При вот днес: ГЕРБ - 22,3%, ПП изпреварва с малко БСП

ИТН, ДБ и ДПС се събират в два процента
296
При вот днес: ГЕРБ - 22,3%, ПП изпреварва с малко БСП
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Очертава се шестпартиен парламент, с шанс за седма партия, показва национално изследване на Центъра на анализи и маркетинг, направено сред 815 души между 22-ри и 26 октомври чрез пряко стандартизирано интервю "лице в лице", със собствено финансиране на Центъра за анализи и маркетинг.

Още по темата

Според данните, на парламентарните избори за ГЕРБ-СДС биха гласували 22,3 на сто от твърдо решилите да гласуват, следвани от "Продължаваме промяната" - 15,8 на сто, "БСП за България" - 15,1 процента, "Има такъв народ" - 12,3 на сто. "Демократична България - Обединение" биха получили 11,8 на сто, ДПС -10,3 процента, "Изправи се БГ! Ние идваме" - 3,2 на сто. За "Възраждане" биха гласували 2,5 на сто, за ВМРО - 1,2 процента. "Друга партия" отговарят 3 процента, а 0,3 на сто ще отбележат "Не подкрепям никого".

Мисля, че всички се убедиха, че това да си първи, не значи да си победител, коментира Юлий Павлов от Центъра за анализи и маркетинг, цитиран от БТА.

Той посочи също, че малката преднина на "Продължаваме промяната" пред "БСП за България" означава, че в рамките на статистическата грешка тези две партии са почти равни, като шансът да бъдат втори е на страната на "Продължаваме промяната". Юлий Павлов коментира и очакваното развитие за "Продължаваме промяната" вследствие на обявеното решение на Конституционния съд. Според Павлов, развитието може да бъде в една или друга посока, но едва ли ще е повече от един-два процентни пункта, т.е. реалният резултат може да бъде в границите между 14,5-17,5 на сто.

Между партиите, които са от четвърто до шесто място, е възможно всякакво преподреждане - първо, има три седмици до изборите, после, има вот от чужбина, обясни Павлов.

Тези резултати са така, ако изборите бяха сега, отбеляза анализаторът, като допълни, че все пак има още три седмици до вота.

Структурата на парламента не е по-различна, отколкото на предишните парламенти, отбеляза Павлов. Според него, решаващият опит за правителство ще бъде с "Продължаваме промяната" и ще трябва всички останали партии, извън ГЕРБ и ДПС, да подкрепят това правителство. Ако това не се случи, ще отидем отново на избори, смята той.

---------------
Параметри на изследването

Възложители и финансиране: Център за анализи и маркетинг ЕООД
Реализация на изследването: Център за анализи и маркетинг ЕООД
Период на провеждане: 22.10. - 26.10.2021 г.
Обем на извадката - 815 пълнолетни граждани на България. Един процент от всички анкетирани съответства на 58 000 души
Метод на формиране на извадката: двустепенна гнездова извадка с вероятност, пропорционална на размера на гнездата
Метод на регистрация на информацията: Пряко стандартизирано интервю "лице в лице"
Максимално допустим размер на статистичната грешка при 50-процентни дялове, 95 процента гаранционна вероятност с 3.5 процента


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


296
Още по темата: ДПСБСПизбориГЕРБПП
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
148
8
 
5
 
! Отговори
Уха преди 2 години
Ама ако ГЕРБ и ДПС се коалират, това ще е дъното на дъната, ще се запали държавата. Паразита никога не убива донора си! По-скоро Борисов ще се оттегли и ГЕРБ ще започнат да се правят на много хубави. А ДПС ще си седят както до сега. Бъдете малко реалисти.
147
4
 
8
 
! Отговори
П.К. инк. преди 2 години
Мисля, че всички се убедиха, колко невежи и нагли са тези самозвани "анализатори". Те, просто си представят, че просто СУВЕРЕНА не съществува. И със по-малки, или с по-големи дози техни лъжи и внушения, ще заработят добри шумящи хартийки. Без забавяне, идва денят на истината и такива като шушумигата павлов ще бъдат затрупани от собствените им *** в казаните.
146
13
 
9
 
! Отговори
Промяна преди 2 години
Първо умря СДС, после БСП, а сега умира ГЕРБ и ДПС
145
5
 
3
 
! Отговори
Тоз пък преди 2 години
Да седна да чета снайпер - е сега, само да се ваксинирам хаха
144
8
 
10
 
! Отговори
Едно е сигурно преди 2 години
ГЕРБ и ДПС ще имат най малко 110 депутати!
143
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ХахаАми прочети статиите във Снайпер, Бойко тайно се е договорил с босовете на Кирчо, а вие по сайтовете се биете на вятъра, ще стане лошо в България! БСП трябва да е поне на второ място, в противен случай, получавате завинаги абсолютна несменяема диктатура.
142
5
 
5
 
! Отговори
Ясно е преди 2 години
Вожда на комунистите Георги Димитров е казал, че колелото на историята няма никога да се завърти назад. Така че другари и другарки, БСП никога няма да управлява България
141
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И с Ковид и без Ковид герберите все 22процента си седят,хм?Няма изчегъртване,ей!Нищо не ги лови!
140
4
 
1
 
! Отговори
вас преди 2 години
поради липса на реални кандидати, които да могат да направят нещо добро за изстрадалата ми родина, ще си продам гласа в знак на протест.
139
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кирил Петков премиер.
138
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тулупа 11год ни лъга ти за Кировата декларация се ядосваш.Още колко ще ни лъжат...какво очакваш да изпълняват нещо ли?
137
3
 
4
 
! Отговори
800к преди 2 години
Един пък друг корифей предвижда 800000 гласа за ГЕРБ. :D
136
6
 
4
 
! Отговори
Уха преди 2 години
Тика някакъв корифей на мисълта предвижда ГЕРБ първи, а на втора позиция БСП ухааа пийте си лекарствата бе, добри хора
135
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Слабоумните герберасти са си твърда бройка обаче. Все още се надяват да се върнат на държавната хранилка.
134
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вероятно ГЕРБ ще бъде първа партия, по това,което чета, дано БСП са втори, а на всички партии им пожелавам успех и първо да мислят за населението в страната, а не само за *** си, защото се топим като лански сняг и точно безхаберието на политиците към населението, съсипва страната ни!
133
4
 
7
 
! Отговори
Хаха преди 2 години
Иска ви се Киро да го изчегъртате и ГЕРБ да са първи. Мечтите са безплатни.
132
3
 
4
 
! Отговори
Поздрав от ГЕШЕВ преди 2 години
Ако имате болки зад ухото и странно замайване значи използват СРС срещу вас!
131
3
 
5
 
! Отговори
Избирател преди 2 години
Интересна мисъл ми се върти. По скоро е въпрос към социолозите и политолозите. Колко пъти са правили проучвания през настоящата 2021 г., ако вотът беше днес. Все различни резултати дават, а талибаните направиха правителство в Авганистан. За сравнение, българските политически джихадисти не могат и си продължаваме със служебните. Така си е, никой не иска да управлява България след Борисов. Толкова е ясно, че дори и децата спряха да ходят на училище ! ,
130
4
 
13
 
! Отговори
Киро Рамбото преди 2 години
Кирил излъга всички с декларацията си, но е втора политическа сила. Е, няма що! Браво!
129
3
 
4
 
! Отговори
КАМЕНООООВ преди 2 години
ДЕЕЕЕНКОООВ ЗНАЕШ ЛИ КОЛКО СТЕ ПРОСТИ, ПОКОЙНИЯТ МИ РАБОТОДАТЕЛ В ПОСЛЕДНАТА ГОДИНА ОТ РАБОТАТА СИ И ДЕТО ПОЧИНА ШЕСТ МЕСЕЦА СЛЕД ТОВА НАПРАВИ ДВЕ НЕЩА НА МЕСТОРАБОТАТА - ПОДАДЕ ЗАЯВКА В ОБЩИНАТА ЗА ПОДМЯНАТА НА ВСИЧКИ ВРАТИ В УЧИЛИЩЕТО, ЧЕ СА НА 50 ГОДИНИ И СЕ ТРОШАТ ПРЕЗ СЕДМИЦА И ВТОРОТО НЕЩО БЕШЕ СТЕМ ПРОЕКТИТЕ - ДВА ЕДИН МАЛЪК ЕДИН ГОЛЯМ - ТА ТОВА МУ БЕШЕ ПОСЛЕДНАТА ВОЛЯ НА КРАСИМИР ДАНОВ - А МЕНЕ МИ СЕ СТРУВА, ЧЕ СЕ ИЗГАВРИХТЕ С ТРУП И ТОВА ЩЕ ВИ ГО ВЪРНА С ЛИХВИТЕ И ОТГОРЕ И НЕ ЗНАМ...