Проф. Огнян Герджиков: Кирил Петков не е нарушил Конституцията

Бившият служебен премиер не очаква ожесточена битка на изборите
Обновена: 17 окт 2021 21:21 | 17 окт 2021 21:11, Нели Христова
366

"Отношението между два субекта на българското право не може да зависи от трета страна - дали и кога ще отпише гражданина от канадско гражданство. Ако тя не отписва, ние сме в състояние на васалност. Кирил Петков не е нарушил Конституцията, ако го е направил в писмена форма с нотариална заверка на подписа адресирано до Канада." Това заяви проф. Огнян Герджиков пред Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че Конституционният съд се бави с решението по казуса, тъй като вероятно има вътрешни разногласия.

"Не мога да си представя президентът Радев да знае, че нещо не е редно и да го направи", добави бившият служебен премиер.

Проф. Герджиков не очаква ожесточена битка по време на предизборната кампания за два вота на 14 ноември. Очаква нормална политическа битка в рамките на правилата и е оптимист за съставянето на кабинет след изборите.

Той определи като свеж полъх появата "Продължаваме промяната" и посочи, че партиите, които не съставиха кабинет след изборите през април и юли, са били скъсани на парламентарния изпит.

"В президентската битка има две основни и достойни фигури - президентът Радев и Анастас Герджиков. Вероятно ще отидат на балотаж", посочи проф. Герджиков, който не очаква кандидатурата на Мустафа Карадайъ да повлия особено на вота.

Оптимист е за съставянето на кабинет след изборите на 14 ноември и има големи очаквания към "Продължаваме промяната". ГЕРБ щели да спечелят изборите, но никой нямало да иска да се коалира с тях.

"Станаха малко като прокажена партия и ще се премине към втората политическа сила "Продължаваме промяната". Много близо след тях ще бъде БСП, ще се представят по-добре от предходните избори", смята проф. Герджиков.

Според него от ИТН са показали неопитност и са допуснали груби политически грешки с недалновидни ходове. Той не ги вижда преди четвърто място след вота.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


366
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
280
0
 
1
 
! Отговори
тя преди 2 години
Справедливо и компетентно мнение !
279
1
 
3
 
! Отговори
Метаморфозий преди 2 години
Най-сетне един умен политичесщи въж да обясни!
278
2
 
1
 
! Отговори
Диана преди 2 години
Разбира се, че БСП ще излее 10 ведра с мътилки, за да каже на бялото черно! В Конституцията е записано пределно ясно, че човекът не трябва да е гражданин на чужда страна, а не че той е трябвало да си подаде заявлението за отказ от чуждото гражданство! Докато последният не е получил решението на въпросната държава за прекратяване на гражданството му, той се води неин гражданин и Петков не може да заема политически пост у нас! Просто и ясно, но БСП не го "разбират" и къде се врат в политиката тези
277
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ясно, Кирил е протеже на царя. Ей за това всичките се правят на ударени от гръм. А Герджиков с това изказване потопи юридическият факултет на СУ, по-успешно отколкото скалите Вера Су. От днес този факултет се смята за най-нисшия в юридическата гилдия. Ако това е нивото на обучението там, вече имаме обяснение защо юридическата система е толкова зле. Благодаря, че най-накрая разбрахме причината.
276
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Леле,мале и тоя бил професор!Все едно българин да извърши престъпление в Канада,но тук ще направи нотариално заверено изявление ,че не е стъпвал в Канада и това да важи той да не бъде предаден на канадските власти.Щото ,видите ли ние не сме васални на Канада.
275
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има Конституцията, ще я спазвате. Първи урок по право в първи курс - лош закон, но закон! Така ли е г-да юристи! ЩЕ СПАЗВАТЕ КОНСТИТУЦИЯТА НА БЪЛГАРИЯ! Защото ако я нарушаване за да замажете гафа на едно канадско кривоусто ***, ще я нарушите за пари. Но вие вече го правите. Задължавате ни да се бодем с нещо, което е уж ваксина и нарушавате онзи член, който казва че за експеримент с нас се иска съгласието ни. Дали пък няма да нарушите и члена, който казва че животът ни е виша ценност!
274
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Герджиков, скъсай си дипломата по право. От сега на татък който ми.каже че е завършил право в СУ ще го смятам за тотален некадърник. То е достатъчно да видим моржа какви ги плещи и вече сме зачеркнали юридическия на СУто. Но ти Герджиков направо удари дъното. Няма да питаме кой стои зад Кирил щом вече явно казвате на берия ден нощ, само и само да го прикриете. Като се има предвид че тоя на снимката е царист, явно какъв е и Кирчо. Плюя!
273
3
 
2
 
! Отговори
до к.309 преди 2 години
К.Петров, както и десетки, ако не и стотици хиляди българи е с двойно граждданство. Никъде не е записано, че едното гражданство тежи повече от другото. Нещо повече, в ЕС и двете гражданстава са равностойни. Ако се обърне към ЕСПЧ, К.П. ще спечели делото и ще осъди България, а не КС и спецпрокуратурата да плати глоба. Това ли искат ББ, гл.прокурор и членовете на КС?
272
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имам кроткото чувство, че колкото повече наближава времето до изборите, толкова повече цензорите на този сайт се разбесняват и трият всичко, в което се пише срещу ББ. Досега бяхте що годе неутрален сайт. Моля ви, сдържайте се до изборите. Лека нощ!
271
0
 
5
 
! Отговори
Сис преди 2 години
След като не е нарушил Конституцията дайте да го наградим и да вземаме пример от него, да си попълваме декларации с лъжи, да ги подписваме без притеснение, а след това да ни показват по всички телевизии нахилената физиономия.Този Кирчо се разхожда из студия, градове и села, а неговите симпатизанти тичат след него, като след мечка на панаир. Хайде не ни го натрапвайте толкова често, стана много досаден този "капацитет".
270
1
 
5
 
! Отговори
Ivan преди 2 години
Леко встрани от темата, но с подобно "тълкуване" на законите, като Герджиков, действат и нашите съдии, които оставят "големите риби" извън затвора.
269
2
 
9
 
! Отговори
икарло преди 2 години
Спешно! До Брендо! Тичай до най-близкия нотариус и подай следната декларация "От днес не съм български гражданин!" Никога няма да те екстрадират ва България, а ако се случи, вземи проф. Огнян Гердиков за адвокат!
268
1
 
10
 
! Отговори
милен козарев преди 2 години
безумието на Герджиков е е професорско по значимост.то е постижение.като джиро на акции на Левски.като мезонет в сгрда Златен век.срам ме е от професора ми.ако може с нотариално заверена декларация да се откажеш валидно от канадско гражданство , трябва пак така да може да го придобиеш- аналогия на правото ....утре ставам жител на Монако. пускам си декларация. Професоре поклон до земята и благодаря ти. Отърва ме от държава в която дори и професорите нямат професия
267
11
 
5
 
! Отговори
Голям смях преди 2 години
Може би анонимно си получаваш 50 стотинки на коментарче от централата на ГЕРБ? Без ДДС евентуално, но може да комбинираш и с ДПС конвенционално. А ще се смея винаги и колкото си искам, защото и след най-тъмната нощ изгрява слънце и освен това тролските коментари на герберите са доста смешни!
266
5
 
14
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 2 години
До Голям смях Щом си голям смях трябва да знаеш,че се смее този,който се смее последен.Така че ти гарантирам,че ще се смееш или с половин уста или няма да се смееш изобщо.Радев може и да стане президент(ще можеш да се посмееш),а може и да не.Обаче ПП първото място ще го видят през крив макарон или в мокрите си сънища.Така че тук 100% няма да имаш повод дори да се усмихнеш.
265
17
 
8
 
! Отговори
Голям смях преди 2 години
Колкото и да съскат герберите и депесарите, ПП ще бъде първа политическа сила, а Румен Радев - президент. Започва преходът към махането от власт на ГЕРБ и ДПС, но ще е мъчително, защото много са се окопали и са наводнили администрацията с калинки.Но процесът започна и е НЕОБРАТИМ!
264
11
 
11
 
! Отговори
Лойко преди 2 години
Канадско..., та Канадско гражданство.Ами нали освен Канадско има и Българско гражданство,което значи,че е и Български гражданин.Канадското гражданство му е бонус.Пълна глупост сме записали в Конституцията и сега се чудим как да се измъкнем от собствената си глупост.Канадското не отменя Българското му гражданство.
263
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абсолютно това изискване трябва да бъде прецизирано от следващото НС. Но е факт, че днес това е по Конституция и е жалко, че Герджиков си плюе на авторитета! Още в 1ви курс се учи, че незнанието на закона, не те оневинява!
262
0
 
9
 
! Отговори
А ние преди 2 години
Ще запомним какво си казал !
261
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това противоречие с изискването за гражданство трябва да бъде отменено. След като двойното гражданство е разрешено, всеки български гражданин има еднакви права по конституция, и сред тях е основното право да избира и да бъде избиран. Това, че някой има само българско гражданство не е гаранция за лоялност и отговорност. Виждали сме го много пъти досега