ГЕРБ и БСП: Пускаме референдума на Слави!

Те са "за" мажоритарен избор и намаляване на субсидиите
9 ное 2016 12:07, Екип на Dnes.bg
224
ГЕРБ и БСП: Пускаме референдума на Слави!
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

ГЕРБ и БСП обявиха подкрепа за резултатите от референдума на Слави. Така независимо дали е под или над бариерата за задължителност, парламентът се готви да приеме решенията от него - въвеждане на мажоритарен избор за депутати и намаляване на партийната субсидия.

Още по темата

"Обсъждаме варианта референдумът да бъде подкрепен. Той е подкрепен от три и половина милиона души. Мажоритарният елемент е хубаво нещо", каза шефът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов.

Той припомни, че при едни от последните промени в Изборния кодекс от ГЕРБ са предлагали смесена избирателна система - мажоритарна и пропорционална. От БСП обаче били против. 

"Оттук-нататък трябва да се съобразяваме с тази форма на пряко допитване", каза още Цветанов. 

Той обясни, че все още няма политическо решение за подкрепа на референдума, но това са общите настроения в ГЕРБ. Той обясни, че партията им ще подкрепят и намаляване на държавната субсидия, но след анализ. 

Лидерката на БСП Корнелия Нинова обяви, че партията й ще внесе предложения по трите въпроса за промени в Изборния кодекс. Тя също обясни, че БСП отдавна иска мажоритарен избор.

"Първата промяна за мажоритарен избор беше на БСП и то преди години", каза шефката на социалистите. 

Нинова каза, че субсидиите на партиите трябва да се намалят. "Ще бъдем конкретни за това колко трябва да бъдат в предложенията си", каза още червената лидерка.

"Какъвто и да е рискът за партиите, в момента е важен вотът на хората. Или ги чуваме, или следващият им сигнал ще е фатален", каза тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


224
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
0
 
6
 
! Отговори
:) преди 7 години
Направо сте гнусни вече.. страх преди изборите,а когато минат пак старата песен ще запеят..
125
0
 
6
 
! Отговори
Лошия матриял преди 7 години
Значи при парламентарни избори от парламента отпадат всички без ГЕРБ, БСП и ДПС. Нищо чудно да започнат референдуми за отцепване от "татковината" в пограничните райони.
124
0
 
3
 
! Отговори
до 129 преди 7 години
До АнонименАко съда и прокуратурата си вършат работа защо да не го отзоват? В България да стане така - най-важните решения да се вземат от професионалисти, които да отговарят з атях, а поне значителните, които касаят хората- от обществото. Така мисля е в Швеция.
123
1
 
4
 
! Отговори
do 126 преди 7 години
До Добре,да гоПодкрепятИ аз толкова години съм в БАН и не мога да проумея, защо пречат на добрите учени да се развиват? Това не е полезно за самия учен, добрият учен принадлежи на обшществото. Не го проумявам. Ръководството на БАН само си прави харакири. Подкрепят го само ***, слаби учени и хора с нисък морал-хитреци.
122
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Надявам се, че по-умните разбраха КОЙ поръча и плати реферндума, при трипартиен парламент,както се очертава, дпс ще е на власт 1000 години.
121
1
 
10
 
! Отговори
ИЗБИРАТЕЛ преди 7 години
Чудно! Съгласни за за мажоритарен вот, каква изненада! Слави да спре да хленчи, а избирателите да си помислят за последиците от мажоритарния вот ... Браво на Слави, добра работа свърши! А на драгите избиратели - "Каквото сам си направиш, друг никой не може да ти го направи."
120
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Честит ви следващ парламент с две партии. Да не забравите да изберете по - малкото зло!
119
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Предизборна кампания в действие. А и ще имат полза от мажоритарната система - ще са с повече депутати от сега. "Честито"!
118
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бат Сали влезе в Парламента с 500 (пет стотин) гласа по пропорциналната система. Спрете да го давте като "плашещ" пример.
117
0
 
12
 
! Отговори
Край преди 7 години
Ама и това че лигавят идеята още не значи че сме успели. Парламента е способен всяка идея да олигави така че да не можете да я познаете. Говорят за "мажоритарен елемент" демек нещо като ама не баш.
116
0
 
21
 
! Отговори
dedo goshe преди 7 години
хм, малко предизборно ми се струва, да се харесат на тълпата...не ме кефи!!!
115
1
 
14
 
! Отговори
Край преди 7 години
Щом се навиха значи закъсняхме да им попукаме тиквите на всички партиици.
114
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе, тук никой не порица някаква Екзакта, която в петък вечер, часове преди денят за умисъл обяви, че Цепка води пред Радев с над 6 % /разбирай $$$$/. Той победи с 3,5 повече. Значи Екзактните ни излъгаха над 9 %, почти 400 000 гласа. Някаква отговорност!
113
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Щом се навиха, значи сме сбъркали!
112
2
 
14
 
! Отговори
Край преди 7 години
Като ви го напишат в листата и Бат Сали избархте и Владо Кузов избрахте и Баракова избрахте и Бареков избрахте и Лъчо Мозъка от три парламента е вътре Само Йоло Денев не го огря - защото е луд но непослушен. Всички тези персони са невъзможни народни представители при мажоритарни избори.
111
2
 
8
 
! Отговори
Край преди 7 години
Бат Сали дали може да събере 12-13 хил гласоподаватели от един избирателн район от 25 хил човека. Недочелите нискочели да не коментират избирателни системи ми да се редат за социални помощи.
110
5
 
7
 
! Отговори
1 преди 7 години
продавам телевизор с плосък екран и дупка от тръмпотия, за контакти куненелия и йотова.
109
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 92 - това че щом някой е избран мажоритарно можеш да му държиш сметак е най-голямата глупост. Можеш да му държиш сметак чак на следвакщото гласуване. на Плевневлиев държахте ли му сметка за тези пет години? а на Първанов преди това? ете бяха избрани мажоритарно. колок пъти избирахет мажоритарно Тотев или фандъкова? А кирил Йорданов? не говореет глупости, мажоритарните депутати не могат да се отзовават, освен в много малок страни, но това не зависи от самата мажоритарност.
108
4
 
15
 
! Отговори
PD преди 7 години
А вътре в самите партии, ще настане такъв смут. Сега е пълно с функционери, които нямат никакъв шанс да станат мажори. Не че сега не ги държат да вършат черната работа, но при мажорни избори, няма да помиришат парламента.Амалките партии и така нищо не правят, освен интриги, за власт и гарантират статукво на големите.
107
6
 
4
 
! Отговори
анонимна. преди 7 години
Разгеле. Проумяхте го