Нинова към българите в чужбина: Заедно да търсим пътя за развитието на България

БСП ще бъде ключов фактор в следващия парламент, допълни тя
6 ное 2021 18:29, Анисия Иванова
121
Нинова към българите в чужбина: Заедно да търсим пътя за развитието на България
Снимка: БСП

"Виждаме се и говорим в един изключително важен момент за България – предстоящите избори за парламент и президент. За съжаление, трети за тази година, в една изключително тежка обстановка. В ситуация на връхлетели ни кризи – здравна, икономическа и социална. Ние в 46-ия парламент бяхме много отговорни, диалогични и разумни. Готови сме и в момента, дори и в по-голяма степен, защото отчитаме, че оттогава досега се промениха много обстоятелства.“ Това заяви Корнелия Нинова на среща с българи, живеещи зад граница. В продължение на час и половина лидерът на БСП отговаря на въпроси за икономика, социална политика, екология, земеделие, транспорт, Зелена сделка и Плана за възстановяване, и политика за младите хора.

Нинова представи както Програмата на партията за първите 100 дни на правителството, така и дългосрочна визия за развитие на България.

Тя допълни, че според всички политолози и социолози БСП ще бъде ключов фактор в следващия парламент, и затова социалистите се готвят сериозно за предстоящите преговори за съставяне на правителство, както и с План за действие още от първия ден, който включва най-належащите мерки на парламента и правителството, и бързо приемане на Държавния бюджет за 2022 г.

Сред тези мерки са спирането на ръста на цените на ток, газ, парно, дърва и хранителни продукти. „При нас в ковид кризата всеки ден се раждаше един милионер, но много хора изтеглиха от банките и влоговете си минимални средства от по 1000 лева, което означава увеличаване на неравенствата и бедността“, подчерта Нинова.

Тя очерта мерките, за които БСП ще търси подкрепа, като напр. намаляване на акцизи и ДДС, вече европейска практика, от 20% на 9% за стоките от малката потребителска кошница, както и на енергоносителите. За енергийно слаби семейства да се осигурят 200 кВч месечно от държавата, допълнителните 120 лв. месечно към пенсиите да се запазят поне до март следващата година. Във връзка с ковид ограниченията по една минимална заплата да се дава на родителите с деца до 14 г., които се обучават дистанционно, както и за самоосигуряващите се. Временно да бъде ограничен и износът на дървесина, тъй като 1,2 млн. българи се отопляват на дърва, а в страната има недостиг и цената расте драстично.

Трябва да се подпомогнат особено малките и средни фирми, като БСП предлага също една европейска практика – държавата да поеме процент от фиксираните разходи на фирмите за предходен период или процент от оборота, а така също мярката 60/40 да стане 80/20.

Корнелия Нинова се спря и на проблемите в здравеопазването, като подчерта, че БСП има дългосрочна визия, която ще доведе до това здравето да не бъде стока и болниците да не са търговски дружества, както и да бъдат обособени защитени болници в отдалечените райони. Най-спешните мерки обаче в момента са свързани с осигуряването на лекарства и кислород за лечебните заведения, и гарантиране на допълнителна подкрепа за лекарите и медицинския персонал чрез доброволческа инициатива. Нинова припомни, че самата тя се е включила като доброволец през миналата година и знае колко е необходима такава помощ в момента.

„Благодаря ви, че участвате, имаме нужда от вашия поглед. Българите, където и да се намираме, сме един народ. Разбираме избора ви, вие не сте там от добро, а търсите по-добър живот. Ние искаме вашето желание да се върнете в България да стане реалност. Искаме да се върнете не само заради демографската криза, а имаме нужда да се съберем заедно като народ и да потърсим заедно пътя как да се развива България“, обърна се в заключение Нинова към българите, живеещи зад граница.

Срещата се проведе в хибриден формат, като председателят на БСП Корнелия Нинова участва онлайн, а на живо в Мюнхен присъстваха водачът на листата на „БСП за България“ във Велико Търново Явор Божанков и евродепутатът Цветелина Пенкова. Инициативата е на българи, живеещи в Германия, а чрез прякото излъчване във фейсбук с мнения и предложения се включиха българи от всички краища на Европа. Дискусията е част от засилващия се диалог на БСП с българските общности зад граница и този тип срещи ще станат регулярни в бъдеще.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
5
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Странно.Била при Ваньо синият венец,че и намазала от далаверите му,а сега- лидер на социалистическа партия!
52
0
 
5
 
! Отговори
4epa преди 2 години
ХОРА БЕЗ ЕДИН ДЕН ТРУДОВ СТАЖ РАБОТА !!!!!!!!!!!!!
51
0
 
5
 
! Отговори
4epa преди 2 години
СОЦИАЛИСТИ МИЛИОНЕРИ !!!!!!!!!!!!!
50
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като виждам какви кандидати отново изкарват: стари моцуни, крадливи, безочливи хора (визирам Пловдив), не разбирам докъде може да стигне наглостта им! Хора които си купиха мястото в предишни парламети, които не са си помръднали пръста за нещастния "електорат". И отново на хранилката...Меко е да ги наречеш безсрамници!
49
0
 
5
 
! Отговори
4epa преди 2 години
ТО ЯВНО В БЪЛГАРИЯ ОСТАНАХА БУНАЦИТЕ И ТАРИКАТИТЕ - И 2 МИЛИОНА ПЕНСИОНЕРИ
48
0
 
3
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Единственият истински социалист за мен е Жан Виденов.Подляха му вода неговите хора, защото не искаше да вкара България в МВФ..И след 3 дни-брутална инфлация.
47
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ей това бсп, много са безсрамни - тъкмо изгониха младите от държавата и взеха да вият за тяхното връщане. средновековна партия, какво да правиш.
46
2
 
1
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Тази е истинска социалистка,колкото съм вярващ в Ковид 19 и съм религиозен.
45
5
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Навън не са мозъци, нито предатели, а чиста проба тарикати, поддържам мнението, че основно са за пари. Лекарите също, длъжни са да си платят образованието, или по-добре приемащите ги страни, а не ние да ги издържаме. Голямо самочувствие, ти бива заблуда, но токова, тук никой не се и сеща вече за вас, на всичко отгоре сте и чалгаджии........
44
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не злобейте! Изтичане на мозъци се казва. Ако и вие ставахте за нещо, отдавна да сте се изнесли, ама не ви искат.
43
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Обърнала се е към децата на ония дето изнесоха парите на майките и бащите ни на вън и ги оставиха с мижави пенсии. Обърнала се е към ортаците на Кирчовците и сие. ОК. А ние тук га ньовците ще броим колко сте на вън! Интересно ми е колко % от българите в чужбина са чааавета на крадривите комунисти. Вече знаем колко са чалгарите, сега ще разберем колко сте с днк на крадливи**!
42
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Я у лево! Точно вие ще ме върнете, за да цицате отново ли!?
41
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига *** Нинова стига!Позапри се малко. Нищо добро не сме видели от партията ти 70 години вече. Сега сме щели да видим добро. Айде вече утичай у канала където ти е мястото. Кой ти е виновен, че след СДС се набута у тоя к-***. Ти сама си го причини.
40
10
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Тази година не сте пратили милиарди, да не би да умряхме от глад? Хайде стига с тази мания за величие. Стойте си там, никой тук не го интересува какво правите, освен майките ви. Да не би като починат те, нещо изобщо тук ще ви заинтересува? Точно бе казано - отишли на метеното ии отворили една уста като хипопотама! Който е тук, той е този, който има право да определя какво ще става!
39
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако имам вьзможност напускам бг и ас Даи боже да имам шанс
38
2
 
15
 
! Отговори
Васко преди 2 години
Браво Корнелия, нека промяната започне от вас! Разпуснете се като партия и дим, дим, дим да ви няма! Колко хубаво ще бъде без вас, кърлежи!
37
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали не ни искате обратно в БГ, нали сме развратени *** избягали от БГ... нали нищо хубаво никога не сме направили за БГ и т. н. и т. н.... като не искате интелигенция и различно мислещи, какво пак до нас опряхте? Оправяйте се!
36
2
 
4
 
! Отговори
юруш на България преди 2 години
Тая ако отиде в сливенския за едно десетина години ще е много хубаво!
35
1
 
6
 
! Отговори
мдааааа преди 2 години
В годините на зрелия социализъм ,мъж заварва жена си с любовник и назидателно почва да нареджда:Ако не бях член на партията,щях да те пребия,ако не бях член на партията щях да те влача за косата по улиците,ако не бях член на партията щях...... А тя го гледаше с разшитени от ужас очи и тихичко шепнеше:-Слава на БКП!Слава на БКП!Слава на БКП! Слава на БКП ,другарко Нинова!
34
1
 
11
 
! Отговори
КЛЮЧОВ ФАКТОР преди 2 години
Права е дамата от село Крушовица, наистина БСП ще бъде ключов фактор пред Военния трибунал при разкриване на кражбите, престъпленията, убийствата и приватизациите, извършени от бъргарските комунисти, неизвестно защо, нарекли се социалисти.