"Галъп": Румен Радев с над 50% от вота, на ръба да спечели на първи тур

За ГЕРБ-СДС биха гласували 22,5%, за БСП – 15,1%, за „Продължаваме промяната“ – 13,4%
Обновена: 21 окт 2021 17:07 | 21 окт 2021 16:29, Красимир Ангелов
418
"Галъп": Румен Радев с над 50% от вота, на ръба да спечели на първи тур
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ако изборите за президент и вицепрезидент бяха в отминалата неделя, Румен Радев би събрал 51,2% от гласуващите, което може да значи победа за него още на първи тур. За Анастас Герджиков биха гласували 22,5% от гласувалите, за Мустафа Карадайъ – 7,9%, за Лозан Панов – 6,2%. Това показва социологическо проучване на "Галъп интернешънъл болкан", направено по поръчка на БНР.

Що се отнася до останалите кандидати, според проучването Костадин Костадинов събира 3,1%, Милен Михов – 1,6%, Веселин Марешки – 1,1%. С „Не подкрепям никого“ биха гласували 2,7%.

Още по темата
56,4% от анкетираните казват, че ще гласуват със сигурност на президентските избори. 54,2% казват, че ще гласуват със сигурност на парламентарните избори. По над 20% са и онези, които казват, че вероятно биха гласували, но не са сигурни.  

От "Галъп" обаче уточняват, че не е сигурно, че президентските избори ще приключат още на първи тур, защото до вота остават още 4 седмици. Данните за структурата на нагласите и потенциалната активност показват възможност президентските избори да завършат и в единствен тур. С оглед на последните събития обаче, тази възможност не е доминираща, отчитат от агенцията.

Що се отнася до парламентарните избори, ако те бяха през изминалата неделя, за ГЕРБ-СДС биха гласували 22,5% от гласуващите, за БСП – 15,1%, за "Продължаваме промяната" – 13,4%, за "Има такъв народ" – 12,2%, за "Демократична България" – 11,2%, за ДПС – 10,8%.

Това са и сигурните от днешна гледна точка формации в следващия парламент. Близо до бариерата, но на този етап под нея, е и "Изправи се.БГ! Ние идваме!" – с 3,7%.

Под бариерата остават още "Възраждане" и ВМРО, съответно с 2,9% и 2,3%.

"Потенциален проблем ще е уплахата от вируса, боязън от машинното гласуване и т.н. Всичко това, заедно с кризисната политическа и икономическа ситуация, прави изборите и за президент, и за парламент трудни за прогнозиране – по отношение на активността и на самия вот", уточняват от "Галъп".

Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Изследването е проведено с таблети, между 10 и17 октомври, сред 1009 души, по метода „лице в лице“.

Данните са от изследване на "Галъп интернешънъл болкан", направено по поръчка за Българското национално радио, проведено лице в лице с таблети, сред 1009 пълнолетни българи, в периода 10-17октомври. То не отчита събитията от последните дни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


418
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
318
8
 
18
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
Поредни лъжи за редника. Това е най- мразеният лайновоз в България.
317
26
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има само единпрезидент и това е Румен Радев. Моя президент.
316
12
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ГЛАСУВАШ ЗА РАДЕВ- ПОЛУЧАВАШ СЧУПЕНА ДЪРЖАВА!
315
6
 
27
 
! Отговори
Ники преди 2 години
Е чак пък толкова масово да сме изпростяли...Хвърчилото да излита. Герджиков е класи над него.
314
7
 
19
 
! Отговори
Мъдрец преди 2 години
По добре БГ врабче в ръката,отколкото руски,аватар в небето!?
313
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ГЛАСУВАШ В ДОНБАС- ПОЛУЧАВАШ РУСИЯ, ГЛАСУВАШ ЗА РАДЕВ ПОЛУЧАВАШ ЕВРАЗИЯ- ДЕМОКРАТИЧНО И ЧЕСТНО- СЪЩО КАТО КТБ- САМО ЧЕ СЕГА РАЗБИХА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
312
16
 
3
 
! Отговори
ББ преди 2 години
До Анонименхаха.."шофьор на самолет"рискувал живота си безброй пъти защитаайки домовете ни и....возещ се на задната на пожарникаря...произведен в "генерал"...награда за убийството на ...криминален....каква симбиоза...еднокнижника и..."професора"...назначен от еднокнижника...каква мафия...какъв геноцид...каква нечовешка манипулация..и ЕС...финансират тези престъпления...разпуснете престъпният съюз!...моля...путин няма шанс...вие също,Бог да пази САЩ,приятели!
311
9
 
18
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Мошеше и да се случи преизбирането му,но след вчерашното изказване едва ли.
310
28
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е сега оня злобар от Банкя ще получи удар.Неговота магаре пак ще даде фира.
309
25
 
8
 
! Отговори
ББ преди 2 години
Моят Президент...до троловете на дпс-гроб...не вие размазвате и назначавате...Народа ни избира ...манипулирахте ни едни 30 г.,факт,грабежи,престъпления,геноцит...купувахте всички и всеки..с Радев не ви се получи...заради това го плюете...зарада това ще го изберем на първи...и ще сме на площадите с камъне и дърве...готови да ви дадем заслуженото!!!Чиста и Свята!!!парите не са ценност бедни духом дпс-гроб,доганя ще носи пристанището в...гроба ли?...убиец!
308
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има такъв народ! Суверена!
307
9
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
казармен комплексар или мъдър професор - изберете сами.
306
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хаха,много поздрави на "гълъб" .Мунчовото и марионетките му-на бунището.
305
9
 
19
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Да бяха писали Радев водеше с над 51% :)))))))))))))))))))))))))))))
304
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не вярвайте на тази агенция. Доста често дава грешни прогнози в полза на тези, на които симпатизира.
303
8
 
22
 
! Отговори
факт преди 2 години
може , ама преди зеления сертификат!сега умре!
302
6
 
26
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Хахахаха, ще видим следващата социология, след зеления сертификат. Това са данните преди локдауна :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
301
7
 
21
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До мак Не мисля че Радев е интригант-той е просто войник на задкулисието,според мен..Но си прав, че е възможно това да е причина - да накарат ГЕРБ да станат по-агресивни към Радев, което ще накара доста хора да го "защитават"..Но ГЕРБ може да размаже Радев най-спокойно разобличавайки спокойно и аргументирано мръсотиите и простотиите му в антибългарската му задкулисна политика..
300
3
 
20
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До Хиро Не можеш да гласуваш конюнктурно-това никога не печели! Радев е слуга на задкулисието и той заедно с него трябва да си ходят. Радев е недостоен да бъде Президент. Не той създаде ПП, а задкулисието-нищо в БСП не се случва без него. И тези смеш.ни.ци харвардския не разцепват БСП, а спасяват бранша БСП-ако те спечелят, БСП печели - те са заедно в тази интрига,неразбираеми нищо от ПОЛИТИКА. Просто дечурлига защитават мама и тати баба и деди...
299
11
 
0
 
! Отговори
Луна Фен преди 2 години
Помислете си дали искате президент или Брюкселска ***! Гласувайте с разум за Луна !