Първан Симеонов: Съставяне на правителство изглежда още по-трудно

Румен Радев е малко под ръба от победа на първи тур, смята той
10 ное 2021 18:47, Анисия Иванова
109
Първан Симеонов: Съставяне на правителство изглежда още по-трудно
Снимка: БГНЕС

Ако данните се запазят, БСП седи в удобната кръстопътна позиция, ще имаме една част ДПС и ГЕРБ, от другата страна са ПП, ИТН и ДБ. БСП може да бъде определена и като партия на статуквото, и като партия на промяната. От БСП може да зависи много. Ако вторият мандат отиде при БСП, ще бъде по-трудно, отколкото, ако отиде при ПП. Първият мандат може би ще отиде при ГЕРБ, а те смятат, че могат да съставят правителство, каза пред БНР социологът от "Галъп" Първан Симеонов.

Още по темата

По думите му интересно е при кого ще отиде второто място на изборите, защото дистанцията е много малка.

Според него и тотално нови хора, и гласове от други партии ще отидат при ПП.

"Те преструктурират протестното пространство... По-мъдрите от протестните партии трябва да проумеят това не като загуба, а като възможност... ПП са като флуид, могат да се разпускат и свиват в големи амплитуди. Важно е как ще завършат кампанията си. Ако активността е висока, това ще е в полза на ПП", смята социологът.

Според него този път съставяне на правителство изглежда още по-трудно. "Има нещо, което е оптимистично, че самият народ едва ли ще прости, ако няма правителство", смята Първанов.

Според него двете партии - ПП и ДБ, са могли да тръгнат заедно на изборите. "Но дори без обща група в НС, както се говори напоследък, трябва да оставят вратите отворени помежду си", смята Първанов. Интересното е как протестните партии ще си сътрудничат с БСП, добави той.

Социологът сравни ситуацията днес с тази от 4-ти април - заради Covid вълната и новата формация, "която вдигна млада вълна". "Всичко е възможно, ситуацията е трудно предвидима, много хора решават накрая", допълни той.

Ако активността е висока, това ще е в полза на "Продължаваме промяната", каза той.

По думите му президентът Румен Радев е малко под ръба от победа на първи тур. "Тук зависи какво ще мобилизира през последните дни. Парадоксално кандидатът на десницата Лозан Панов работи за Анастас Герджиков".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
2
 
7
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 2 години
Юмрукът на радеъф,вместо да търси съгласието между партиите, насади непоправима омраза между тях и между отделните групи от обществото. Това, според мен, е престъпление против всички некомунисти. България ще разбере това, но когато поправителният изпит ще бъде невъзможен.
71
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Първане, Първане, купиха те за жълти стотинки!
70
1
 
1
 
! Отговори
old stupid retard преди 2 години
До Анонимен Браво Мъдрецо....
69
5
 
9
 
! Отговори
Електра преди 2 години
Хунтата на фашиста Радеф, ще фалшифицира с държавни пари изборите. Браво на нашия гнусен Мадурко Каунев, който ни нареди до диктаторите в Венецуела, Беларус и Сев. Корея...
68
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Боко вече не е на линия, колкото и да ни го показвате като основен вредител. Гледай др. Прокопиев и Божков на кого превеждат пари, следи пътя на грантовете. Осъзнай, че ставаме пушечно месо, дарено от Радев на НАТО, виж новите милиардни заеми на служебното правителство.
67
0
 
8
 
! Отговори
До 82 преди 2 години
Грешиш! Българските десни са си леви и играят по свирката на доносниците към ДС.
66
6
 
10
 
! Отговори
Въпрос преди 2 години
Г-н Първанов, колко ви платиха за нереалните проценти за канцеларската мишка Радев? Повече от 4 години се беше окопал в президентството, както е било на предишната службица! Как успяхте да напудрите биографията на този злобен комплексар, който нищо градивно не е направил през целия си смислен живот, освен да козирува!
65
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Парадоксално кандидатът на десницата Лозан Панов работи за Анастас Герджиков-----====--------Нищо парадоксално няма. Същата роля играе кандидатът на ДПС. Всички слуги на олигархията са впрегнати срещу Радев. Поне да не спечели на първи тур.
64
3
 
7
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
До Анонимен 69 Чудесно.Управлението в България трябва да се избира от хора,които са избрали да живеят в Родината си.Колкото по-малко българи в чужбина гласуват,толкова по-добре.
63
8
 
4
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Хайде стига социологически страшилки.ПП ще направи правителство.
62
1
 
3
 
! Отговори
ББ преди 2 години
хаха първанчо ни "плаши"..."правителството" било...чудото...ако може на дпс-гроб...най добре,свърши се...можем без "правителства"...те без нас няма да могат да си платят...тока...без грабежите,Народа ни ще реши чрез гласаси дали да има..не платени...лози...италия...белгия...Чиста и Свята!!!...или никакви "правителства" продаващи България на скрап,Съд за предишните!Справедливост!!!
61
1
 
2
 
! Отговори
ББ преди 2 години
До Бай ойами защо пишеш като не се интересуваш?...а навън...гледахме те до ...тръмп!...или до..луна беше..все едно...и ние не се интересуваме от хора като теб!Късмет!
60
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
щом Първан Симеонов казва така ... можем да сме сигурни, че ще стане точно обратното.
59
3
 
2
 
! Отговори
Безпартиен преди 2 години
Тук вскички изключват Костя от сметките и сега като влезне със 7% , ще им се дореве
58
3
 
1
 
! Отговори
Безпартиен преди 2 години
Тук всички изключват Костя от сметките и сега като влезне със 7% лошо ще им стане...
57
1
 
3
 
! Отговори
Мда преди 2 години
В момента сме като в баснята за Пуяк, Рак и Щука !
56
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Откриха още 199 машини в склад на Вишето транспортно училище "Т. Каблешков" внесени от фирмата с помощта на Радев и Янев. А ЦИК нищо не знае за тях. Така нелегалните машини стават 228+150+199= 577 броя . Започнаха да никнат като гъби. За какво ни е цик /рик/сик. Радев вече е провел изборите и чакаме само да научи на изус текста, който да ни издикламира за "демократичния" му избор. Браво Радев, браво Рашков, браво и на двамата- мислете за карантинираните как да гласуват.
55
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
живея в чужбина.......няма да гласувам повече.....правете каккото искате тези които сте останали на територията на БГ ***.вахте се сега си сърбайте каквото сте надробили....отвън не разчитайте на помощ докато не елиминирате кому/нист/тите
54
1
 
8
 
! Отговори
Въпрос преди 2 години
Наистина ли българите изглеждаме толкова т.ъ.п.и в очите на един отявлен близач на Радев , като Първан, който заедно с Червен Кольо ни дразни с нелепи и лъжливи проучвания????
53
2
 
9
 
! Отговори
Мъдрец преди 2 години
Фалщивият герой Радев обича да се разхожда из София ! (ограден плътно от охрана) Често посещава офиса на социолозите от " ГАЛЪП" . Там той среща Първан Симеонов и го пита : " Първане , ще имам ли втори мандат? " , а Първан отговаря : " И втори , и трети мандат ще имате другарю Радев , само престанете да ме душите за врата!"