Боб вместо бюлетина - как са гласували на избори у нас преди век и половина?

За първи път жените гласуват едва през 1938 година, разказа Миглена Георгиева
19

Първите избори в България са проведени през 1879 г. на 26 март.  Какво знаем за вота преди век и половина?

"Точно тогава България е възкръснала на картата. И тогава искаме всичко това, за което и днес мечтаем - подредена държава, в която да сме свободни и спокойни. Но какво се случва - почти веднага е съставено правителство, но то е назначено от княза, а не от спечелилата изборите партия, защото в учредителното събрание няма партийно състезание при изборите. Когато князът назначава това правителство, то е само от петима души", разказа в "България сутрин" журналистът и автор на "Историите ON AIR" Миглена Георгиева.

Още по темата
Още тогава е имало недоволство към правителството, стана ясно от думите ѝ.

"Когато се тръгва на изборите за първо обикновено Народно събрание, точно тогава всъщност, тези които са либералите, те са опозиция и са много шумни спрямо консерваторите, които са управляващата партия. И това е интересното, че още оттогава се забелязва недоволството спрямо правителството", обясни Георгиева.

За първи път жените гласуват едва през 1938 година.

"А 2 г. по-рано жените гласуват на местни избори. За първи път обаче през 1879 г. едни жени отиват да гласуват в Русе, защото не знаели, че нямат това право. В Търновската конституция правилата са гласели, че право на глас имат всички български граждани, навършили 21 години Тези били образовани и решили, че и те имат право на глас, но са върнати", разказа журналистът пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Интересна се оказва и първата използвана тогава бюлетина.

"Най-първите бюлетини са боб и царевица. Зрънца, с които се е гласувало. Но най-първите истински бюлетини се появяват през 1879, на листче хартия, която е трябвало да се донесе от вкъщи. Оттам идва и големият проблем - голяма част от населените е неграмотно", допълни още Миглена Георгиева.

Машинации също е имало, каза тя и обясни, че по отношение на купуването на вота, дори имало затвор до 3 месеца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
8
 
! Отговори
2021 преди 3 години
И днес голяма част от гласоподавателите са неграмотни. Едни живеят в етнически гета тук, а други са в близка Турция и никога не са знаели български език. Затова гласуват с бира и кюфте, а ако е листче-на него трябва да пише 100!
12
5
 
24
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 3 години
Много е лесно...Който няма средно образование, не гласува.Който не плаща данъци, не гласува.Който има повече от 6месеца годишно извън България, не гласува.Който не работи, не гласува.Който е съден, не гласува.
11
19
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво на Бойко Борисов направи много за Българиявъпреки чужденците които живеят при нас''храни куче да те лае''
10
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най вероятно си мислиш за малцинствата в Българияи ти не занеш къв си
9
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И тогава както и сега българите са еднакво *** парчета.Дори тогава в един момент осъзнават че са прошляци които не могат да се управляват сами и тръгват по Европата да си търсят Цар докато сега 12 години гласуват за една Тиква и сега пак напъват да я изберат като изпуснато от *** прасе.Просто племе което не заслужава собствена държава.
8
8
 
3
 
! Отговори
House M.D. преди 3 години
Краси, не знаех, че 2021 - 1879 = 150. Благодаря ти, че ме осветли.
7
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Герб отново ще има най-много събран "боб" в урните...
6
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
1938 година няма буржоазна партийна система, има монархо-фашизъм и избират личности. Примерът на тогавашните политици са били Мусолини, от 1922 година, и Хитлер, от 1933 година.Тогавашните власти са копирали фашистките режими по света и правят преврати след година гледане и възхищение на Мусолини и Хитлер през 1923 година и 1934 година.
5
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Робите на евросаксонската изм-т от Брюксел и Вашингтон трябва да се убиват,а не да се гласува за тях..
4
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
1938 година гласуват само омъжените жени над 30 години.Истинската демокрация и равенство при гласуването идва чак 1944 година, след падането на фашистката власт.
3
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преди век и половина министрите са били 5.Е това най-много ми харесва.Щото днешните като са 25 да не би повече работа да вършат.
2
6
 
11
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
А сега се гласува с три банкноти по 50лв -толкова ни струва "Демокрацията" в БГ!!
1
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом за век и половина не сте успяли да направите демокрация, най-добре закривайте тази държава и започнете отначало с нова държава. Нали не ви се живее вечно под мафиотска диктатура?