и съответно да поддържате бабиния имот или да си закупите свой в годините, през които живеете под наем.
Всичко е въпрос на лична стратегия и избор.

Калкулациите

Кредит от 100 000 лв., изтеглен за 25 години при лихва от 8%, ще ви изисква месечно плащане от 772 лв. Същото жилище може да бъде взето под наем за около 400 лв. на месец, тоест двойно по-малко.

Ако живеете в град, където няма демографска криза, като например София, за която НСИ очаква ръст на населението с 45% до 2060 г., то можете да очаквате повишение на наемите и поскъпване на жилищата.

Ако сте живял под наем прекалено дълго, може би няма да можете да си позволите жилище и ще трябва да заминете за провинцията, където наемите са по-ниски. Ако пък имате собствено жилище ще си спестите разхода за наем, а в последствие можете да продадете имота и пак да заминете за провинцията.

Основен проблем на живота под наем е това, че едва ли може да се очаква да натрупате солидни спестявания. Причината е, че обикновено когато я няма мотивацията на месечната вноска по кредита, парите се използват за текущо потребление - например за по-скъпа кола.

Важното е да подберете правилната си стратегия в зависимост от града в който живеете, началната база (наследствени имоти), доходите си, очакванията за лихвените и наемните нива, както и за цените на недвижимите имоти.

При избора не забравяйте и ситуацията на пазара на наеми – нивата им са доста променливи, а дори и да имате отлични отношения с наемодателя, той винаги може да ви принуди да напуснете жилището. Аргументи като „племенника идва в София да учи“, „трябват ми пари и продавам имота“ изобщо не са за пренебрегване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още по темата: ипотечен кредит
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Уловката е още във въпроса "Под наем или в "собствено" жилище с кредит? Жилището не е собствено, а е на банката, до изплащане на кредита и условията по кредита се дирижират от банката и могат да се променят.
49
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кой както го нареди, и в двата случай все си прецакан, но в дългосрочен план наемът не е удачен, един ден вече си на 60 години и няма къде да живееш, щото мама и тати живеят в къщата на баба и дедо, имат си и друго апартаментче, ама го ползват само за да цицат кинти от наем и оставаш с пръстче в гъзче. Въобще недейте ми обяснява, че с 400-600 се спестяват кинти за жилище, а да пълниш тумбака на хазяина - не мерси.
48
1
 
21
 
! Отговори
до 44 преди 11 години
Тези проценти дали са за собстени или ИПОТЕКИРАНИ жилища?Ако вярваш, че ипотекираният ти апартамент е твой СОБСТВЕН, просто спри да си плащаш ипотеката си 2-3 месеца и виж какво ще се случи
47
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
След като цялата държава яде,пи и се весели 20 год. сега се сетихте да мислите за нещата от живота..Сигурен съм,че на повечето от вас през ръцете са минали десетки хиляди,но май по-важно(и модерно) беше да се ходи в Гърция,Малдивите,Мавриций и разни др. места с мотото ,,Сега ми паднало..Един път се живее..Като белите хора,, и разни други кухи фрази..Останаха само снимките,нали? Ако бяхте купували имоти,сега нямаше да избирате: Кредит или наем? Няма кредит..има в брой..това е ..!!
46
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какво собствено жилище бе ***?!!?!? 5 вноски да ви остават по жилището и да не ги платите, банката ви го взима. ЖИЛИЩЕТО Е НА БАНКАТА И СТАВА ВАШЕ, ЕДВА СЛЕД КАТО ИЗПЛАТИТЕ И ПОСЛЕДНАТА ВНОСКА И БАНКАТА СКЪСА ДОГОВОРА, МОЖЕТЕ ДА КАЖЕТЕ ЧЕ ЖИЛИЩЕТО Е ВАШЕ
45
0
 
21
 
! Отговори
За Германия преди 11 години
В Германия лихвите по ипотечните кредити са 2.5% а по депозитите кой знае, сигурно са по-малко - разбира се че е по-добре да си купи къща човек, стига да може да си го позволи. В Швабинг в Мюнхен един апартамент е между 500 хил и 1 милион евро обаче ...
44
5
 
21
 
! Отговори
Еврей преди 11 години
Разбирасе че собствено жилище, под наем са само неудачниците и хипарите. Нямате пари? Ние мислим за вас, приготвили сме ви изгодни кредити изплатими за 30-40 годинки хихи :)
43
3
 
18
 
! Отговори
fan преди 11 години
В Швейцария собствените жилища е над 30% а в Германия това са половината жилища, което за страни с тоя стандарт са колосални цифри. В България процента е над 90. така, че версията за "По добре под наем" важи за гастарбайтери и гурбетчии, изкарваш ли пари, взимаш кредит и си живееш у вас. В САЩ над 67% от жилищата са СОБСТВЕНИ! питайте гугъл, че няма букви са писане...
42
1
 
20
 
! Отговори
38 съм преди 11 години
39, обсолютно си прав, трябва да построиш нещо и да оставиш след себе си. Идеята ми е, че не е задължително да е апартамент в големия град. Живея си под наем в големия град, но си строя къща в Балкана. Доста парички инвестирам, много ми е приятно да ходя, за сега само през почивните дни, някой ден ще ми стане и постоянен дом, да се надяваме.
41
20
 
16
 
! Отговори
То е ясно ! преди 11 години
10000 пъти по-добре е да имаш собствено жилище. В наетото няма как да вложиш солидни средства за ремонт и да го направиш както ти искаш. Наем до 25-30 г. макс. После собствено жилище. Солиден човек не може да живее под наем... не е сериозно.
40
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе какви депозити ,какви наеми хахахЩо народ имаше пари ,депозити и незнаино какво 1989 е какво остна от всичко това !На свят в които му остават 50-60 години в които ще се строи преди да се върнем към керпича ,просто е ненормално да се мисли за книжни и виртуални пари без покритие
39
3
 
3
 
! Отговори
God преди 11 години
До 19: А през това време къде ще живееш докато спестяваш? Клошар ли да става или да живее са майка си и баща си? Много на ангро правиш сметките. Можеш ли да гарантираш, че лихвата по депозита му ще е 8% годишно всяка година?
38
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ти може да си кацаш от цвят на цвят ,но на 100% от хората им трябва дом!Германците са си германци дали се прибират след работа в дома под наем и това им е живота мен не ме интересува.Тук всеки си строи и се бори за дом които да го има и за тея след него ,дори кога е изгнил отдавна!Лафа е на 1100 години и е част от народопсихологията ни!Човек и добре да живее умира ,остава това което е построил!
37
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
под наем съм и имам депозит. Изобщо не ми трябва панелка или каквото и да е там в града, тъй като ще живея в него, в друг град, в друга държава докато се пенсионирам. После си отивам в едно китно селце и си живея с пенсиика и депозита. Ако не доживея този момент, сина ми ще се радва на депозита и на никой на врата няма да виси ипотека
36
3
 
5
 
! Отговори
До Анонимен 36 преди 11 години
Ne e taka, tochno tova kazvah, nikoi ne jivee pod naem, nitov Germania, nito Sweizaria. I na dvete mesta sam jivial, horata si imat sobstveni kasti. Moje bi nai-bednite jiveiat pod naem, parvo pokolenie imigranti ot ujnite strani i tn..No vseki normalen chovek kupuva ili veche pritejava nesto, daje moite mladi priateli na po 25-30 tegliat kredit i kupuvat,otdelno che chakat nasledstvo. I ako naistina 85% jiveeli pod naem, to znachi 15% pritejavat 100% ot jilistata? hahahah! stiga ste viarvali
35
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Добре, защо ми е всичко това като преди години живеех в един град, сега в друг, след време може да съм някъде в чужбина. Защо ми е да се заробвам за 20-30 години за 4 стени като не знам дали изобщо ще ми трябват. Някъде четох (не съм сигурен колко е вярно), че в Германия 85% от хората живеят под наем. За Швейцария познати са ми казвали, че масово местните живеят под наем, даже и свръх богати хора живеят във вили, за които плащат месечно. Едва ли там са толкова прости.
34
3
 
6
 
! Отговори
Stranno преди 11 години
Ne razbiram zasto vinagi po forumite se govori che v "chujbina" horata jiveeli samo pod naem, ne pritejavali nisto i v BG nai-mnogo hora sa sobstvenizi na kasti?...Palni izmislizi, az jiveia v "chujbina" (5 razlichni darjavi) ot dete, vsichki pritejavat sobstvenia si dom, plus oste nasledstva ot babi/roditeli plus oste nesto ako kupiat za da go davat pod naem ili da si investirat parite. Taka che molia vi ne govorete takiva bezmislizi bez naistina da znaete za kakvo stava vapros :)
33
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кви са тия кредиди от 100 000лв бе? Кой нормален средностатистически човек в България може да си позволи да изтегли такъв кредит?!При положение че повечето хора взимат под 1000лв заплата (в най-добрия случай...), да не говорим пък колко са тези с минимални доходи...
32
2
 
12
 
! Отговори
до 23 преди 11 години
Ти наясно ли си какъв е бизнеса на банката изобщо? Ако теглиш кредит кой ще ти плаща лихвите? Разбираш ли разликата между -8% и + 8%?Като ви чета коментарите чак ме хваща яд,че не се възползвам от наивността ви.
31
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
С банки да си нямаш работа-от пощенска изтеглих 1000лв и за една год върнах близо 600-проверих колко имам да връщам още и се оказаха 900лв...-жив рекет