"Сметката" на процентите показвала: Не протестът победи, а статуквото

Кой е избирателят, който иска промяна?
Обновена: 5 апр 2021 20:36 | 5 апр 2021 20:32, Веселина Йорданова
255
"Сметката" на процентите показвала: Не протестът победи, а статуквото
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Процентът, на тези, които искат промяна, е по-малък от процента на онези, които са подкрепили статуквото. Това коментира проф. Антоанета Христова, политически психолог и анализатор, пред БНР.

Още по темата
Грубата сметка показва, че т.нар. "партии на статуквото", аз не бих ги нарекла така, но в момента говорим за формални категоризации - ГЕРБ, срещу които всички се изправиха, взема около 24%. Когато съберем трите отдавна познати - ГЕРБ, БСП и ДПС - прави 48%, грубо събрано, гласуване за относителното статукво. А гласоподавателите на Слави Трифонов, на Демократична България и на Мая Манолова събрани правят 35%, посочи тя.

По думите й реално погледнато не протестът е победил, а статуквото

Да, сега резултатите правят много сложно сформирането на правителство или пък на стабилно правителство. Това е тема на вътрешно математическо изчисление. Това не е тема на избирателя, каза още Христова.

"Избирателят, който е гласувал за промяна и за нещо ново – това са 35% от гласуващите. Най-важното е, че това са млади хора до 29-годишна възраст от малки и средноголеми населени места и живеещите в чужбина. Какъв е профилът на тези хора? Това са забравените хора - извън вниманието на което и да е правителство.

Това са младите хора, които са продукт на една тотално сбъркана образователна система, която ги остави безсилни да си намерят адекватна работа, а с претенция, че са висшисти. Цялата тази тежка картина на пренебрежение на политическата класа или партиите на статуквото, в момента ги удари, идвайки на власт нещо различно, най-вече популистко.

Защото това, което идва, всички тези хора, този профил – млади – отдадоха гласа си за популизъм, който може да изглежда силен и незаобиколим в момента. Това се случи и в Италия, и в Испания, и в Германия, и в Англия в един момент. Но този популизъм не ти предлага бъдеще, той ти предлага говорене, внимание, отношение.

А за партиите на статуквото е липсата на усет да разберат, че са изпуснали толкова голяма и сериозна част от своите гласоподаватели, смята Христова.

Хората, които не гласуваха пък са тези, които не харесаха никого. Те разбираха невъзможността и абсурдността на избора да гласуват за популистки партии и в същото време виждаха грешките на управляващите, смята тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


255
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
178
7
 
23
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 3 години
Тази пък коя е, какво статукво, статуквото си купи вота, без всичките манипулации отиваха на пълен крах, а тая седнала да ми прави кръчмарски сметки. БСП са от статуквото да, но не и от управляващото статукво. Кой е победил като ГР*Б губят 400 хиляди гласа бе к*рво платена?!!
177
25
 
16
 
! Отговори
До 200 преди 3 години
Ами аз работя "нормална" работа, като всички вас... и гласувах за ГЕРБ, що за глупости са това, че ние сме с привилегии някакви - не разбирам...
176
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе как може да сумирате Герб+опозицията БСП = Победа?? Излагате се,я се съвземете малко. Хората не желаят Герб и това е видно от резултатите, всякакви празни приказки са смехотворни.
175
16
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Герберастите искам да ви видя за започнат нормална работа, като всички нас ... И тогава да ми обясняват колко е розово положението ...
174
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тая "Професорка" какво ще прави след 2-3 месеца ... ???
173
12
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредна демагогия от еднa професорка, за която добре се знае, че е част от статуквото
172
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 195Това ли е проблема? По-важен от това каква ще е програмата на новото праввителство?
171
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не ми се вижда особено сложно да бъдат изградени големи заводи, в които гербавите да бъдат преработени в нещо полезно.Например тор.
170
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
мнооого вярно казано ... за съжаление на всички ни ...
169
3
 
20
 
! Отговори
до 189 преди 3 години
До Анонименза какво говорих бе човек над 90% от гласувалите не помнят нищо от преди 90 година, а много от тях мислят че светът не е съществувал преди фейсбук и инстаграмхахахаххахане им завиждам на народите в този век какво им се пише не е истина
168
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заблудата на наивните българи ще е вечна,защото не могат да си правят изводи от историята и помнят от днес до утре.
167
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Троловете, които драскат за ГЕРБ тук са безочливи лъжци. Дори и те виждат и знаят, че ГЕРБ и дпс са в предсмъртна агония, но с лъжи искат да докажат обратното. Няма прошка за вас, лъжци, няма връщане.
166
10
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Обръщам се към троловете в този сайт и техните работодатели. Не разбрахте ли че колкото и да се напъвате повето от хората вече прогледнаха и не можете да ги манипулирате повече. След като е победило статуквото защо толкова жално грачите а не празнувате?
165
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като толкова го подкрепят да се бяха абонирали за смешната им телевизия със 78 ст.Абонати няма като гледам. Как така решиха да подкрепят дефакто нещо, което няма програма? Хванаха се като удавници за сламка.
164
16
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Понеже Статуквото победи, за това снощи Тиквата изнервен и пиян се молеше да го оставят на власт до края на годината.
163
7
 
5
 
! Отговори
наблюдател преди 3 години
Аз пък мисля че изборите показаха три неща:Първо, че БСП е партия със затихващи функцииВторо че КН мисли само за кражби и това беше в устата и последните три-четри години.Дето се казва: Кой за каквото си мисли . . .Трето: КН е хванала кокала и не го пуща.
162
8
 
22
 
! Отговори
Оптимист съм! преди 3 години
Някои песимисти казваха, че не е възможно България да бъде управлявана по-зле от сега.Аз съм оптимист - Възможно е!
161
4
 
13
 
! Отговори
от чужбина преди 3 години
Още като бях в гимназията, забелязах че който все е недоволен че не са му подали топкта, че саму я подали на левия крак и т.н. са все такива дето търсят внимание. А който може, може с десния крак, може с левия крак, с глава, даже и със ***.Така че, който е учил децата си на труд, им е дал хляб в ръцете независимо къде са отишли в чужбина. А тези които отидоха в чужбина да търсят социализма, гледат Слави и гризат нокти. Аз затова не се страхувам от резултатите от изборите.
160
9
 
20
 
! Отговори
Зак преди 3 години
Много правилен коментар за избора на хората. Това да се подкрепи Слави е все едно да подкрепиш Волен. За съжаление само празни приказки без основа от тази нова популистка алтернатива. Но така мислят новите вишисти и тези които бленуват да се приберат в бг. Е равносметката е, че всички изгубихме, защото просто искаме нещата да се подобрят бързо, а не виждаме, че бавно нещата са се подобрили. Хубавото поне е, че голяма част от хората виждат тази промяна и това се видя, другите просто си мечтаят.
159
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
народа ни е наивен и няма навици да чете договори.направо на нивото на ромите сме, въпреки че те са необразованите.