Юлий Павлов: В България винаги е имало балотаж, ГЕРБ печелят имиджово с Герджиков

"Продължаваме промяната" ще получат мандат от Радев, смята социологът
17 окт 2021 09:40, Красимир Ангелов
173
Юлий Павлов: В България винаги е имало балотаж, ГЕРБ печелят имиджово с Герджиков
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Досега в България винаги е имало балотаж. Не сме имали президент, избран още на първи тур. Винаги на балотажа е печелил този кандидат, който е водил след първия тур", заяви в интервю за БГНЕС Юлий Павлов, директор на Центъра за анализи и маркетинг.

"Не ми е известен случай, нито в българската, нито в световната история, в който кандидат, появил се месец и нещо преди изборите, ей така, с щракане на пръсти да победи действащ президент с много висок процент на одобрение. За да се наложи един кандидат, особено ако съперникът му е много известен, трябва да мине време. Практиката в целия свят е еднозначна", посочи Павлов.

Още по темата
Според него ролята на някои от кандидат-президентите на тези избори, които ще се проведат "2 в1" заедно с предсрочния парламентарен вот, е да привличат повече гласове за партийната листа със същия номер на бюлетината.

"Мустафа Карадайъ ще прави това. Какво ще прави например проф. Анастас Герджиков, как ще привлича гласове за ГЕРБ? Той ще направи борбата по-трудно, по-интересна, но той не може да помогне на ГЕРБ. За тях това обаче е имиджова кандидатура. ГЕРБ не се стремят толкова да вдигнат броя на депутатските си места, в момента никой няма да подкрепи тяхно правителство, те са в карантина. Кандидатурата на проф. Герджиков обаче е имиджова, тя е с посока по-нататъшно развитие на партията. Те казват: „Някои ни наричат мутри, но вижте, ние имаме много интелектуалци зад нас", посочи социологът.

По думите му за "Демократична България" тази логика не е много ясна, защото Лозан Панов ще вземе по-малко гласове от обединението. Логиката сочеше Христо Иванов или Радан Кънев, които се ползват с по-голям авторитет от партията, те да бъдат кандидат за президент и да изтеглят листите. Защо избраха този ход, аз нямам отговор", коментира още анализаторът.

"Определено "Продължаваме промяната" ще държи ключа към съставянето на следващото правителство. Ако са втора политическа сила, те ще получат мандат ex lege, след като първата се провали. Ако не са втора, все едно коя ще бъдат, аз смятам, че президентът ще възложи третия мандат на тях. От тях ще зависи", посочи Павлов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
9
 
4
 
! Отговори
Яне преди 2 години
Това което зад ГЕРБ неса интелекутуалци а тъпанарци ...победа и реанимиране на Герб ще доведе до сериозна имиграция към по законни страни ....защото тука ще остане само мафията и слугинажа ..Не е много голям интелекуалец този който не го разбира .
126
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 152 ; Луна цял ли ще го издуха Панов или на части ?! Да позная ли от коя част ще почне ?
125
2
 
6
 
! Отговори
гост преди 2 години
Това е вица на деня! Да знете, че ще ви цитират нарицателно. Така ми се струва.
124
4
 
13
 
! Отговори
Мдаа преди 2 години
Определено ще гласувам за - луна пред тоя - мьжественник
123
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мдаа ..!!! герб дпс са силни. Американците вкараха Пеевски в закона Магнитски ама бойко му даде булгартабак лафките с хазарта и затова от герб - дпс казаха - Ние пък ще го направим дупитат . Така трябва да се процедира с американците а не като вмро .
122
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя пък що си мисли че ще е на балотаж на бслотажа може да е Панов
121
14
 
11
 
! Отговори
се преди 2 години
Гласувайте за Ушатото гов.но, което успя дори да позволи кораб с отрова да потъне и да унищожи едни или повече следващи летни сезони за цялото северно Черноморие!!! Изберете си го отново тоя ба.стун пръд.лив!! Който и за даскал по физическо не става, с тези половинки лицеви опори ....Клоун, а вие сте ...идЕоти
120
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До шопендарСтига крещя, бе, в канала сте! Колко трябва да си ...., че да го осъзнаеш най- сетне. Радев е следващият президент!
119
11
 
16
 
! Отговори
шопендар преди 2 години
не се знае кой ще спечели изборите,НО КОЙ БИ ГЛАСУВАЛ ЗА ТОЗИ И ТЕЗИ КОИТО ХВЪРЛИХА СТРАНАТА В ХАОС,.,ЩО ЗА ЧОВЕК ТРЯБВА ДА СИ ,ДА МИЗЕРСТВАШ,И ДА ГЛАСУВАШ ЗА ТОЗИ КОЙТО ТЕ ВКАРА В МИЗЕРИЯТА.Т0КА В НЕБЕСАТА,ГАЗТА В НЕБЕСАТА,ДЪРВА ЗА ОГРЕВ НЯМА ИЛИ СА В НЕБЕСАТА,ЦЕНИТЕ НА ХРАНИТЕ В НЕБЕСАТА А НЯКАКВИ ПИШМАН СЛУГИ НА ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ НИ ОБЕЩАВАТ СВЕТЛО БЪДЕЩЕ.ПЛЮХМЕ НА СТАБИЛНОСТА-СЕГА ЩЕ ТЪРСИМ СВЕТЛОТО БЪДЕЩЕ
118
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не, ГЕРБ не печелят, Герджиков губи. Да е ясно.
117
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз мисля , че Радев ще спечели на първи тур . За какво мислехте си напазарува машинки и така драпаше за машини . Не беше заради Бойко , а за президентските избори.
116
3
 
10
 
! Отговори
в БГ преди 2 години
винаги имало балотаж, сега има пилотаж
115
3
 
4
 
! Отговори
Бай Тошо преди 2 години
ко е тва балотаж другари?
114
6
 
11
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 2 години
Унижението е за Герджиков ,а не за ГЕРБ.
113
10
 
8
 
! Отговори
Изход има.. преди 2 години
Дедо мъдури и червените пенсии-мазохисти, гласуващи за Радев, който ще ги доубие, ако случайно се изплъзнат на ковид 19......
112
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Яяяхахахахахаха! Чак ме е гнус от кандидата н Герб.
111
12
 
22
 
! Отговори
- преди 2 години
Гейджиков е поредната плю нка в лицето на народа от Тиквоний Банкянски!
110
18
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само ГЕРБ оле и Бойко Борисов Министър Председател на българия болшевишко другарчетата да хващат гората и ай шумкари да стават
109
14
 
23
 
! Отговори
.... преди 2 години
Стига с тия Гербери вече. Те свършиха курса вече и колкото да ни го показвате тоя мики маус Герджиков я събере 10% я не
108
23
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ТОВА НАШИЯ ИЗБОР БРАТЯ БЪЛГАРИ ДОСТОЕН СМИРЕН И СДЪРЖАН ПРОФЕСОР ДОКАЗАН ИНТЕЛИГЕНТЕН И УЧТИВ ЕДИСТВЕНИЯ КОЙТО ЗАСЛУЖАВА ДА БЪДЕ ПРЕЗИДЕНТЪТ НА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ УСПЕХ