Политолог: Решението на КС по казуса "Петков" няма да се отрази на рейтинга на Радев

Не може да се смята, че Кирил Петков е канадски агент, смята Слави Василев
30 окт 2021 19:55, Красимир Ангелов
336
Политолог: Решението на КС по казуса "Петков" няма да се отрази на рейтинга на Радев
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Решението на Конституционния съд по казуса с двойното гражданство на бившия икономически министър Кирил Петков няма да се отрази на Румен Радев с оглед амбициите му за втори мандат. Това мнение изрази политологът Слави Василев в интервю за БГНЕС.

"Решението на Конституционния съд, посредством което Указът на президента Румен Радев за назначаването на Кирил Петков за министър се оказа противоконституционен, е доста комплексен казус. По няколко причини – на първо място, ние сме в период на предизборна кампания. Тази информация ще повлияе по някакъв начин, може би негативно. Не би следвало съдът да става част от политическия процес в тази страна. КС на практика стана част от политиката в България", смята Василев.

Още по темата
Според него, ако духът на разпоредбата в конституцията е да предпази България от чужди агенти, които да работят в чужда полза, няма реални основания да се смята, че Кирил Петков е канадски агент.

Василев изрази мнение, че решението на Конституционния съд няма да се отрази на Румен Радев с оглед амбициите му за втори мандат. Според него авторитетът, който президентът е изградил в очите на хората, е изграден въз основа на неговата последователност и политиките, които е заемал като държавен глава. Запитан как решението на КС ще се отрази на ПП „Продължаваме промяната“, експертът отговори:

"Много зависи каква индивидуална оценка всеки един български гражданин ще даде на тази ситуация. Българинът като цяло е доста чувствителен към всичко, което излиза извън закона, особено що се отнася до политици и кандидат-политици. Това може би има потенциал да повлияе негативно на Кирил Петков, който до този момент се заявява като лице, което би могло да осъществи въпросната промяна, за която улицата жадува", обясни политологът.

Василев направи оценка на работата на Кирил Петков като министър и я окачестви като "добра". По думите му именно свършеното от Петков и Асен Василев им дава шанса да се изстрелят до втора политическа сила.

Запитан дали ситуацията с коронавируса и въвеждането на новите противоепидемични мерки ще се отрази на изборния процес и дали ще намали избирателната активност, политологът обясни, че служебното правителство се старае да не замрази живота ни отново – усилията били насочени изцяло към това да не се въведе нов локдаун.

"Ако не ни затворят до изборите, смятам, че ноември месец е един добър месец за избори, това не е лятото, както бяха последните парламентарни избори, и аз прогнозирам една висока избирателна активност или сравнително висока в порядъка, в който сме свикнали да гледаме. Може би малко над 50%, ако, разбира се, не ни затворят. Не смятам, че зеленият сертификат и ниската ваксинация са основният проблем на българите. Основният проблем е мизерията, бедността и корупцията", каза още Василев.

Във връзка с постоянните словесни престрелки между президента Радев и лидера на ПП ГЕРБ Бойко Борисов, политологът коментира, че острата позиция на Борисов е абсолютно логична и е свързана с това, че именно Радев е този, който е победил ГЕРБ на изборите.

"Основните личности в българската политика продължават да бъдат Румен Радев и Бойко Борисов, нищо, че единият е президент и заявява своята отговорност, а другият вече не е министър-председател, но продължава сякаш да тежи много в обществото. Този сблъсък ще продължи да бъде релевантен, докато не се сформира ново мнозинство в следващото 47-мо Народно събрание", уточни Василев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


336
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
261
2
 
12
 
! Отговори
радев преди 2 години
Да ни разкаже с какви пари строй вилата в Швейцария?
260
1
 
12
 
! Отговори
до 288 преди 2 години
грешен ти е мозъка, мръсен комунист
259
5
 
5
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
радев може да го спъне само проекта 3 морета ам бази в българия и ученията вчерно море с ам кораби аз конфликти с русия не желая искам мир дружба и газ
258
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо с номера уж че кода е грешен се пречи на мненията и така се лансира Герб и Борисов като незаменими и се пречи на подкрепата за Радев. Много яка медийна цензура в полза на Герб.
257
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Анализът е правилен. Народа няма да се повлияе. То се вижда че някак си се опитват да манипулират но на практика няма да успеят.Относно ковито нямаме избор това е война, к. не зависи от България. Световна конспирация е.
256
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези двамата описани по долу ми приличат да са едни комшии едно към едно.
255
4
 
23
 
! Отговори
лъжци и крадци преди 2 години
Кирчо лъжеца и Асен крадеца ли ще правят промяна?
254
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Важното е че всичките им поразии ме отказаха да гласувам втори път за тоя.
253
4
 
23
 
! Отговори
Незнайко преди 2 години
Ха Ха Ха, как няма да се отрази бе, тези служебници, вместо да изпишат вежди на генерала, освен че му извадиха очите, също му отрязаха и главата. ПочЕтенните, Кире Ментата и другите свършиха такава хубава работа... дето се казва такива приятели ако имаш, врагове не ти трябват!
252
4
 
25
 
! Отговори
Васко преди 2 години
Дришльовци! Познавал се Президента месеци преди с Кирил Петков ,обявил, че търси министър като него в служебното правителство,Кирил не предприел нищо да се откаже от гражданството си и сега ни развива лакърдии. Лъжат и мажат, а ние суверена да им вярваме! Днес Кирил обявява, че щял да променя конституцията в тази си част.Наглост ! Президента е аут,да отива да духа супата при чичовото!
251
4
 
20
 
! Отговори
РЕЗИЛ РАДЕВ преди 2 години
ИМЕТО МИ Е РЕЗИЛ РАДЕВ ПО ПРОФЕСИЯ НЕКАДЪРЕН ПРЕЗИДЕНТ И НАЦИОНАЛЕН ПРЕДАТЕЛ.
250
14
 
6
 
! Отговори
Shark преди 2 години
Ще се отрази. Нагоре.
249
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прав е цоциологата - рейтига не може да падне повече от това.
248
3
 
15
 
! Отговори
Фигурант преди 2 години
Другарю Слави Василев, доложи ! Е, той долага !
247
6
 
22
 
! Отговори
Наблюдател преди 2 години
Този комунистически коп.елдак-Слави Василев е *** ,облечен в скъпи дрехи, купени му от баща му - комунистически доносник на ДС и перач на мръсни пари. Какво казва един явен близач на Фигуранта ? Казва това, което му наредят да казва ! Добре, че вече българите се ориентират кой какъв е !
246
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А, защо не размаха юмручето и срещу КС? Защо не коментира издънката си с Киро Ментето?
245
6
 
27
 
! Отговори
Фатмашка зима преди 2 години
Радевата зима се очаква да бъде малко по мека от Жан Виденовата, с преобладаващо двуцифрен процент инфлация и хора, които мръзнат гладни. Безработицата ще бъде предимно нарастваща, а корона вируса ще убива малкото оцелели, които глада и студа не е успял да убие.
244
9
 
30
 
! Отговори
глупендерът преди 2 години
ЦЯЛА ЕВРОПА разбра, че президентът на България нарушава Конституцията
243
7
 
24
 
! Отговори
Наблюдател преди 2 години
*** разбира се ! Може ли нещо да засенчи Президента- Слънце . Глупендерите в България сме стотици хиляди !
242
9
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
аз повече за радев няма да гласувам, а дали ще му падне рейтинга ми е през това