ГЕРБ води с 5% на БСП, ПП взима 14,6% от гласовете

3% от избирателите няма да гласуват заради машините
319
ГЕРБ води с 5% на БСП, ПП взима 14,6% от гласовете
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Системните партии подобряват позициите си за сметка на новите политически субекти.  ГЕРБ не само запазват поддръжката си, но и има известен растеж. С подкрепа от 24,2% от подадените гласове се очертава тя да бъде първа политическа сила в следващия парламент.  Това показва представително проучване на "Сова Харис" проведено проучване в периода 5-12 октомври 2021 г. сред 1010 български граждани по метода на стандартизираното face-to-face интервю в дома на респондента. Изследването е по поръчка на Dir.bg.

Още по темата

При БСП  се регистрира значимо възстановяване на позициите (19,1%), показва проучването.
При формациите, подкрепяни от протестния вот, се регистрират значителни промени.

Появата на нов значим политически субект в този сектор води до редукция на подкрепата за всички останали.
 "Продължаваме промяната" засега може да разчита на 14,6% от подадените гласове. При ИТН - първата политическа сила в предишния парламент - ерозията е най-силно изразена (14,4%).

Като сигурни участници в бъдещето Народно събрание са Демократична България (9,0%) и ДПС (8,7%). На ръба на бариерата е формацията "Изправи се БГ! Ние идваме!" с 4,2%.

Отсега можем да кажем, че и следващият Парламент ще бъде раздробен, като в него ще присъстват 6 или 7 политически субекта, заключват от "Сова Харис".

55,2% от пълнолетните български граждани заявяват, че са напълно сигурни, че ще гласуват на предстоящите президентски и парламентарни избори.

Това са около 3-3,1 млн. гласа,  в сравнение с последните парламентарни избори повишението е с около 300 000 гласа. Съотнесено към изборите от април т.г. се наблюдава намаление.

10,2% от всички избиратели смятат, че съществува реална опасност да се заразят в процеса на гласуване. Почти 3% от всички избиратели (това е една цяла парламентарна група) заявяват, че няма да гласуват поради факта, че трябва да го направят с машини.

Към момента Румен Радев има реален шанс да спечели над половината от подадените гласове на първи тур, смятат от "Сова Харис".

Най-вероятно обаче няма да е налице изискването да са гласували повече от 50% от гласоподавателите от избирателните списъци, за да може да бъде избран президент на първи тур.

Кандидатирането на доказани експерти в своите области като Атанас Герджиков и Лозан Панов повиши интереса към президентската надпревара. Номинирането им в последния момент обаче е голям минус за техните кандидатури. Закъснелият старт на въпросните кандидатури предопределя ниските нива, от които се включват в предизборната борба. Засега регистрираната подкрепа за основните конкуренти на настоявия президент се ограничава основно в рамките на партиите, които стоят зад тях - ГЕРБ и ДБ, заключват от агенцията. 

********
Данните са от представително за пълнолетното население на страната проучване, проведено от СОВА ХАРИС в периода 5-12 октомври 2021 г. сред 1010 български граждани по метода на стандартизираното face-to-face интервю в дома на респондента. Статистическа грешка: максимална грешка за 50% относителен дял при 95% гаранционна вероятност: 3,1%. Изследването е по поръчка на «ДИР БГ».

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


319
Още по темата: БСПизбориГЕРБППИТН
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
252
1
 
4
 
! Отговори
Недоразбрал преди 2 години
До ББ?! Грипена единствен изкачил шипка с бронирания мерцедес,единствен си организира това и други мероприятия,където никакъв друг политик не може да се вмести на площадката около паметника,щото неговите купени клакьори,маат с руските знамена и са готови да предизвикат сбиване,за да му начешат крастата!Само за това,че на първия митинг с ковида отново размаха юмруци и надрънка куп лъжи,които убиха хиляди българи,е достатъчно да бъде импийчван и вкаран в затвора,ако бяхме нормални люде,но не сме!
251
8
 
5
 
! Отговори
Baba Kuna преди 2 години
Много им се иска да е така но уви накрая Герб пак 3 ти или по надолу
250
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички партии да обявят позицията си относно фашистките сертификати,това е ключово важно за нашия избор.Кирчовци и ДБ се пишат демократи,а подкрепят фашистките методи за изнудване на хората да се ваксинират .Слуги и *** на външни господари,без да им пука какво мисли народа
249
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
14,6% искат да гласуват за хора, който нарушават законите? И които е явно, че са финансирани от олигарси? ПП ПП се целят само в 13те милиарда от Плана за развитие.
248
12
 
0
 
! Отговори
absurd преди 2 години
Възраждане- е правилният избор
247
2
 
2
 
! Отговори
лясков дрян преди 2 години
Изкупувам орехи вълна и кожи
246
8
 
15
 
! Отговори
факт преди 2 години
В инициативния комитет на Радев има 27 агенти на ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ! Председател е Ана Заркова - дъщеря на генерала от ДС Леонид Кацамунски. Така, че президентските избори са: Радев и неговата шайка от ДС срещу народа в лицето на Анастас Герджиков.
245
4
 
1
 
! Отговори
Това преди 2 години
Е машинация! Корупшън! Въобще не е вярно!
244
12
 
2
 
! Отговори
Всичко преди 2 години
Що го гледате -Боко, новите бийвъс и бъдхед , чалга баба, Ицо Иванов бухала ,Мая улруспияттта, ***, дъ пъ съ , всички ще ви наложат задължително еликсиряне със всичките им екстри вътре-графен,шипчето на протеина , алуминие, клетки от аборт. Бебе, маймунски клетки,и Кай знае още какво има вътре!!!! ГОТОВИ ЛИ СТЕ ДА ПУСНЕТЕ ЗА НЯКОЍ ОТ ТЯХ? САМО ВЪЗРАЖДНЕ Е ПРОТИВ ТОЗИ ГЕНОЦИД ! За като ше гласуваш *** ???
243
5
 
2
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 2 години
Партията на безпартийните води с 100 на 0%, но все още не се е създала, а народа няма да гласува за тия партии, те ще влязат в затвора
242
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-важното е да бием шута на фашиста Румен Сертификатов Радев.
241
16
 
13
 
! Отговори
ББ преди 2 години
Президента Радев...единствен изкачи...Шипка с Народа ни,единствен имаше смелостта да попита топ мафията дпс...Коя е вашата Родина г-не,грабещ Народа ме!резидента Радев единствен не позволи да го купят или уплашат!..Съвременният Левски!Подкрепа г-н Президент!България има нужда от Вас!...плющете минуси врагове на Народа ми...идваме за вас!приятели, Бог да пази България!
240
15
 
23
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Румен Радев = Разделение, Разруха, Реваншизъм, Репресии, Русия.
239
17
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 287 Жалък фактРадев е народния президент и ще бъде избран от нас народа пак за президент а това кой е в и какви са в изборния щаб няма никакво значение. Ок ? Тъжно ли ти е ?
238
15
 
21
 
! Отговори
Жалък факт преди 2 години
Не може в Инициативния комитет на Румен Радев да има 27 агенти на Държавна сигурност, но е факт жалък за Радев.
237
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Продавам матрак и табуретки.Табуретките са прани.
236
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе какво да направят? Те един кораб не могат да претоварят сегашните управляващи- пълни некадърници!
235
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Троловете имат обратен ефект. Накрая новата партия ше ги отнесе и паричките на Боци и Дебелян ще отидат напразно
234
21
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стотици милиарди откраднаха ГЕРБ и сега с много малка част от откраднатото си купуват подкрепа за изборите. Тpoлоеете им тук също се увеличиха. Плащат им и плюят по другите партии
233
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така е, никой няма да може да открадне и 1/100 от това, което се открадна през последните 12 години