Политолог: Решението на КС по казуса "Петков" няма да се отрази на рейтинга на Радев

Не може да се смята, че Кирил Петков е канадски агент, смята Слави Василев
30 окт 2021 19:55, Красимир Ангелов
336
Политолог: Решението на КС по казуса "Петков" няма да се отрази на рейтинга на Радев
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Решението на Конституционния съд по казуса с двойното гражданство на бившия икономически министър Кирил Петков няма да се отрази на Румен Радев с оглед амбициите му за втори мандат. Това мнение изрази политологът Слави Василев в интервю за БГНЕС.

"Решението на Конституционния съд, посредством което Указът на президента Румен Радев за назначаването на Кирил Петков за министър се оказа противоконституционен, е доста комплексен казус. По няколко причини – на първо място, ние сме в период на предизборна кампания. Тази информация ще повлияе по някакъв начин, може би негативно. Не би следвало съдът да става част от политическия процес в тази страна. КС на практика стана част от политиката в България", смята Василев.

Още по темата
Според него, ако духът на разпоредбата в конституцията е да предпази България от чужди агенти, които да работят в чужда полза, няма реални основания да се смята, че Кирил Петков е канадски агент.

Василев изрази мнение, че решението на Конституционния съд няма да се отрази на Румен Радев с оглед амбициите му за втори мандат. Според него авторитетът, който президентът е изградил в очите на хората, е изграден въз основа на неговата последователност и политиките, които е заемал като държавен глава. Запитан как решението на КС ще се отрази на ПП „Продължаваме промяната“, експертът отговори:

"Много зависи каква индивидуална оценка всеки един български гражданин ще даде на тази ситуация. Българинът като цяло е доста чувствителен към всичко, което излиза извън закона, особено що се отнася до политици и кандидат-политици. Това може би има потенциал да повлияе негативно на Кирил Петков, който до този момент се заявява като лице, което би могло да осъществи въпросната промяна, за която улицата жадува", обясни политологът.

Василев направи оценка на работата на Кирил Петков като министър и я окачестви като "добра". По думите му именно свършеното от Петков и Асен Василев им дава шанса да се изстрелят до втора политическа сила.

Запитан дали ситуацията с коронавируса и въвеждането на новите противоепидемични мерки ще се отрази на изборния процес и дали ще намали избирателната активност, политологът обясни, че служебното правителство се старае да не замрази живота ни отново – усилията били насочени изцяло към това да не се въведе нов локдаун.

"Ако не ни затворят до изборите, смятам, че ноември месец е един добър месец за избори, това не е лятото, както бяха последните парламентарни избори, и аз прогнозирам една висока избирателна активност или сравнително висока в порядъка, в който сме свикнали да гледаме. Може би малко над 50%, ако, разбира се, не ни затворят. Не смятам, че зеленият сертификат и ниската ваксинация са основният проблем на българите. Основният проблем е мизерията, бедността и корупцията", каза още Василев.

Във връзка с постоянните словесни престрелки между президента Радев и лидера на ПП ГЕРБ Бойко Борисов, политологът коментира, че острата позиция на Борисов е абсолютно логична и е свързана с това, че именно Радев е този, който е победил ГЕРБ на изборите.

"Основните личности в българската политика продължават да бъдат Румен Радев и Бойко Борисов, нищо, че единият е президент и заявява своята отговорност, а другият вече не е министър-председател, но продължава сякаш да тежи много в обществото. Този сблъсък ще продължи да бъде релевантен, докато не се сформира ново мнозинство в следващото 47-мо Народно събрание", уточни Василев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


336
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
221
2
 
21
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
Фигуранта да има едно наум. И то е, че лично той от Шипка се провикна, че Коронавирус няма и бил измислен от Борисов, за да страхува дрогарете комунисти. Бил вируса на страха. Сестра Галева пък, бивш депутат от БСП гореше маски на жълтите павета. Всичко това доведе до там, че електората им масово отказва да се ваксинира. Резултатът е, че всеки ден УМИРАТ ОТ 100 ДО 200 човека точно от неговия електорат, потенциални негови гласове се губят поради военното му безмозъчие :)))
220
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Виж какво бе, не ме надъхвай за кой да гласувам. Ти си гласувай за разБойко да плодължава да си пълни чекмеджетата, аз и моето семейство ще гласуваме за Радев и Кирил Петков! Точно обратното на това за което ни агитираш герберски ***"_________________________ Гледайки го пък тоз човек... кой те агитира баш тебе, гласувай си за който щеш. Аз пък ще гласувам за "Луна президент". С това ще покажа същото отношение към политиците, което те години наред показват към мен, а именно - гавра.
219
3
 
15
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
А защо не уточнихте, че този *** и измислен политолог е бил от щаба на Фигуранта? Така на всички щеше веднага да стане ясно, защо го е казал това. И да, няма как да му се отрази на рейтинга, защото примерно аз за нищо на света няма да гласувам за п0дл0гa на мафиота Череп, какъвто е Фигуранта, а 80 процентовите и комунистите ще си гласуват за него. Така че лъжеца Кирчо няма общо с рейтинга на Фигуранта
218
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до : 255 ---- Виж какво бе, не ме надъхвай за кой да гласувам. Ти си гласувай за разБойко да плодължава да си пълни чекмеджетата, аз и моето семейство ще гласуваме за Радев и Кирил Петков! Точно обратното на това за което ни агитираш герберски ***
217
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абсолютно вярно. Решението на КС по никакъв начин не се отрази на рейтинга на Радев в моите очи (за когото гласувах на предишните избори). Отрази се назначаването и покровителството от Радев на двама мошеници и лъжци. Така че решението ми да НЕ гласувам за Радев е взето доста преди решението на КС и не е повлияно от него. Предполагам, и на много други така.
216
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че какво друго да каже Слави Василев, освен да каже на черното бяло!
215
4
 
15
 
! Отговори
Не знам, но преди 2 години
Както и да му се отрази на рейтинга, ще си остане в историята като президент, незачитащ конституцията !
214
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 248Твоята нормалност е Луна Йорданова, гласувай за нея.
213
6
 
4
 
! Отговори
Gorskio преди 2 години
Основните претенденти - сдухан шапкар и кух преписвач учЕн даскал... Живеят си в собствените си вселени със собствените си правила, като са слънцето около което се върти плеяда гъ.золизци и ги възхвалява заради властта им... Хвани единия - удари другия... Как не се намери някой нормален да го направят президент ***!
212
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До244Дори да сме република на Руската Федерация, пак щяхме да сме по-зле от сега.На нас все някой ние виновен и ние все си кретаме последни и при комунизма и при капитализма.
211
7
 
5
 
! Отговори
ОНЗИ преди 2 години
Абе Президент Радев бил с Русия!? Ами вече 30 г. сме с САЩ - е и какво стана имаме ли заводи имаме ли икономика и т.н ВЕЧЕ НИЩО НЯМАМЕ !!! Но има марешки иво прокопиев бойко борисов и т.н - пълно *** на всичко нормално ! Във Върна оня марешкки си прави остров в морето заради яхтеното му пристанище оня боки сътвори един куп дивотии в държавата и т.н. Децата ни избягаха в чужбина американците ни превърнаха в кенев и т.н. !?!?!? АБЕ Я ВЪРВЕТЕ МАЙ...ТА СИ БЕ ПРОСТАЦИ - вървете в америка !!!!
210
9
 
5
 
! Отговори
Студент преди 2 години
Долу диктатурата на кРадев. Да живее свободата! Бюлетина 15.
209
9
 
15
 
! Отговори
ACDC преди 2 години
Ако имаше достойнство, Радев трябваше да оттегли кандидатурата си. Дори да спечели Румен Радев, първата работа на следващия парламент трябва да бъде импийчмънта на президента.
208
7
 
12
 
! Отговори
моч преди 2 години
Фигуранта подпали държавата и както е тръгнало се очертава да бъде самодържец на пепелище но , нека не забравя , че който си играе с огъня е въпрос на време да се опари......на бавен огън , на много бавен огън копой след копой от болшевишката хунта....
207
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Генерал Румен Радев ще бъде избран за Президент още един мандат след първото гласуване! Имам остра нужда от много пари за един проект, затова каня на бас всички желаещи, срочно! По за скромните 1000 лв!
206
3
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Тия двамата без маски безсмъртни ли са?
205
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Величко......Скапана воняща ..чко, сам си просиш определението! Руски шпионин? Докажи! Ако не можеш, съд за клевета, пък каквото отсъдят! За *** като теб едно 3000 ще е катастрофа! Аз бих те наказал другояче, ама нека да е цивилизовано! Разбери се там с тези, които мислят, че е американски шпионин!
204
5
 
13
 
! Отговори
Продължаваме подмяна преди 2 години
Още един млад, нахилен възпитаник на Бостънския университе, съветник на Радев. до тук добре син на агента на ДС Васил Васил с паевдонимте Паскал и Бобев, заграбил завод Мраз и изиграл основна роля в издигането на Радев и пак стана мазало.
203
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Шайка лъжци се е заела да оневини гафа на Радев подменяйки умело казуса със сълзливата история за съдбата на младия и кадърен Кирчо, която лошата и остаряла Конституция е пречупила. А истината е, че Радев е назначил за министър лице, което не отговаря на условията на закона в случая Конституцията. От тук следва, че президента е нарушил закона а назначението е нелегитимно. Президента при встъпването си в длъжност се е клел да спазва Конституцията и законите на РБ, следователно е клетвопрестъпник.
202
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вярвай си,Славейче