Лъчезар Борисов доволен: Постигнахме уникален ръст на заплатите за 4 г.

България поддържа най-ниската безработица, заяви икономическият министър
17 мар 2021 10:40, Красимир Ангелов
265

Правителството доказа, че изпълнява това, което поема като ангажимент. Период, в който постигнахме уникален ръст на заплащането на хората - близо 50% ръст за 4 години. По време на криза заплатите растяха с 10%. По време на криза България стана член на ERM II и Банковия съюз, повиши своя кредитен рейтинг. България имаше най-добрия баланс между противоепидемични мерки и мерки в ползва на бизнеса.

Това заяви министърът на икономиката Лъчезар Борисов в студиото на "България сутрин", коментирайки свършеното от ГЕРБ в последния управленски мандат.

Още по темата
4,2% е спадът на икономическия растеж, което е с около 40-50% по-добре от средното за ЕС. България поддържа най-ниската безработица, подчерта министър Борисов.

Той посочи, че мерките "60/40" и "80/20" продължават, както и мерките през Българската банка за развитие. Бизнесът получава гаранции за своите кредити с 80%, а това ще продължи минимум до средата на годината, стана ясно от думите му.

"Ще продължим и с нови мерки в подкрепа на ликвидността. След това преминаваме към ресурсна ефективност, производствен капацитет, енергийна ефективност, така че да трансформираме българската икономика", обяви икономическият министър пред Bulgaria ON AIR.

Лъчезар Борисов съобщи, че 2,6 млрд. лв. ще бъдат на разположение през оперативнатa програма, която е част от Министерството на икономиката. Около 900 млн. лв. ще бъдат акцент в 3 нови фонда за подпомагане на българската икономика.

Той изтъкна още, че България има успешна фискална политика. На едно от първите места в ЕС сме по отношение на финансова стабилност.

"Някои от нашите опоненти поставят темата за промени в данъчната политика и плоския данък. От бизнеса чувам, че това би било ядрена бомба и няма да имаме бюджет, който да изпълнява мерките, които сме заложили. Против съм общата промяна в данъчната политика. В края на годината бюджетът постигна повече приходи. Бизнесът очаква прогнозируемост", заяви министър Борисов.

Той поясни, че в програмата на ГЕРБ е предвидено постигането на Брутен вътрешен продукт, който да достигне до 100 млрд. евро. От партията целят бизнесът да стане по-производителен, а работните места да станат "по-скъпи". От ГЕРБ ще се опитат да постигнат средна работна заплата от 2000 лв. и минимална работна заплата от 1000 лв., поясни Лъчезар Борисов.

"В моя период постигнахме рекорди - от началото на кризата сме насърчили 1,6 млрд. инвестиции, за целия период това са 3 млрд. и създаване на над 15 хил. работни места. Трябва да подпомагаме с инвестиции всеки един от районите", категоричен бе той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


265
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
184
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Постигнахте ГРЪНЦИ! Увеличавате заплати само в държавния сектор, а частния ви вади заплатите. С мешници.
183
3
 
3
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
За мен *** и лузър е този, дето чака политиците да го оправят, а не вземе съдбата си в собствените ръце. А тук е пълно с такива шарани, дето си мислят, че са нещастни бедняци, защото ГЕРБ е на власт :)))) То и в Швейцария и Лихтенщайн сигурно има като тук пишещите клошари, дето спят в кашони и псуват политиците, че са загубеняци и очакват, да им оправят живота ....Ахахахахахахахаха
182
1
 
1
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
Я? Централна Кооперативна Банка е цензурирано .....Ахахахахахахах :))))
181
5
 
3
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
Здравейте бедняци :)))) Дращите ли тук от сутрин до вечер? Сънувате ли фалшиви чекмеджета? Защото аз не. Аз имам касетка в *** с тройно повече пачки от жмела, дето Фигуранта го плъзна на Боко :))) Ама моите пачки са реални и се подписам, като влизам в трезора. Само умен комунист може да си мисли, че някои ще си държи парите и златото в отключено нощно шкафче :)))) Айде сега, почвайте да пишете, как ще станете богати, като дойде седесарката Нянкова и Доган на власт :)))
180
2
 
4
 
! Отговори
КОЙ преди 3 години
Кой е най-добрият полиик ?Този който най-добре може да ЛЪЖЕ !
179
1
 
6
 
! Отговори
Даа! преди 3 години
Всичко за неволите в България се съдържа в едно изречение , И въпросът , И отговорът :''България най-бедна и най-корумпирана държава '' !---ЗАЩО Е НАЙ-БЕДНА ?---ЗАЩОТО Е НАЙ-КОРУМПИРАНА !И Меркел каза на Премиера Ни :''На една скорост , когато вдигнете благосъстоянието на народа , и преборите КОРУПЦИЯТА ''МЪЛЧАНИЕ !
178
2
 
7
 
! Отговори
а ? преди 3 години
абе всички ли с фамилията Борисов са такива ?
177
1
 
7
 
! Отговори
ИзвинетИ , амЪ: преди 3 години
Държавните служители са най-''кадърните'' Калинки !Знаете ли колко % -та НЯмат доверие в държавните институции :--97% !Много е малко , нали !И какви са ВСИЧКИТЕ доклади за България от ЕК на ЕС , само сменят годината , иначе съдържанието не се променя :''СЛАБА СЪДЕБНА СИСТЕМА , КОРУПЦИЯ И БЕЗНАКАЗАНОСТ ВЪВ ВСИЧКИ ДЪРЖАВНИ ИНСТИТУЦИИ , НА ВСИЧКИ НИВА ''.ЗАЩО ПОЛИТИЦИТЕ НЕ ОСТАВЯТ СЪДЕБНАТА СИСТЕМА НЕЗАВИСИМА , А И НЕЯ ПОЛИТИЗИРАХА , КАКВИ СА ТЕЗИ ''КВОТИ'' ВЪВ ВСС ?
176
1
 
4
 
! Отговори
Оня преди 3 години
До 187 Не са толкова важни разходите, а по-важни са приходите и дали можеш да си връщаш заемите. Мини през Румъния и виж за какви производства става дума. От автомобили до GSM-ми, а ние редим плочки.
175
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 187А на един твоите мутри увеличили заплатата 5 пъти - от 1 лев на 5 лева. Осъзнаваш ли кокко трагично ниски са заплатите на учителите?
174
3
 
7
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Заплатите ни са два пъти по-ниски от румънските, а преди вие мутрите да дойдете на власт през 2009 година, румънските заплати бяха по-ниски от българските.
173
0
 
3
 
! Отговори
АМАН ОТ ПОЛИТИЦИ преди 3 години
Който дойде на власт :''Имаме ''ръст'' на икономиката '' !Какъв ти ''ръст'' БРЕ , ВНОСЪТ НА СТОКИ /ОФИЦИАЛНО/ ЗА БЪЛГАРИЯ Е 93 % !!!
172
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЯНУАРИ- 2017Г- ОСНОВНА ЗАПЛАТА УЧИТЕЛИ- 625ЛВ МАЙ. 2017Г- ПРАВИТЕЛСТВО НА ГЕРБ- 9.2017Г - 691ЛВ, 2018ГГ- ОСН ЗАПЛАТА - 794ЛВ, 2021Г- 1300ЛВ- КОЛКО ПЪТИ Е УВЕЛИЧЕНА ЗАПЛАТАТА ОТ 625ЛВ, ДО 1300ЛВ СЕГА, НЕКА СМЕТНЕ САМ ВСЕКИ.
171
1
 
4
 
! Отговори
разминаване преди 3 години
Той е доволен , народа НЕ Е !
170
0
 
5
 
! Отговори
Охо бохо преди 3 години
50% като число е доста респектиращо, но в контекста на българските работни заплати е плачевно. Колко да си нагъл да се хвалиш с това "постижение", предвид че инфлацията изяжда това увеличение за закуска!
169
0
 
9
 
! Отговори
на практика до сега! преди 3 години
ДАВАТ ТИ 50 ЛЕВА , ВЗЕМАТ ТИ 150 !Защо вдигнахте цените , колко е един хляб вече ?КОГА ЩЕ ТЕГЛИТЕ ЗАЕМИ ПАК ,... ЗА ВАС ?Брей , свършат парите , и хоп НОВИ ЗАЕМИ !
168
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ОняА СЕГА ОТВОРИ ЕВРОСТАТ И ВИЖ- РУМЪНИЯ ВЛИЗА В ЕС 2007Г НЕ С 160ЛВ МИН ЗАПЛАТА И 102.18ЛВ МИН ПЕНСИЯ КАКТО НИЕ. ПАК ТАМ ПОТЪРСИ ГРАФИКАТА КОЯТО ПОКАЗВА КАКЪВ ВЪНШЕН ДЪЛГ ИМА РУМЪНИЯ/ ЩЕ СЕ ИЗНЕНАДАШ/И КОЛКО МАЛЪК Е НАШИЯТ В СРАВНЕНИЕ С НЕЯ- НИЕ СМЕ НА ВТОРО МЯСТО СЛЕД ЕСТОНИЯ ПО НИСЪК РЪСТ НА В ДЪЛГ СЪОТНЕСЕН КЪМ БРУТЕН ВЪТРЕШЕН ПРОДУКТ.
167
0
 
6
 
! Отговори
... преди 3 години
Постигнахте уникален ръст на заболелите от Ковид...
166
2
 
4
 
! Отговори
Е да де . преди 3 години
Някои са доволни , за сметка на народа *** дето ги търпи ОЩЕ !
165
1
 
2
 
! Отговори
Да , ама не ! преди 3 години
Много ти ''вярваме'' !А ЦЕНИТЕ НА СТОКИТЕ И УСЛУГИТЕ , КАК СА ?Под масата вдигате всичко , и ни лук ял , ни мирисал !Умря и ци-ганката , дето ви хвалеше !