Проф. Герджиков: Защо Радев мълчи след решението на КС?

Президентът носи отговорност за действията си, добави той
28 окт 2021 18:15, Нели Христова
276
Проф. Герджиков: Защо Радев мълчи след решението на КС?
Снимка: БГНЕС

„Разбираемо е, че Румен Радев отказва да коментира решението на КС, но е недопустимо да мълчи по въпроса как ще понесе своята отговорност за нарушаването на Конституцията“, заяви проф. Анастас Герджиков на среща със съмишленици в Габрово.

Кандидатът за президент очаква Радев да поеме своята отговорност затова, че е нарушил Конституцията на Република България с назначението на Кирил Петков за служебен министър.

„В чл. 103 от Конституцията ясно се казва, че Президентът носи отговорност за действията си, ако наруши върховния закон. Тази отговорност на държавният глава може да бъде потърсена от Народното събрание и то да поиска отстраняването му от поста. Ние в момента нямаме действащ Парламент и няма кой да следи и да бъде коректив на действията на служебното правителство и на Президента. Това обаче не означава, че Румен Радев е освободен от морална отговорност пред обществото“, заяви проф. Герджиков. „Президентът продължава да носи политическа и морална отговорност за своите действия. Той трябва да застане пред нацията и да понесе последствията от това, че е погазил закона“, категоричен е проф. Герджиков.

„Във всички демократични държави политиците се оттеглят от заеманите постове, когато са нарушили закона. Недопустимо е при доказано противоконституционно действие, държавният глава да се прави, че нищо не се е случило и да продължава предизборната си обиколка. „В случая имаме не просто политическа криза, а абсолютна девалвация на доверието и легитимността на президентската институция, поругаване на законността и демократичните ценности“, коментира проф. Анастас Герджиков.

Той посочи също, че върховенството на закона стои в основата на демократичното общество. Усещането за липса на справедливост в България може да бъде преодоляно само, когато законите се спазват и се прилагат еднакво за всеки от нас, независимо от заеманата длъжност. Ако допуснем, че има несъвършенства в Конституция, то трябва да инициираме законови промени, а не да я нарушаваме.

„Президентството трябва да се превърне в платформа за разговори между всички политически сили на тема върховенство на правото и съдебна реформа. Ще припомня, че конституционните промени изискват мнозинство от две трети в парламента. Това означава, че дори политическите сили, които са опоненти, би трябвало да постигнат базово съгласие по тях. Този разговор не може да се води нито от позицията на силата, нито с ултиматуми. Ако бъда избран, аз ще се ангажирам да поема ролята на медиатор между партиите и дори бих внесъл лично конституционните промени, около които са се обединили партиите. Това е най-добрият вариант за провеждане на съдебна реформа, защото ще гарантира надпартиен консенсус, приемственост и устойчивост“, допълни проф. Анастас Герджиков.

По време на посещението си в Интерактивния музей на индустрията в Габрово проф. Герджиков говори още за необходимостта от развитието на технологиите и иновациите чрез подкрепа за научните изследвания, за дигитализацията и за модернизацията на индустрията. Други теми бяха изграждането на тунел под Шипка като шанс за транспортна достъпност и икономическо развитие на област Габрово, както и продължаването на политиките за подобряване на водоснабдяването в региона.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


276
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
202
0
 
0
 
! Отговори
ТОЯ преди 2 години
Е ГОЛЯМ ***-ОПРАВИЛ ВСИЧКО В УНИВЕРСИТЕТА ,ЧЕ СЕГА И ПОЛИТИКАТА;ДО КАТО ИМА ТАКИВА БОЛНИ -ТЕШКО НИ
201
0
 
1
 
! Отговори
нема начин да вервам преди 2 години
направо се прекалява с клюки ли партенки ли ама ако ще да ме метат от Аспаруховия няма да повярвам чв гологлавия пладжиятър е бил едно полов любовник на Ананас Арпаджиков, въпреки че кубето от известно време оди со як педалистическиПръстени на двата му средни пръста, докато Арпаджиков с женски пръстени на кутретата
200
0
 
2
 
! Отговори
Митко Павлов преди 2 години
Проф.Герджиков....за Президент не ставаш....издишаш....Наистина....само си го представете....Проф.Чехлю.....не ни трябва....Разликата е само титлите спрямо.... Президента Плевнелиев....Както беше казал Вожда...Ако помните и Магаре да сложа...ще спечели...Но последния път сложи Магарица...Майка на Нацията.Откакто се разчу за Артекс..тази Майка съвсем изчезна!!!От Бивши комунисти Нов бардак не става!!!
199
2
 
1
 
! Отговори
Радев жаалък преди 2 години
Радев, остави закачките с Борисов и кажи защо се изплю върху Контитуцията?
198
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев на буксир при "Вера Су" - за скраб.
197
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Глупаците си искат *** !
196
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
даже *** кофи на подцинкованата караща танкчета цветна революция са по-пълни с въздух от колкото тази университетска кухалейка, която заради нацрвените си устни е по известана с термина Муцката на Прехода
195
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ako Радев от уважение към Университета не зададе въпрос на Ректора за 9 хилядния хонорар на гусжа Мути Ректоровская то за решението на КС Радев каза решенията на КС не се дискутират. Ректороидът продължава да носи миризми сякаш се е изпъртял след голямата нужда
194
1
 
0
 
! Отговори
Барбата преди 2 години
* звездичките са топното име на членовете на "Отворено Общество". Топното им име било *** дума - похвално е, че сте я забранили мушмороци.
193
1
 
3
 
! Отговори
Барбата преди 2 години
*** се опитаха да използват Радев като фугасна самолетна бомба, но мерника им излезе крив и сега ще се мъчат да извадят дивиденти от политическата му загуба. Спешно търсят техен човек да рестартира бушона. Кой е следващият и бушон-матрьошка. Целта е приемане на ГМО-тста и Истамбулската конвенция като средство за пълна разруха и контрол на територията ЕС.
192
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зеления чорап е за политическото сметтище.
191
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато няма действащ парламент, точно КС може да импийчва фигуранта.
190
8
 
8
 
! Отговори
Bluesky1 преди 2 години
Долу ГРОБ!
189
6
 
7
 
! Отговори
гост преди 2 години
Споко бе герджак, не се взимай на сериозно. Сега чакаме сензационни признания от един банкер в сръбско, един мафиот в затвор, един в Дубай, едни власти в чешки пандиз и много още. Да видим кво ще направи КС, Прокуратура и всичката милиционерска пасмина от БКП дето ги наслага тиквеника. Що настъпвате мотики заради некъв *** с канадско гражданство и настройвате всички работещи зад граница срещу вас ?!
188
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
216 МИГовете взеха нещо, често да падат.
187
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
217 В България няма смъртна присъда. 20 години ще са справедливо наказание. За добро поведение в затвора.
186
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мислиш ли, че Радев въобще те забелязва? Летеца е високо в небето и не поглежда пълзящи гадинки по земята. Защо хората се подлъгват при подарени постове и често бъркат инфантилността с интелигентност. Ти си едно клише и точно отговарящо на условията за компанията на Борисов. Изборите ще минат, но Ректора дава ли си сметка, че рейтинга му вече е кръгло с дупка.....
185
3
 
2
 
! Отговори
BG преди 2 години
До Анонимен Tova sa pulni gluposti . Moje bi ti se iska ama niama kak da stane
184
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази негативна кампания срещу Радев-Петков, всъщност ще се окаже позитивна и след изборите те ще са първа политическа партия. Герб-втори, Бсп-трети, ИТН И Демократична България, след тях ДПС....И на 14.11.21г., ще се сформира редовно правителство. Румен Радев ще спечели на първи тур, защото неговата сила е в това, че той влезе в борбата за отвоюването на държавата от мафията, се отличава пред избирателите, за разлика от МЪНКАЩИЯ ГЕРДЖИКОВ, КОЙТО Е ПЪЛНО КОПИЕ НА ПЛЕВНЕЛИЕВ!!!
183
2
 
5
 
! Отговори
ДА ТЕЧУ КАМ.... преди 2 години
ТОВА МИ Е МНЕНИЕТО ЗА ИСТАМБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЯ.....ха,ха,ухаааааааааа