"Сметката" на процентите показвала: Не протестът победи, а статуквото

Кой е избирателят, който иска промяна?
Обновена: 5 апр 2021 20:36 | 5 апр 2021 20:32, Веселина Йорданова
255
"Сметката" на процентите показвала: Не протестът победи, а статуквото
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Процентът, на тези, които искат промяна, е по-малък от процента на онези, които са подкрепили статуквото. Това коментира проф. Антоанета Христова, политически психолог и анализатор, пред БНР.

Още по темата
Грубата сметка показва, че т.нар. "партии на статуквото", аз не бих ги нарекла така, но в момента говорим за формални категоризации - ГЕРБ, срещу които всички се изправиха, взема около 24%. Когато съберем трите отдавна познати - ГЕРБ, БСП и ДПС - прави 48%, грубо събрано, гласуване за относителното статукво. А гласоподавателите на Слави Трифонов, на Демократична България и на Мая Манолова събрани правят 35%, посочи тя.

По думите й реално погледнато не протестът е победил, а статуквото

Да, сега резултатите правят много сложно сформирането на правителство или пък на стабилно правителство. Това е тема на вътрешно математическо изчисление. Това не е тема на избирателя, каза още Христова.

"Избирателят, който е гласувал за промяна и за нещо ново – това са 35% от гласуващите. Най-важното е, че това са млади хора до 29-годишна възраст от малки и средноголеми населени места и живеещите в чужбина. Какъв е профилът на тези хора? Това са забравените хора - извън вниманието на което и да е правителство.

Това са младите хора, които са продукт на една тотално сбъркана образователна система, която ги остави безсилни да си намерят адекватна работа, а с претенция, че са висшисти. Цялата тази тежка картина на пренебрежение на политическата класа или партиите на статуквото, в момента ги удари, идвайки на власт нещо различно, най-вече популистко.

Защото това, което идва, всички тези хора, този профил – млади – отдадоха гласа си за популизъм, който може да изглежда силен и незаобиколим в момента. Това се случи и в Италия, и в Испания, и в Германия, и в Англия в един момент. Но този популизъм не ти предлага бъдеще, той ти предлага говорене, внимание, отношение.

А за партиите на статуквото е липсата на усет да разберат, че са изпуснали толкова голяма и сериозна част от своите гласоподаватели, смята Христова.

Хората, които не гласуваха пък са тези, които не харесаха никого. Те разбираха невъзможността и абсурдността на избора да гласуват за популистки партии и в същото време виждаха грешките на управляващите, смята тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


255
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
198
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
госпожа професоршата нищо не каза. Хората не гласуваха за статукво а срещу промяна която няма да доведе до нищо добро. Никой няма нещо против промяната но каква промяна е това властта отново да вземе БСП -то? А тези които си мислят че са промяната пак постъпиха изключително глупаво. Един кош малки мижави партийки, никаква консолидация никаква програма за действие само политически лозунги. Нормално е младите да заложат на Славчо водени единствено от емоция а не от здрав разум. *** работа
197
1
 
2
 
! Отговори
БНТ78 - Пусфетъ юнас преди 3 години
Да живее чалгата - най-малкият общ знаменател, единствената интелектуална дейност, достижима за голяма част от българите (и за 40% от тези, живеещи в чужбина)
196
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До софиянецПо-лошото е, че са в този ред - популисти са, но поне да не бяха в този ред, поне българите да показваха някакво ментално и психологическо развитие, а то - пълна деградация...
195
4
 
2
 
! Отговори
Sandokan преди 3 години
Вcичкo трябвa дa минe тoзи път прeз Рaдeв /кoшмaрa зa Tиквaтa/и eдинcтвeния рaдeтeл зa пo-дoбрo бъдeщe нa бългaринa !Cъздaвaнe нa Cлужeбнo прaвитeлcтвo кoeтo дa oргaнизирa cлeдвaщитe избoри /2 в 1/ прeз eceнтa, зa дa видим кoмунягитe /грoбaритe и бeceпeйцитe/, oбщo c 50 дeпутaтa. Тoгaвa Нинoвa и Тиквaтa щe трoпнaт зa пocлeднo и eднo . . .хoрцe !
194
2
 
9
 
! Отговори
Малко сбъркано преди 3 години
Че Слави кога е протестирал, че го броят за протестиращ ???
193
6
 
13
 
! Отговори
софиянец преди 3 години
Първо беше ЦАРЯ , след това ПЪДАРЯ а сега ШУТЪТ . MADE IN BG
192
7
 
9
 
! Отговори
50% от България преди 3 години
Трифонов няма ковид, просто сега е при Шиши и Доган. Ще го играе опозиция, той умее да играе тази роля. В Хъшове игра анти НАТОвец ,после го назначиха в БТВ бързо го залюби и промотира. В първото предаване още започна да се мазни на идващата властта НДСВ, дори критикуваше в ПЪРВОТО ПРЕДАВАНЕ " защо не давали на царя да участва в избори ?" Бойко му беше приятел и му рекламираха партията ...простете ...движението(което УЖ никога няма да стане партия , нали?) Сега ония 50 % се връщат в разговора
191
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Статуквото са ШИШИ заедно с Толупа,Каскета и Сокола от Росенец.Те превърнаха България в техна бащиния.
190
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 212Пред фактите и Боговете мълчат. Може да излъжеш себеподобните си, но не можеш да промениш фактите.
189
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Един нормален човекА, за мен този, който е гласувал за чалгаря, галевица, божковия и бойкикев е или луд, или платен. Нима вярваш, че един чалгар с мозък прояден от дрога, едно алчно и нагло кречетало, един укриващ се от правосъдието убиец и измамник и един наследник на най-тежката комунистическа номенклатура, който се представя за десен и за професионалист без трудов стаж са "разумния" избор????
188
6
 
13
 
! Отговори
до 212 преди 3 години
Най-много с висше са гласували за демократична България. най-много със средно за тиквата от герб , а за купения от герб вот е ясно щото спечели герб в цциганските махали и то категорично , а те не гласуват за демокрация а за кинти.
187
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До МЪДРОСТВиж клипа от Столипиново, и ще разбереш за кого гласуваха там. Или, виж таблиците, в които са посочени избирателите на различните партии по възраст и образование. Най-много от гласоподавателите с висше образование са гласували за ГЕРБ, най-много с основно образование, или без образование, са гласували за ДПС, Галевица и Божков.....
186
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Една коалиция ГЕРБ-БСП-ДПС ще изкара хората отново на площадите и нещата ще загрубеят. Може би имаме нужда от такъв катарзис преди да отидем на избори 2 в 1 на есен.
185
16
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Знам кои гласуваха против ГЕРБ. Пример е мой познат, който имаше добре платена работа в чужда IT фирма. Поради корона вируса фирмата спря дейност, и той стана безработен. Вярваше, че бързо ще намери подобна работа, но не успя защото не беше добър програмист. До този момент беше аполитичен. След като стана безработен се озлоби и се включи в тълпата протестиращи. Стана един от най-активните плювачи, и агресивно убеждаваше всички колко лош е Борисов..., но не си призна, че е некадърен.
184
9
 
12
 
! Отговори
МЪДРОСТ преди 3 години
ВСЕКИ ТРЕТИ В ГЕРБ Е СЪЩО ТОЛКОВА НАГЪЛ И ГЛЛУПАВ КОЛКОТО И ПЪРВИТЕ ДВАМА................Вече станаха като дпс , всичкото ссиган гласува за тях ,срещу скромно стимулиране на финансовия апетит на Столипиново итн.
183
1
 
7
 
! Отговори
- преди 3 години
А, щомАнтоанета Христова го е казала .......Тя има само хубави устни и очила, за другото незнам
182
10
 
18
 
! Отговори
До Ангелов преди 3 години
Смешен си! Водачите ви жадни за власт.......Аз видях един проскубан чакал - ГЕРБ , който окраде що можа , магистрали гадни на 5-ни цени , съсипано земеделие - Защо? , хората искали сигурност - ами да искаме! Не желая да ме хвърлят в затвора Гешевци изпълняващи воля на мутра. хората се борят за справедливост. Резултатите не са истински бе гербер. Всички ромми за герб , корпоративен вот , заплахи , спрени гласуващи в чужбина. МУТРИ СБОГОМ!
181
15
 
10
 
! Отговори
Ангелов преди 3 години
207 и 208, явно е, че когато говорите (повтаряте като папагали) за чекмеджета, пачки, затвор или оставки получавате удоволствие близко до оргазъм. Задайте си въпроса: дали наистина гласувалите за ГЕРБ са толкова глупави или слепи, та не виждат онова което вие виждате (вашето въображение и злоба е родило). Хората искат спокойствие и увереност за себе си и семействата си. Просто е, но водачите ви, настървени за власт и европейски пари са ви промили много мозъците много яко.
180
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много протести, много нещо, накрая пак за мутрата гласувахте.
179
16
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
4ЕКМЕДЖЕТО БОРИСОВ В ЗАТВОРА!!