"Галъп": Румен Радев с над 50% от вота, на ръба да спечели на първи тур

За ГЕРБ-СДС биха гласували 22,5%, за БСП – 15,1%, за „Продължаваме промяната“ – 13,4%
Обновена: 21 окт 2021 17:07 | 21 окт 2021 16:29, Красимир Ангелов
418
"Галъп": Румен Радев с над 50% от вота, на ръба да спечели на първи тур
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ако изборите за президент и вицепрезидент бяха в отминалата неделя, Румен Радев би събрал 51,2% от гласуващите, което може да значи победа за него още на първи тур. За Анастас Герджиков биха гласували 22,5% от гласувалите, за Мустафа Карадайъ – 7,9%, за Лозан Панов – 6,2%. Това показва социологическо проучване на "Галъп интернешънъл болкан", направено по поръчка на БНР.

Що се отнася до останалите кандидати, според проучването Костадин Костадинов събира 3,1%, Милен Михов – 1,6%, Веселин Марешки – 1,1%. С „Не подкрепям никого“ биха гласували 2,7%.

Още по темата
56,4% от анкетираните казват, че ще гласуват със сигурност на президентските избори. 54,2% казват, че ще гласуват със сигурност на парламентарните избори. По над 20% са и онези, които казват, че вероятно биха гласували, но не са сигурни.  

От "Галъп" обаче уточняват, че не е сигурно, че президентските избори ще приключат още на първи тур, защото до вота остават още 4 седмици. Данните за структурата на нагласите и потенциалната активност показват възможност президентските избори да завършат и в единствен тур. С оглед на последните събития обаче, тази възможност не е доминираща, отчитат от агенцията.

Що се отнася до парламентарните избори, ако те бяха през изминалата неделя, за ГЕРБ-СДС биха гласували 22,5% от гласуващите, за БСП – 15,1%, за "Продължаваме промяната" – 13,4%, за "Има такъв народ" – 12,2%, за "Демократична България" – 11,2%, за ДПС – 10,8%.

Това са и сигурните от днешна гледна точка формации в следващия парламент. Близо до бариерата, но на този етап под нея, е и "Изправи се.БГ! Ние идваме!" – с 3,7%.

Под бариерата остават още "Възраждане" и ВМРО, съответно с 2,9% и 2,3%.

"Потенциален проблем ще е уплахата от вируса, боязън от машинното гласуване и т.н. Всичко това, заедно с кризисната политическа и икономическа ситуация, прави изборите и за президент, и за парламент трудни за прогнозиране – по отношение на активността и на самия вот", уточняват от "Галъп".

Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Изследването е проведено с таблети, между 10 и17 октомври, сред 1009 души, по метода „лице в лице“.

Данните са от изследване на "Галъп интернешънъл болкан", направено по поръчка за Българското национално радио, проведено лице в лице с таблети, сред 1009 пълнолетни българи, в периода 10-17октомври. То не отчита събитията от последните дни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


418
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
298
16
 
3
 
! Отговори
мак преди 2 години
До Диана. Може да е игричка на т.лупа. Щом според някои Радев има шанс, герб ще започнат още по-яростни и по-чести нападки срещу него с надежда да се откажат от него поне малко привърженици. Пък и медиите услужливо отразяват всеки божи ден, как т.лупа ръфа всички опоненти.
297
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То лектората измря те избори гледат
296
2
 
19
 
! Отговори
Диана преди 2 години
Ще ги видим ние тези прогнози на изборите...Такива прогнози като тази тук или са манипулирани от БСПари или са платена дезинформация на БСП-така колкото повече наближават изборите, толкова повече ще покачват рейтинга на Радев и преди изборите той безсъмнено ще е безусловен победител..Аз обаче не спирам да се изненадвам от това колко непочтени хора живеят сред нас,подкрепяйки сега БСП чиято политика съсипа целия народ и държава. Дори днес богатите не са истински богати нито са истински свободни!
295
2
 
8
 
! Отговори
Лъже като Путин преди 2 години
От август Русия намали доставките на газ за Европа защото няма газ да запълни дългите тръби на Северен поток 2 за които трябва 100 млрд куб м газ
294
15
 
3
 
! Отговори
Хиро преди 2 години
Аз съм седесар и ще гласувам за Радев, той съсипа и разчлени БСП с Канадеца
293
2
 
6
 
! Отговори
Хи хи преди 2 години
Путин в официално изказване заплаши европа, че ако не пуснат сев патока 2 няма да увеличи доставките щото газа за една година отишъл да запълни търбите
292
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ааа вервайте си!
291
4
 
22
 
! Отговори
Прекрасно преди 2 години
Нека и младите да видят какво е да те управляват комунисти
290
1
 
0
 
! Отговори
До 306 преди 2 години
1:1 моите мисли.
289
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Верно сме адски ***!
288
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Следващи избори просто няма да има. Няма да има такъв народ.
287
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прекалено много разчита на машините другаря!! Но трябва да знае че Дондуков не е бункер! И може да печели избори до край но народа има последната дума!!!!!!
286
3
 
8
 
! Отговори
Бай Гроздан преди 2 години
А Луна и Сидеров колко имат?
285
2
 
35
 
! Отговори
от Люлин преди 2 години
На този просто му личи, че не му пука за България и българите!Замислете се сериозно на тези избори!!!
284
3
 
34
 
! Отговори
toma преди 2 години
Не вярвам да сме толкова глупави, че да изберем Румбата отново.
283
5
 
40
 
! Отговори
Стига вече... преди 2 години
Аз много се надявам да посрещна Нова Година с химна и речта на Истински президент, а не да ми се налага да изключвам звука на телевизора вече 5-та поредна година за да не слушам траурните речи на Радеф. Не искам повече да пускам тази омраза в дома си.
282
24
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
20.01.2027г. ПРЕЗИДЕНТЪТ РАДЕВ ПРЕДАДЕ ВЛАСТТА СЛЕД ДВА УСПЕШНИ МАНДАТА НА НОВОИЗБРАНИЯТ ПРЕЗИДЕНТ! НОВИЯТ ПРЕЗИДЕНТ ЗАЯВИ, ЧЕ ЩЕ ПРОДЪЛЖИ УТВЪРЖДАВАНЕТО НА ВЪРХОВЕНСТВОТО НА ЗАКОНА ПРИ СТРИКТНО СПАЗВАНЕ НА РАЗПОРЕДБИТЕ НА КОНСТИТУЦИЯТА ЗА СЛАВАТА И ЧЕСТТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И ЗА ПРОСПЕРИТЕТА НА НЕЙНИТЕ ГРАЖДАНИ. ЗНАМ И ИМЕТО НА СЛЕДВАЩИЯТ ПРЕЗИДЕНТ СЛЕД ВТОРИЯТ УСПЕШЕН МАНДАТ НА РУМЕН РАДЕВ, НО ЩЕ ВИ ОСТАВЯ ДА ГАДАЕТЕ ДО НУЖНИЯТ МОМЕНТ. НЕ ХАБЕТЕ РУСУРС - НАПРАВЕТЕ ГО ОТ ПЪРВИ ПЪТ !
281
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичко е платено,така се манипулират наивните хора!Пълен абсурд,това не е верно
280
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма начин Радев да има такъв рейтинг. Загряват ни за манипулиран избор.
279
3
 
17
 
! Отговори
Таксиджиев преди 2 години
До 298 Варненец. Чувал съм ,че там живеят много предатели,ама толкова тъпо словоизлеяние е върха на айзберга.Дерзайте Путин Ви чака.