Три дни преди изборите: ГЕРБ дръпна пред БСП с 2%

Намалява броят на колебаещите се, сочат резултати на "Алфа Рисърч"
23 мар 2017 18:30,
214
Три дни преди изборите: ГЕРБ дръпна пред БСП с 2%
Графика: "Алфа Рисърч"

Три дни преди вота ГЕРБ поведе пред БСП с 2,6%. Това сочат резултатите от проучване на "Алфа Рисърч".

То е проведено между 20 – 22 март 2017 г. сред 1033 пълнолетни граждани от цялата страна. Изледването е финансирано със средства на социологическата агенция.

Данните показват, че на финалната права за ГЕРБ са готови да гласуват 31,7% от твърдо решилите да гласуват избиратели. За БСП пък декларират, че ще пуснат бюлетина 29,1 на сто.

Още по темата

Още по-близки според изследването на "Алфа Рисърч" са резултатите на третия четвъртия - "Обединени патриоти" и ДПС. Коалицията на Каракачанов получава гласовете на 8,9%, а движението на Карадайъ – на 8,4% от решилите да глуват избиратели.

Петият сигурен участник в следващия парламент ще е партията на Веселин Марешки "Воля". Според резултатите формацията ще получи гласовете на 6,8 на сто от избирателите.

"Точно на 4%-та бариера финишира коалицията Реформаторски блок-Глас народен. За нея мобилизацията на колебаещите се все още десни избиратели ще бъде решаваща за присъствието в парламента", анализират от "Алфа Рисърч".

Под чертата за влизане в Народното събрание със сигурност остават коалициите "АБВ-Движение 21", Движение "Да, България" и "Нова република". Всички те имат около и малко над 2%, показва проучването.

Характерно за тях е, че имат твърди избиратели, но малка периферия и са неравномерно представени в различните региони и типове населени места.

ДОСТ на Местан събира около 1% от гласовете в страната.

Около 3.5% смятат да изберат опцията "Не подкрепям никого".

От "Алфа Рисърч" са направили и разпределение на местата в следващото Народно събрание. На база на резултата от проучването 5-партийният парламент би изглеждал така: ГЕРБ – 89-91 мандата, БСП – 81-83, Обединените патриоти и ДПС – по 24-25, Воля – 18-19.

При 6-партиен парламент ГЕРБ би взел 85-87, БСП – 77-79, ОП и ДПС – по 22-24, Воля – 17-18, и РБ – 10, изчисляват социолозите.

Според проучването се очертава висока избирателна активност от около 62%. Това означава, че в неделя около 3,6 млн. - 3,7 млн. души ще отидат до избирателните урни.

През последната седмица преди вота рязко нараства броят на хората, които вече са решили за кого да гласуват.

До 12% намаляват избирателите, които са сигурни, че ще гласуват, но все още не са решили за кого.

"Макар този дял да изглежда нисък, става въпрос за малко над 360 000 души. При запазващите се къси дистанции между партиите, тези избиратели могат да се окажат решаващи за различните следизборни сценарии", анализират от социологическата агенция.

**********************************************

Настоящото изследване е проведено в периода 20 – 22 март 2017г. от Алфа Рисърч, публикува се на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства. Изследването е проведено сред 1033 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю по домовете на анкетираните лица. Алфа Рисърч носи отговорност за данните и интерпретацията, публикувани на нейния сайт, но не и за избирателно или манипулативно използване на тези данни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


214
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
177
0
 
1
 
! Отговори
мтео преди 7 години
Ще видите в неделя как е дръпнал тогава ще ви питам кой е дръпнал
176
1
 
4
 
! Отговори
Гергана преди 7 години
В неделя да кажем искаме ли още да ни управлява тази скапана партия Герб или не това е какво само пишем
175
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дръпнал ми е макарите и Цецка ми ги дръпна пък каква стана
174
1
 
5
 
! Отговори
Unufri преди 7 години
До 181: Абсолютен нонсенс си написал :) Как един властолюбец ще сдава три пъти доброволно власт? Как ти се връзва хем да люби властта, хем доброволно да се отказва от нея. Пишете пред тез компютри колкото да не заспите!
173
0
 
4
 
! Отговори
СЛОНА ОТ ВИДИН преди 7 години
ДА СИ ПРИПОМНИ КАКВО КУПИРАХА ОТ МЕН ДАЖЕ И В ЕДНА ТВ РЕКЛАМА!В НЕДЕЛЯ ВЕЧЕРТА ЩЕ ВИДИМ КОЙ ЩЕ ЦУНКА ХОБОТА НА СЛОНА И КОЙ ЩЕ ЦУНКА ДУПЕТО НА СЛОНАТОВА ЩЕ КАЖЕМ НИЙ БЪГАРСКИТЕ ХОРА!!!%....
172
1
 
1
 
! Отговори
Dinosaurus преди 7 години
До Gerb OverА сега напиши тази статистика за БСП и за ДПС, отворко!
171
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
е може орбан да построй ограда за месеца а батюшка да се мотае 7 годинни/2009-16г/,това означава че той има облага от трафика
170
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ей ще го разорите руското посолство бе! И кво ше ги правите тия рубли?
169
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
АБСОЛЮТНО ПЛАТЕНО ПРОУЧВАНЕ!!!!!! ГЕРБ НЯМАТ 1 МИЛИОН ГЛАСА И ПОВЕЧЕ КАКТО ИМ ДАВАТ ТУК!!!МАКСИМУМА ЗА ГРАБ Е ОКОЛО 900 ХИЛЯДИ И ТОВА НАДАЛИ ЩЕ СТАНЕ ЩОТО НЯМА ФАЛШИФИЦИРАНЕ ЯКО ДА ИМА НА ИЗБОРИТЕ!ПОРЕДНОТО ПЛАТЕНО ПРОУЧВАНЕ ЗА ПРОМИВАНЕ НА МОЗЪЦИТЕ НА СЛАБОУМНИТЕ!
168
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
29.1% *** ми се виждат много :)
167
0
 
8
 
! Отговори
alek преди 7 години
не е нормално лидерът на пп герб да сдава власта на три пъти без да е изкарал целият мандат / кмет, премиер 2пъти/да кандидатства за 3 ти път за управлението на страната.за да си държавник се изискват много качества,не е достататъчно само властолюбие и болни амбиции.това което позволяваме на б.б.ни носи лош имидж като народ
166
2
 
5
 
! Отговори
ГАФУР преди 7 години
ДПС НЯМА ДА МОЖЕ ДА ПРЕСКОЧИ БАРИЕРАТА ТОВА ФАКТ
165
0
 
4
 
! Отговори
Пак съм "Хм...& преди 7 години
Познайте от първия път кой ще плаща масрафа след изборите?
164
1
 
6
 
! Отговори
Локи преди 7 години
Смяната на 8 години на всеки политик е жизнено важната основа на деморацията. Махнахме тато, сложихме батьо. Тук вече не е въпроса и кой да бъде, а че устоите на демокрацията са застрашени. Народа иска промяна, но вече сякаш свикна да избира всеки, който се обяви за десен, даже управлението му да е под всякаква критика. Избирайте мажоритарно, а не бащица! Свободните хора ще спасят света, а не феодалите!!!
163
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
в неделя ще видите кой с колко е дръпнала като с майката на България на Президентските избори нали
162
1
 
13
 
! Отговори
Хм... преди 7 години
Най-точната социология ще е в неделя. Много са вредни тези агенции с платените си проучвания, обслужващи различни партии. Всеки ден се редуват ту едните, ту другите. Дразнят вече. И редни ли са тези социологически проучвания преди изборите. Има ли значение БСП или ГЕРБ?! "Матриял" няма, "матриял". То не остана един нормален, за който да гласува човек. Демографията почва да си казва тежката дума и положението става необратимо. Всеки се бута на хранилката, а тя все по-празна и по-празна.
161
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кой дава право на тези агенции да правят проучвания и да манипулират общественото мнение? Така хората се разубеждават да гласуват за малките партии. Искам юридическо мнение дали може да осъдя тези агенции за това, че въздействат на психиката на хората чрез манипулации.
160
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЗАТОВА ЧЕ ОСТАНАХ БЕЗРАБОТА ИТО В ДЕНЯ В КОЙТО ПОЧИТАХ ЕДНА ГОДИНА НА МОЯТ ДЯДО ДЕТО СЕ Е ГРИЖЕЛ НЕПРЕСТАННО ЗА МЕН ЩЕ ЗАГУБИТЕ ИЗБОРИТЕ ПИШЕТИ ОНЯ ДЕТО НЕГО УВАЖАВАШЕ ДЪЛГО ВРЕМЕ И КОГАТО БЕШЕ С ХИЛИКОПТЕРА МИНА ИКРЪЖА НАД НЕГО И МЯКАШЕ И КОГАТО ИЗЛЕЗНАХ ОТ БУТКАТА ГО ПОЗДРАВИ С ТРИ СПУСКАНИЯ НАДОЛУ НАГОРЕ И СИ ТРЪГНА ЗИМАТА НА КУЧЕТО КОЛИБА ПРАВИШ А ТВОЙТЕ ХОРА МЕ ИЗГОНИХА НА УЛИЦАТА НА31ОКТОМВРИ
159
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Понеже днес е последен ден за агитация и пропаганда за руския свят, ще призова всички радетели за влизането на България в Евразийския съюз на тов. Путин да излезнат и да гласуват масово за превръщането на България в нова просперираща Армения на Балканите. Едно време преди 25 години говорехме за сполука и че ще превърнем България в Швейцария на Балканите но това се оказа много трудно и затова дайте да заложим на сигурното. Гласувайте масово за БСП партията на безусловната капитулация пред Русия
158
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДОЛУ ГЕРБ ЕС И НАТО ВЕЧНА ДРУЖБА С РУСИЯ ТОГАЗ НЕМА ДА ИМА ПРОСИЯ 1