Епидемията изгони избирателите от урните, 6 сигурни партии в НС

Очаква се обаче протестният вот да окаже влияние
395
Епидемията изгони избирателите от урните, 6 сигурни партии в НС
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Дистанцията между основните политически играчи, които се явават на редовните парламентарни избори на 4 април, се запазва. ГЕРБ водят, на второ място са БСП и трети са „Има такъв народ“. Шанс да влязат в новото Народно събрание имат още ДПС и „Демократична България“. „Изправи се! Мутри вън!“ и ВМРО са на ръба.

Още по темата

Това показва проучване, финансирано и реализирано съвместно от bTV и „Маркет линкс“, проведено сред 1026 лица над 18 г. в страната в периода 18-25 март по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

23% от заявилите, че ще гласуват, ще дадат своя вот за ГЕРБ. Следва БСП с 18%, „Има такъв народ“ с 13%, ДПС – 9%, ДБ – 7,5%, „Изправи се. БГ. Мутри вън“ - 4,5% и ВМРО с 3,3%.

Очаква се обаче протестният вот да окаже влияние и да обърне предварителните нагласи. От социологическата агенция уточниха, че той е неустойчив и може да повиши резултатите на извънпарламентарните опозиционни сили.   

Социологът Добромир Живков обясни пред bTV, че епидемичната обстановка може да повлияе на резултата от вота. По думите му около 30% от анкетираните смятат, че изборите трябва да бъдат отложени.

Близо половината от запитаните обаче мислят, че те трябва да се проведат въпреки ръста на заболеваемост у нас.

„Няма партийна окраска по отношение на това дали изборите трябва да бъдат отложени. Епидемията ще окаже влияние върху изборите и това ще доведе до по-ниска избирателна активност“, допълни Живков.

Той уточни, че намалява процентът на хората, които са изразили категорично намерение да упражнят правото си на вот. При предишното допитване по темата 51% от анкетираните са посочили, че ще гласуват, сега – 46%.

Разликата се равнява на около 350 хил. души.  Преди вота цифрите показват рекордно недоверие в Народното събрание (69%), правителството (64%) и съдебната система (53%).

„От години алармираме, че това е сериозен проблем. Доверието е основата, върху която се градят обществените взаимоотношения. Липсата на такъв тип доверие възпрепятства реализирането на смислени политики за управление. 10% доверие в Народното събрание е изключително нисък показател“, каза социологът.
Той обясни, че цифрите няма да се запазят за новия парламент, защото винаги има първоначален кредит на доверие. 

*******
Проучването е финансирано и реализирано съвместно от bTV и „Маркет линкс“, проведено сред 1026 лица над 18 г. в страната в периода 18-25 март по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


395
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
260
9
 
10
 
! Отговори
магаревъд преди 3 години
Бойкоборисов предателя и гербавата мафия идеално го предвидиха това.Гербавото правителство "отпусна мерките" преди месец, за да се подмаже на по-глупавата част от населението и едновременно с това очаквано предизвика ново увеличаване на заразените, нови карантини, ограничения, затваряния, забрани и по-малко гласували.Но герб и дпс си имат твърд електорат и те ще гласуват независимо от третата вълна - *** за герб и турците за дпс.По-малко гласували повече власт за герб (и дпс).Следващата неделя всички на избори!Долу бойкоборисов предателя! Никога повече опг герб!
259
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе пандемията ви виновна. Който не иска да гласува ще си намери друго оправдание. Който иска, пандемията няма да му попречи и ще отиде. Ние сме царе на оправданията...
258
8
 
6
 
! Отговори
Мутрата борисов преди 3 години
Изправете се и мутри вън.
257
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хайде да идват тези избори, че ми писна вече. На 4-ти ги отвяваме с бюлетина 28 и това е! Започнат ли пак фалшиви протести, предупреждавам:Първият, който ми препречи пътя и е на една ръка ръзстояние ще му зашлевя 2 яки шамара. После да става каквото ще!Предупредени сте!
256
6
 
2
 
! Отговори
Много ми е неприятно преди 3 години
Ама наистина много ми е неприятно да ви го кажа, обаче всички осъждате лошите страни на социалистическия режим (а толкова е било знанието по онова време натрупано за да бъде построен така) сега ако трябва да го построим тези лоши страни вероятно няма да ги има, но лошото е друго:Както Перестроиката на Горбачов така и не можа да се случи както трябва под външно влияние и върна Руската Федерация назад, така и българският Преход под външно влияние нарече престъпници тези направили доброто през соца
255
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Магаревъд Момичето на мама днес написа ли си домашните?
254
5
 
2
 
! Отговори
Много ми е неприятно преди 3 години
След Гутенберг какво последвало: Широка образователна реформа. Сега аз много не бих се съгласил с Гутемберг, че това което е първото което решили да отпечатат било Библията. Жельо Желев написа книгата "Фашизмът" в която приравни комунистическите и социалистическите режими с нациските и фашистките. И макар да имаше една частица истина в цялата книга, то какво да кажем за "Светите отци" и тяхната църква ... може ли да напишем книгата "Религиозният фашизъм" и още по лошото "Благодатният фашизъм"
253
10
 
4
 
! Отговори
Deep Zone преди 3 години
Ще има изненади, щом дори хора, които не са гласували досега, ще гласуват в неделя срещу гробарите, лошото е, че Слави ще замести патриотите със златното пръстче за мнозинство :)
252
4
 
2
 
! Отговори
Много ми е неприятно преди 3 години
Да ви кажа, но да го погледнем от цивилизационна гледна точка - фараоните правели мумии на фараоните, свещенниците излагат части от мъртви хора, наричат ги мощи, наричат ги още "благодат" , цирка беше много забавен последния път - петдесет свещанника носят до църквата две ковчежета в която има части от хора, имало и други дето правели мавзолей и слагали мумии дали на Ленин, дали на Сталин, дали на Георги Димитров ... но да кажем че това е грешка на едните, но не на другите така ли?
251
4
 
6
 
! Отговори
По дрехата да ги п преди 3 години
Много грозно име-,,Мутри вън"....Къде да отидат завалийте? Вън или в затвора? Вън от БГ или на Луната?
250
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До кой нормаленАми такива дето вземат повече от твоя жалък тролски надник и не живеят при мама:))))))))))
249
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 262Кат не те харесва тука - в Англия търсят кравари:))))))
248
10
 
6
 
! Отговори
кой нормален преди 3 години
ще гласува за крадливия герб и неукия мутропитек пишманПремиер?
247
2
 
3
 
! Отговори
Много ми е неприятно преди 3 години
Да ви го кажа, но за момент да си представим един по-добър свят - в който училищата са държавни, религиозни, частни - и си имат собственост държавните към държавата, религиозните към църквата, частните за богатите копилетия, ноооооо има една подробност - ако всичко това е под държавен стандарт, който да изравни материалните бази и да няма така, че богаташчето дето тати свил парите по онова мрачно затъмнено време наречено Преход да не може да бъде по-добре обучено от обикновено момче на село.
246
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До време е за промянаАми да вземат да ви вдигнат тролския надник, че май недоволен си останал:))))))))))))
245
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До МагаревъдНаправи ли таргета за да си вземеш 60-те лв. за днес? Май не, а.:))))))))))))
244
1
 
12
 
! Отговори
Sk преди 3 години
Най_сладката работа е на агенциите за проучване на общественото мнение. Лъжат, манипулират и никога не носят отговорност за това.
243
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Благодарение на ГЕРБ изостанахме даже и от Румъния, която през 2009 година беше след нас. После дойде ГЕРБ и всичко се срути.
242
0
 
0
 
! Отговори
Ще го решим това: преди 3 години
Абе отче в мойто стадо си има ***, ние си ги оправяме по нашия си начин - имаше един много такъв упорит инатлив случай тия дни, но когато цялото стадо е *** и има един читав дето честно казано сигурно е да ви измие ръцете и за пред хората к'во си говорим. Викам да го махнем него да си знаем поне, че всичките сте *** и да нямате оправдания.
241
10
 
7
 
! Отговори
Време за промяна преди 3 години
Отстраняването на крадливата и некадърна гербаджийска дружинка не е политическа, а национална задача. Само когато това стане, тогава ще можем да се отлепим от дъното. След три мандата на Бойко вече изоставаме и от предпоследните в ЕС.При третия мандат на Бойко вече сме далеч зад Румъния, а по времето на Станишев влязохме на едно ниво в ЕС. Още един мандат на Бойко и може и никога да не ги стигнем.Най-вероятно след изборите ще има шарен парламент и ще се състави експертно/програмно правителство