"Галъп": Румен Радев с над 50% от вота, на ръба да спечели на първи тур

За ГЕРБ-СДС биха гласували 22,5%, за БСП – 15,1%, за „Продължаваме промяната“ – 13,4%
Обновена: 21 окт 2021 17:07 | 21 окт 2021 16:29, Красимир Ангелов
418
"Галъп": Румен Радев с над 50% от вота, на ръба да спечели на първи тур
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ако изборите за президент и вицепрезидент бяха в отминалата неделя, Румен Радев би събрал 51,2% от гласуващите, което може да значи победа за него още на първи тур. За Анастас Герджиков биха гласували 22,5% от гласувалите, за Мустафа Карадайъ – 7,9%, за Лозан Панов – 6,2%. Това показва социологическо проучване на "Галъп интернешънъл болкан", направено по поръчка на БНР.

Що се отнася до останалите кандидати, според проучването Костадин Костадинов събира 3,1%, Милен Михов – 1,6%, Веселин Марешки – 1,1%. С „Не подкрепям никого“ биха гласували 2,7%.

Още по темата
56,4% от анкетираните казват, че ще гласуват със сигурност на президентските избори. 54,2% казват, че ще гласуват със сигурност на парламентарните избори. По над 20% са и онези, които казват, че вероятно биха гласували, но не са сигурни.  

От "Галъп" обаче уточняват, че не е сигурно, че президентските избори ще приключат още на първи тур, защото до вота остават още 4 седмици. Данните за структурата на нагласите и потенциалната активност показват възможност президентските избори да завършат и в единствен тур. С оглед на последните събития обаче, тази възможност не е доминираща, отчитат от агенцията.

Що се отнася до парламентарните избори, ако те бяха през изминалата неделя, за ГЕРБ-СДС биха гласували 22,5% от гласуващите, за БСП – 15,1%, за "Продължаваме промяната" – 13,4%, за "Има такъв народ" – 12,2%, за "Демократична България" – 11,2%, за ДПС – 10,8%.

Това са и сигурните от днешна гледна точка формации в следващия парламент. Близо до бариерата, но на този етап под нея, е и "Изправи се.БГ! Ние идваме!" – с 3,7%.

Под бариерата остават още "Възраждане" и ВМРО, съответно с 2,9% и 2,3%.

"Потенциален проблем ще е уплахата от вируса, боязън от машинното гласуване и т.н. Всичко това, заедно с кризисната политическа и икономическа ситуация, прави изборите и за президент, и за парламент трудни за прогнозиране – по отношение на активността и на самия вот", уточняват от "Галъп".

Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Изследването е проведено с таблети, между 10 и17 октомври, сред 1009 души, по метода „лице в лице“.

Данните са от изследване на "Галъп интернешънъл болкан", направено по поръчка за Българското национално радио, проведено лице в лице с таблети, сред 1009 пълнолетни българи, в периода 10-17октомври. То не отчита събитията от последните дни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


418
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
238
1
 
5
 
! Отговори
Кьовеши преди 2 години
Кьовеши е започнала да работи. Вече има арестувани и иззето имущество, но не в България.
237
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя път трябваше мис Пиги за резидент, а физкултурника за вице и щяха да оберат точките ...в шоуто на Сливчо!
236
3
 
15
 
! Отговори
Защо ли 253? преди 2 години
Викат му зелен чорап защото в казармата се носят задължително само зелени омирисани чорапи и всички хващат гъбички.
235
3
 
17
 
! Отговори
ха ха преди 2 години
Айде пак почна Галъп с гнус-ните си номера. Е сега ви повярвах. Спрете се малко, щото след вота ще изглеждате смешни-за поресен път. Платени клакьори сте вие, никаква социологическа агенция не сте.
234
6
 
17
 
! Отговори
Яга Николова преди 2 години
САМО ГЕРБ!
233
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това беше оня ден, а днес Луна изпревари радев
232
4
 
22
 
! Отговори
Гласуващ преди 2 години
Изберем ли Радев.....,доста хора ще напуснат страната.Отворете си очите. Тоззи ни тласка към Москва.Нищо добро не ни очаква с Радев и ДС.
231
5
 
26
 
! Отговори
Недоразбрал преди 2 години
По скоро ще гласувам за Турчина отколкото за рузкия аватар Гумен Гадев!!Но като първа опция за сега имам превъзходната кандидатура на професор Герджиков!!
230
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изборът за президент тази кампания се свежда до избора между ЕС и Путин.
229
4
 
18
 
! Отговори
ЗАЩО???? преди 2 години
Защо му викат Зелен Чорап?
228
27
 
3
 
! Отговори
Бенат Миролюбов преди 2 години
Рундьо пак сгази Тиквун.
227
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чорапът ще спечели, защото е идол на всички пpocтаци в България...
226
4
 
25
 
! Отговори
Дико Сашев преди 2 години
Радев си е поръчал изследване, но нека видим следващата седмица какви са резултатите от изследванията на други агенции. Радев сега върви по нанадолнището и не е ясно къде ще спре ...
225
26
 
2
 
! Отговори
ГЕРБ-ДПС преди 2 години
Трябва да си мазохист да гласуваш за ГЕРБ-ДПС
224
2
 
28
 
! Отговори
неандерталец преди 2 години
Трябва да се забранят такива платени поръчкови проучвания. Разни съмнителни агенции се прехранват от политическа реклама.
223
23
 
2
 
! Отговори
Симпатизант преди 2 години
А, на какъв ръб бе той няма никаква конкуренция - доказа го със всичко досега най - достойния ,че като гледам останалите олеле, оле ,я да си представим за момент някое такова *** като онзи ,че му забравих името е онзи преди него а, да не дава ГОСПОД такъв некадърник!
222
4
 
5
 
! Отговори
Държава на мързелите преди 2 години
Минималната пенсия е колкото минималната заплата
221
26
 
5
 
! Отговори
Ток и жици преди 2 години
Фърчило или не, Радев ще спечели още на първи тур. И сичкото социолози много добре го знае. Останалите "кандидати" начело с Герджиков и Панов са само за разодняване на гласовете и за създаване на впечатлението, че се е водила оспорвана битка. Да, да, ама не.
220
9
 
4
 
! Отговори
Ето депутатите: преди 2 години
Канадеца, Кокорчо, Африкански, Скъсаняка, роса убавицата, деса общата, на тиквата любовника, ботокса, импексова, божанчо, ташко, шиши, мустафЪ, ментата, копейкин, леля вакса, сестра галева и хаджигенчо. Тиквуня и чалгара няма да влизат депутати, защото им е под нивото.
219
5
 
17
 
! Отговори
Чалга-тайм преди 2 години
ха-ха-хо-хо Чалгарите единодушно ще глаДуват за румбата... не за Луна, моля ви се, те са ЕнтЕлегенти хора... Питай защо... Тайсън съм аз, ами хани се неща и здраво се дръж... за фърчилото