Нинова към българите в чужбина: Заедно да търсим пътя за развитието на България

БСП ще бъде ключов фактор в следващия парламент, допълни тя
6 ное 2021 18:29, Анисия Иванова
121
Нинова към българите в чужбина: Заедно да търсим пътя за развитието на България
Снимка: БСП

"Виждаме се и говорим в един изключително важен момент за България – предстоящите избори за парламент и президент. За съжаление, трети за тази година, в една изключително тежка обстановка. В ситуация на връхлетели ни кризи – здравна, икономическа и социална. Ние в 46-ия парламент бяхме много отговорни, диалогични и разумни. Готови сме и в момента, дори и в по-голяма степен, защото отчитаме, че оттогава досега се промениха много обстоятелства.“ Това заяви Корнелия Нинова на среща с българи, живеещи зад граница. В продължение на час и половина лидерът на БСП отговаря на въпроси за икономика, социална политика, екология, земеделие, транспорт, Зелена сделка и Плана за възстановяване, и политика за младите хора.

Нинова представи както Програмата на партията за първите 100 дни на правителството, така и дългосрочна визия за развитие на България.

Тя допълни, че според всички политолози и социолози БСП ще бъде ключов фактор в следващия парламент, и затова социалистите се готвят сериозно за предстоящите преговори за съставяне на правителство, както и с План за действие още от първия ден, който включва най-належащите мерки на парламента и правителството, и бързо приемане на Държавния бюджет за 2022 г.

Сред тези мерки са спирането на ръста на цените на ток, газ, парно, дърва и хранителни продукти. „При нас в ковид кризата всеки ден се раждаше един милионер, но много хора изтеглиха от банките и влоговете си минимални средства от по 1000 лева, което означава увеличаване на неравенствата и бедността“, подчерта Нинова.

Тя очерта мерките, за които БСП ще търси подкрепа, като напр. намаляване на акцизи и ДДС, вече европейска практика, от 20% на 9% за стоките от малката потребителска кошница, както и на енергоносителите. За енергийно слаби семейства да се осигурят 200 кВч месечно от държавата, допълнителните 120 лв. месечно към пенсиите да се запазят поне до март следващата година. Във връзка с ковид ограниченията по една минимална заплата да се дава на родителите с деца до 14 г., които се обучават дистанционно, както и за самоосигуряващите се. Временно да бъде ограничен и износът на дървесина, тъй като 1,2 млн. българи се отопляват на дърва, а в страната има недостиг и цената расте драстично.

Трябва да се подпомогнат особено малките и средни фирми, като БСП предлага също една европейска практика – държавата да поеме процент от фиксираните разходи на фирмите за предходен период или процент от оборота, а така също мярката 60/40 да стане 80/20.

Корнелия Нинова се спря и на проблемите в здравеопазването, като подчерта, че БСП има дългосрочна визия, която ще доведе до това здравето да не бъде стока и болниците да не са търговски дружества, както и да бъдат обособени защитени болници в отдалечените райони. Най-спешните мерки обаче в момента са свързани с осигуряването на лекарства и кислород за лечебните заведения, и гарантиране на допълнителна подкрепа за лекарите и медицинския персонал чрез доброволческа инициатива. Нинова припомни, че самата тя се е включила като доброволец през миналата година и знае колко е необходима такава помощ в момента.

„Благодаря ви, че участвате, имаме нужда от вашия поглед. Българите, където и да се намираме, сме един народ. Разбираме избора ви, вие не сте там от добро, а търсите по-добър живот. Ние искаме вашето желание да се върнете в България да стане реалност. Искаме да се върнете не само заради демографската криза, а имаме нужда да се съберем заедно като народ и да потърсим заедно пътя как да се развива България“, обърна се в заключение Нинова към българите, живеещи зад граница.

Срещата се проведе в хибриден формат, като председателят на БСП Корнелия Нинова участва онлайн, а на живо в Мюнхен присъстваха водачът на листата на „БСП за България“ във Велико Търново Явор Божанков и евродепутатът Цветелина Пенкова. Инициативата е на българи, живеещи в Германия, а чрез прякото излъчване във фейсбук с мнения и предложения се включиха българи от всички краища на Европа. Дискусията е част от засилващия се диалог на БСП с българските общности зад граница и този тип срещи ще станат регулярни в бъдеще.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
2 млн българи сме в чужбина. Приблизително 1/3 от българите общо. Нито имате право да ни заклеймявате, нито да ни игнорирате. Ние съществуваме! И пращаме милиарди в България ежегодно.
32
2
 
7
 
! Отговори
фен преди 2 години
21-и,наистина,Нинова,нема общо с бкпбкп.Тя има,с ,,ТЕХНОИМПЕКС''.
31
0
 
4
 
! Отговори
и те така преди 2 години
на импексова лозунгите за загриженост край нямат :) смятайте за час и половина що глупости е наговорила .
30
1
 
21
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
Корнелийо, защо не накараш сина си да се върне от Ню Йорк?
29
4
 
6
 
! Отговори
един преди 2 години
Как ли пък щели да се върнат, като си отиде БСП, ще се върнат, ама друг път. Точно са итишли на метеното, и чакат и тук някой да измете. Прав е коментарът, че основно са там за пари, и мнага рядко някой по други причини - напр. учени, футболисти, и други подобни. Диана е наивница.
28
2
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
До Диана - не сте п рава, защото повечето от тях са в чужбина просто за повече пари, а не заради този и онзи.Отиват наготово, и чакат тук някой друг да опере пешкира, казано грубо. Аз доскоро ги уважавах поне за куража, но след като чух небивалици как ние, останалите, какви сме тъъъъпи били, и как те ме хранели, как съм бил длъжен да оправя държавата, та да си дойдели /!?/, край с уважението ми! Е, в голямата си част са елементарни хора, надявям се, не всички.....
27
5
 
9
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До Ще ги гръм удари Кат не знаеш, що говориш, ба? Не българите в чужбина са си продали отечеството, а отечеството продаде за без пари и българи и България! Нека БСП си отиде, да видиш колко хора ще се приберат от раз! Кой човек може да се самоуважава като тези го гледат в очите и най-нагло го лъжат и крадат?Те така ви побъркаха, че не можете да видите кое какво е, а камо ли кое е добро, кое е зло за България и българите в нея - само *** и безгласни букви! Ще затриете България, ей! БСП ВЪН
26
0
 
7
 
! Отговори
фен(бивш) преди 2 години
Другарке,по-рано,бе лесно.СИЧКИ,ОБИТАВАХМЕ,НАШ'ТА ТЕРИТОРИЯ,ГРАНИЧАРИТЕ,СТРЕЛЯХА,НА МЕСО ПО НАПУСКАЩИТЕ,БГ-РАЯ.ГЛАСУВАШЕ СЕ ЕДИНОДУШНО.Сега зор-СУДЕЙСТВИЕ,ОТ ЧУЖБИНА.МАЛЕЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙ,ка звучи само.*** те там,са в пъти,по-добре,ЗАЧЕМ,да СЪДЕЙСТВАТ.Вий,ги прогонихте.
25
1
 
4
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Да го дишаш под вода ,докато изсъхне!
24
2
 
20
 
! Отговори
Диана преди 2 години
Отново Нинова наглее като слага всички българи в чужбина под своето знаме! Има много БСПари в чужбина, за това няма две мнения - всичките им отроци се изнесоха по западните университети /с крадените БСПарски пари, разбира се!/. Но мнозинството са жертви на пазарния преход на БСП! И тази нагла тъ.па.нар.ка се обръща за подкрепа към тях! Отврат!...Сега щели да подпомагат малките и средни фирми отново за сметка на държавата - не стига че тези крият доходи и не плащат данъци, ами и ще ги подпомагали
23
10
 
6
 
! Отговори
Ще ги гръм удари преди 2 години
Чакайте бя, що броите емигриралите в чужбина за българи?! Те са си продали отечеството, и да си стоят там където са! Изобщо няма да им търсим мнението, нито пък да им зачитаме гласа! Като толкова искат да направят нещо за България, да си се бяха върнали!
22
2
 
11
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Баш пък еврогееци за червена *** ше гласуват :)))
21
2
 
12
 
! Отговори
шопендар преди 2 години
към българите в чужбина които не са отрочета на червената мафия.БЪЛГАРИ,НЕ СЕ ВРЪЗВАЙТЕ НА ДУМИТЕ НА ЧЕРВЕНТА БАБИЧКА,В МОМЕНТА ВЛАСТТА Е В РЪЦЕТЕ НА ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ,И БЪЛГАРИЯ е пред поредната национална катастрофа
20
2
 
9
 
! Отговори
Anonimen преди 2 години
Хич не ме призовавайте. Аз вече даже не общувам с българи в чужбина
19
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нинова няма нищо общо с бкп.Нито буци,нищо че е бил член от интереси.
18
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НИНОВА,КАК МИНА СРЕЩАТА В ЦИГОВ ЧАРК С ДПС И ГЕРП?
17
11
 
5
 
! Отговори
Словянин преди 2 години
По времето на БКП нямаше купони и имаше работа и спокойствие за всички. Едва при демокрацията Сорос и неговите български еничари докараха купоните, престъпността и безработицата. Помним.
16
3
 
6
 
! Отговори
Помнещ и разбиращ преди 2 години
След като Станишев и Първанов разграбиха и разпраха БСП, и я направиха слуга на западната мафиотска милионерска върхушка, тя изгуби своята социалистическа основа и лявото си направление! За капак - единият си направи своя партия, а другия си би дузпата в ЕС. Горката Нинова още не може да им оправи гюрунтиите, които оставиха след себе си.
15
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Маркирайте Не подкрепям никого. Спрете да гласувате за тия фашистки и мракобестни политици.
14
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички от Европа, които гласуват за комунистите, трябва да са с отнето право на пребиваване в ЕС и директно към Раша!