ГЕРБ - условният победител на вота, но остане ли Борисов начело, следвала криза

Ръководството на БСП отблъсквало съюзниците
237
ГЕРБ - условният победител на вота, но остане ли Борисов начело, следвала криза
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

„Имам специфично предчувствие, че големият победител на тези избори ще бъде партията на пандемията, която ще предопредели резултата, а не политиката... Чрез целия ресурс правителството направлява кампанията така, че да я сведе до битката на твърдите ядра. Не е нереалистично да очакваме, че ГЕРБ ще е условният победител. Ако обаче комбинацията е начело с Бойко Борисов, то тя няма да продължи дълго и ще настъпи политическа криза, напрежение сред обществото. ГЕРБ имат интерес от ниска избирателна активност“, коментира пред БНР социологът Юрий Асланов.

Още по темата

Според него през последните години ръководството на БСП се чувства самодостатъчно и отблъсква потенциалните съюзници.

„Партията ще трябва да направи компромиси за бъдещи коалиции“, смята той.

Асланов посочи, че в тази ситуация президентът Румен Радев се намира в силна позиция.

„Той прояви своеволие и даде заявка за втори мандат, която не беше съгласувана с БСП. Това му спечели доста привърженици. Може да се създаде парадоксално положение - ако парламентът изпадне в патова ситуация и не излъчи кабинет, да се случи така, че Румен Радев със свой кабинет да готви президентски избори. Още от миналото лято влязохме в трайна политическа криза и развръзката няма да настъпи нито след парламентарните, нито след президентските избори. Ние навлизаме в продължителна турбуленция, която ще се подсилва от пандемичната ситуация и от общата криза в глобален план“, коментира Асланов.

Социологът изрази опасение, че след изборите голяма част от българските избиратели ще останат непредставени в новия парламент, защото интересът към гласуването отслабва все повече.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


237
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
190
0
 
3
 
! Отговори
Въпроса е ? преди 3 години
Какво ще стане със шкафчето след изборите и дали ще отлети пълно във щатите със собственика си ?
189
6
 
5
 
! Отговори
УВО 21 преди 3 години
Румен Радев трепери в президентството. След изборите ще се разрешава и неговия проблем.
188
10
 
5
 
! Отговори
трябва законност преди 3 години
Проблема е че не вкарахме в затвора Жан Виденов. Ако сега беше в затвора, социалистите щяха да се въздържат в необуздания си ламтеж. И покрай тях много други които си мислят че могат да грабят и ще им се размине.Цацаров очевидно не беше подходящ избор.Моите надежди са в Гешев.
187
4
 
9
 
! Отговори
буци оттече у канал преди 3 години
Правителство може да има или около ГЕРП или около БСП... Не се ли обедините около най голямата опозиционна партия в случая БСП (добра или лоша), която е единствена партия способна да гътне TYЛУПА и ДОГАНЯ, ще му хапнете отново маркуча... Нужен е ОБЩ ФРОНТ около БСП! Тоя ПЕЗЕВЕНК много ви обича разединени и така се крепи 11 год. Не разпиляване на гласовете по малките партийки, а обединението с една по голяма партия може да гътне ШАЙКАТА С БАЙ TYЛУП И ДОГАНЯ... в случая това е БСП... иначе Тиквун ще е вечен!!! Не забравяйте, че ОБЕДИНЕНИЕТО на комунисти и антикомунисти успя да неутрализира
186
10
 
6
 
! Отговори
не се даваме преди 3 години
Факта че комунистите са се фокусирали в ББ означава че той е най-полезен за България. Те фокусират в него, защото политика на ИЗ е да спъва първенците на България и така да я поставят под собствен контрол.Бойко трябва да се замисли за създаването на кадри които да го заместят в случай на неблагоприятни обстоятелства.
185
7
 
9
 
! Отговори
Баце ке падне преди 3 години
На България е нужен ОФ срещу ГЕРБ.....Трябва да е ясно на всички - Борисов е тотална щета.Ножът е опрял до кокал!Затова българското общество следва да подходи към предстоящите парламентарни избори с една единствена мисъл как този човек да бъде свален от власт..... Едно ключово преосмисляне следва да се случи в главата му. Трябва да разбере, че в името на събарянето на Борисов е добре да се гласува за тази сила, която има най-голям шанс да го събори за да не се пилеят гласовете анти. Ако тази сила е БСП БСП. Ако е Трифонов - за него. И за ясно изразени опозиционни формации кат
184
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оставка Буци , къде скри парите от шкафчето Буци
183
15
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще гласувам за този, който настоява за съд и тежки ефективни присъди на всички членове на гербавата шайка!Гонения, реваншизъм и лустрация за тези национални предатели и грабители на българите!
182
18
 
11
 
! Отговори
свиркам си преди 3 години
Пробнозите на Асланов звучат като заклинание. Те обичайно не се сбъдват.Аз всъщност ще гласувам за Бойко.Единственото с което съм съгласен е че социалистите ще фокусират на Бойко така както до скоро фокусираха в Цветанов. Целта разбира се остава. Да внесе противоречие меджу двамата и по възможност объркване в редиците. Добре е Бойко да помисли и да насърчи да излязат напред и други съпартийци за да може партията да е устойчива.
181
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До българинБай Тошо уволниха ли го или го съкратиха?
180
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Асланов е осиновен брат на СТАНИШЕВ, ИЗРАСЛИ В ЕДНО СЕМЕЙСТВО! ОСТАВА СИРАК, РОДИТЕЛИТЕ ЗАГИВАТ В НЕЛЕГАЛНИ КОМУНИСТИЧЕСКИ АКЦИИ!
179
18
 
18
 
! Отговори
До 190 преди 3 години
Кои са сринали държавата,я ела на себе си?Никога не е било по добре от 30 г. насам!
178
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой пъй се интересува от БКП,две национални катастрофи ,но били " социална" партия на цоциалиатите.Пусто дърво измъкнаха се с нагласени закони,още лъжат бабичките с Тато!И каква политическа криза,че врякали 4 години ,а оня от дубай ораганизира протести на тълпата дето не знаят какво искат,каквоти им кажат.Изтръшкаха от черните каси" доказани" доходи ,борци срещу " Пиночет"!Айде балони !
177
10
 
18
 
! Отговори
БСП преди 3 години
До Анонимен 190Колко трябва да си неолигофрен и компетентен та да докараш доларът до 3000лв?БСП
176
22
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Интересът към гласуването ще отслабне съвсем ако Борисов се откаже да бъде начело на ГЕРБ.Колкото и да риете, не сме имали толкова изявен лидер след 1990 г.
175
13
 
8
 
! Отговори
Striker преди 3 години
Социолога да е спокоен. Дори Борисов да остане начело, няма да има криза. Освен в червените Радевски чутури. ПС: абе няма ли безработни снайперисти за Грипена, бре? Дайте да съберем за 5-6 патрона 50-ти калибър и да де приключва с Фигуранта.
174
15
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какъв герб бе, тия сринаха държавата. Толкова олигофрения и некомпетентност не е имало никога.
173
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БСП - невъзможност за победа. Ако остане ***, следва Корнелия. Тъпотия пълна
172
3
 
2
 
! Отговори
Банани преди 3 години
До вечни Ч. фенериНали знаеш, че колкото повече си навеждаш напред, толкова повече ти се надига нещо отзад.Успех с на Ердоганя/Борисов (член)ската карта
171
1
 
6
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До Бай ОнзиЗащо са ти звездите, щом фактите ще ти извадят очите?!...Ти май не можеш да различиш минало от настояще - какъвто си бил, такъв си и сега! Де да беше така сега да съм на 20тина годинки?!...Ама нема! И в склада нема! Ти се заслушай как говорят двете партии - дори думите им не са еднакви, да не говорим за начина на мислене и отношение, за приоритетите им..Едни поумняват, други оглупяват, трети се борят да забравят..Но всичко оставаме на нашите деца и не е честно да им оставяме проблеми