Политолог: Решението на КС по казуса "Петков" няма да се отрази на рейтинга на Радев

Не може да се смята, че Кирил Петков е канадски агент, смята Слави Василев
30 окт 2021 19:55, Красимир Ангелов
336
Политолог: Решението на КС по казуса "Петков" няма да се отрази на рейтинга на Радев
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Решението на Конституционния съд по казуса с двойното гражданство на бившия икономически министър Кирил Петков няма да се отрази на Румен Радев с оглед амбициите му за втори мандат. Това мнение изрази политологът Слави Василев в интервю за БГНЕС.

"Решението на Конституционния съд, посредством което Указът на президента Румен Радев за назначаването на Кирил Петков за министър се оказа противоконституционен, е доста комплексен казус. По няколко причини – на първо място, ние сме в период на предизборна кампания. Тази информация ще повлияе по някакъв начин, може би негативно. Не би следвало съдът да става част от политическия процес в тази страна. КС на практика стана част от политиката в България", смята Василев.

Още по темата
Според него, ако духът на разпоредбата в конституцията е да предпази България от чужди агенти, които да работят в чужда полза, няма реални основания да се смята, че Кирил Петков е канадски агент.

Василев изрази мнение, че решението на Конституционния съд няма да се отрази на Румен Радев с оглед амбициите му за втори мандат. Според него авторитетът, който президентът е изградил в очите на хората, е изграден въз основа на неговата последователност и политиките, които е заемал като държавен глава. Запитан как решението на КС ще се отрази на ПП „Продължаваме промяната“, експертът отговори:

"Много зависи каква индивидуална оценка всеки един български гражданин ще даде на тази ситуация. Българинът като цяло е доста чувствителен към всичко, което излиза извън закона, особено що се отнася до политици и кандидат-политици. Това може би има потенциал да повлияе негативно на Кирил Петков, който до този момент се заявява като лице, което би могло да осъществи въпросната промяна, за която улицата жадува", обясни политологът.

Василев направи оценка на работата на Кирил Петков като министър и я окачестви като "добра". По думите му именно свършеното от Петков и Асен Василев им дава шанса да се изстрелят до втора политическа сила.

Запитан дали ситуацията с коронавируса и въвеждането на новите противоепидемични мерки ще се отрази на изборния процес и дали ще намали избирателната активност, политологът обясни, че служебното правителство се старае да не замрази живота ни отново – усилията били насочени изцяло към това да не се въведе нов локдаун.

"Ако не ни затворят до изборите, смятам, че ноември месец е един добър месец за избори, това не е лятото, както бяха последните парламентарни избори, и аз прогнозирам една висока избирателна активност или сравнително висока в порядъка, в който сме свикнали да гледаме. Може би малко над 50%, ако, разбира се, не ни затворят. Не смятам, че зеленият сертификат и ниската ваксинация са основният проблем на българите. Основният проблем е мизерията, бедността и корупцията", каза още Василев.

Във връзка с постоянните словесни престрелки между президента Радев и лидера на ПП ГЕРБ Бойко Борисов, политологът коментира, че острата позиция на Борисов е абсолютно логична и е свързана с това, че именно Радев е този, който е победил ГЕРБ на изборите.

"Основните личности в българската политика продължават да бъдат Румен Радев и Бойко Борисов, нищо, че единият е президент и заявява своята отговорност, а другият вече не е министър-председател, но продължава сякаш да тежи много в обществото. Този сблъсък ще продължи да бъде релевантен, докато не се сформира ново мнозинство в следващото 47-мо Народно събрание", уточни Василев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


336
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
201
1
 
9
 
! Отговори
А бе преди 2 години
Защо свалят билбордовете с лика на Радев из София? Не изглеждат евтини,да не би да не е платено докрай за тях? Говори се за около 600 хил.Кой ли е балъка,който не желае да се обвързва името му при несвършена работа?
200
6
 
5
 
! Отговори
Въпросът преди 2 години
е, че нашата Конституция не е хармонизирана с международното право, и с правото на ЕС. Решението на КС за Петков наруши бг закона за гражданството, и се базира на законите на една друга държава. В случая Канада. Крайно некомпетентни и платени хрантутници за девет години мандат. Безобразие!
199
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Достойнството не е придобивка, то си е вроденост.
198
11
 
7
 
! Отговори
КС преди 2 години
Когато един конституционен съд начело с Братиньо изпълнява политически поръчки, и знае много добре, че Конституцията е писана така нарочно, за да не стане Чирков министър или депутат, а Симеон Царя- президент, това не е решение, тъй като и преди това е нарушавана от Симеон Кобурготски - той дори е нямал бг гражданство; Симеон Дянков също, Кристалина Георгиева, министър от служебното на Плевнелиев- също. И защо толкова се забързаха- получиха парички от чекмеджето.
197
5
 
15
 
! Отговори
Коко Горилата преди 2 години
Долу Радев, разединител Български!
196
5
 
10
 
! Отговори
a преди 2 години
И това е мнението на Слави Василев, дето е на хранилка в президентството. В заглавието са го нарекли "политолог", сякаш е независим експерт! А той, милия, зависим, та дрънка. Второ поколение зависимост, след татко му.
195
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма да се отрази, защото на обикновения българин му е все тая за двойното гражданство на Петков.Погледнато формално К. Петков е престъпник. Президентската институция не разследващ орган. Когато някой попълни декларация с невярно съдържание, не обвиняват приелият декларацията, а този който е написал. Но иначе Радев въпреки, че отрича, не може да не е знаел за канадското гражданство, но се прави на залупен.
194
5
 
13
 
! Отговори
маргинал-майор Жаго преди 2 години
Зеления чорап в лагер
193
5
 
17
 
! Отговори
Р.Радеф-балалайка преди 2 години
Балалайка - руски музикален инструмент.
192
4
 
15
 
! Отговори
хлебар преди 2 години
рундьо вън! долу сертификатите! киро вън в канада кокорчо да върне крадената интелектуална програма! тези некадърници ВЪН! анатема
191
4
 
13
 
! Отговори
руския резидент РАДЕ преди 2 години
отива в пандиза
190
5
 
11
 
! Отговори
Аланкоулу преди 2 години
Имах си аз, соло-таша ка на Фигуранта да каже нещо друго. Абе канете неутрални политолози, а не такива които са вечно нагъзе ни към един или друг политик.
189
3
 
13
 
! Отговори
П.К. инк. преди 2 години
Този е толкова "политолог", колкото тук всички сме космонавти. -Интереса върти феса...
188
3
 
16
 
! Отговори
Кольо преди 2 години
Ха,ха,ха Какво очаквате да чуете от ,,политолога"Слави Василев член на стратегически я съвет на фигуранта.Стига бе,тоя е такъв мошеник.
187
5
 
15
 
! Отговори
Истукан преди 2 години
Радев да си ходи. Писна ми от този. Нищо не направи за България.
186
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кировото нарушение на Конституцията се обяснява с примера когато всички светофари светят червено, само на пешеходците зелено и гражданин едновремнно пресичащ пешачката по Х и по Y е закачил с налче от обувката си некаде отдолу кола чакаща да преминесамо по X или само по Y но и свети червено и за двете посоки. Киро пресичай докът свето пешеходното зелено. После бегай.
185
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 194 " Гласувай" ако щеш и За там от където си излязъл!-:)) Все ни е тая! Радев ще СПЕЧЕЛИ ТЕЗИ ИЗБОРИ Искате или не!-:)))
184
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Муцката Прехода, Ананас Арпаджикоф, си е начервинкал устето с елджибетно цървилце, което го прави лидер на ананасите от прехода на които всеки неананас им казва "вижте ги те това ананасите са теперасите"
183
4
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Радев твърди,че не е знаел за двойното гражданство на Петков.Дори ако допуснем,че това е така,то това пак не го осбобождава от отговорността за погазването на Конституцията.Това все едно някой,който е минал на червено и причинил катастрофа,да твърди,че не е знаел,че на червено не се минава и това му извинение да се приеме за основание за освобождаване от отговорността за стореното.
182
7
 
8
 
! Отговори
Срам преди 2 години
На изборите пожелавам на Радев и компания да загубят! България само ще спечели !