Шест партии влизат в новия парламент, БСП и ПП с изравнени сили

Под парламентарната бариера, но с шанс за представителство, са „Възраждане“ и ИБГНИ
Обновена: 10 ное 2021 09:01 | 10 ное 2021 09:00, Елка Василева
272
Шест партии влизат в новия парламент, БСП и ПП с изравнени сили
Снимка: "Тренд"

Шест партии със сигурно представителство в следващото Народно събрание. Изравнени сили между БСП и „Продължаваме промяната“ в битката за второто място.

Това става ясно от данните от проучване на „Тренд“ по поръчка на вестник "24 часа", посветено на нагласите на българите спрямо предстоящите парламентарни и президентски избори. Изследването е реализирано в периода между 1 и 7 ноември 2021 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" чрез таблет сред 1013 души на възраст 18+.

Моментната снимка на електоралните нагласи, седмица преди изборите, сочи, че 6 формации със сигурност ще имат представителство в следващото Народно събрание.

Още по темата

ГЕРБ задържа лидерската си позиция с 22.9% със сериозна дистанция от втория, която е близо 8% от заявилите, че ще гласуват.

Основната интрига ще е за втората позиция, за която спорят БСП (15.1%) и „Продължаваме промяната“ (14.8%), като разликата помежду им е само 0.3% в полза на столетницата.

Формацията около Петков и Василев разполага с по-голяма периферия от социалистическата партия и при по-висока избирателна активност може да се окаже на втора позиция. Твърдият и мобилизиран електорат на БСП би имал по-сериозна относителна тежест при по-ниска активност.

„Има такъв народ“ заема четвърта позиция с 12.8% от гласуващите, следван от ДПС с 10.3%. Демократична България събира подкрепата на 9.1%.

Под парламентарната бариера, но с шанс за представителство, е „Възраждане“ с 3.6% и „Изправи се БГ! Ние идваме“ с 3.3%. Партията на Красимир Каракачанов остава с подкрепата на 2.2% от гласуващите.

Декларативната избирателна активност за предстоящите предсрочни парламентарни избори е 55%. Като се има предвид, че 1% от извадката в изследването отговаря на 55 хиляди души, то може да се очаква да гласуват малко над 3 милиона български граждани. От избирателните списъци това би било активност от около 45%.

Данните са получени от терен, който е проведен седмица преди изборите за Народно събрание и държавен глава. Те не могат да се приемат като прогноза за изборния резултат, а за моментна снимка към периода на провеждане на терена. Проучването е реализирано само на територията на Република България и не отчита вота на българските граждани, които ще гласуват в чужбина.

Проучването на „Тренд“ е по поръчка на вестник "24 часа", посветено на нагласите на българите спрямо предстоящите парламентарни и президентски избори. Изследването е реализирано в периода между 1 и 7 ноември 2021 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" чрез таблет сред 1013 души на възраст 18+.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


272
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
204
0
 
1
 
! Отговори
иво преди 2 години
До Росен М. САМО ТАКИВА КАТО роско-МЪРЛЯЧА , НЕМА ДА ГЛАСУВАТ ЗА Г Е Р Б !
203
0
 
2
 
! Отговори
иво преди 2 години
БОЙКО ВОДИ С 200 , А радеффчо НАСТЪПИ МОТИКАТА !
202
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма да се оправим още 100г. Щом Бойко се оказа по-добър от другите значи положението е много зле.
201
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 250 - Според техни анкети, 3 месеца преди първите избори за годината, Слави тривфонов нямаше и 4% да минат ...
200
1
 
8
 
! Отговори
избори преди 2 години
Аз и цялото ми семейство ще гласуваме за Герб-СДС
199
1
 
5
 
! Отговори
Кумуняги преди 2 години
Шайката ДС агенти на Радев са бесни. Колкото повече черен ПР правят на Бойко с Фотошоп чекмеджета, чегъртане дни преди изборите, толкова повече му се качва рейтинга. Бог е с Бойко и ние сме с него.
198
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 250 че мая кога е казвала истина бе
197
9
 
4
 
! Отговори
Росен М. преди 2 години
Това е платена статия! Кой нормален човек ще гласува за ГЕРБ /гастро езофагиална рефлуксна болест/ ?? За всеки друг, но не и за ГЕРБ!!!
196
0
 
8
 
! Отговори
Киро и Асен преди 2 години
Продължаваме разрухата. Промяната
195
0
 
1
 
! Отговори
който преди 2 години
пее зло не мисли, кои гласува да му мисли
194
2
 
0
 
! Отговори
аз преди 2 години
БЕСЕПЕ..ПЕПЕ итн.
193
1
 
10
 
! Отговори
Лойко преди 2 години
Всичко ми е ясно,но само немога да разбера кои и какви са гражданите, които гласуват за Има Такъв Народ /ИТН/.Не е за вярване,че станаха даже и първа политическа сила.Има нещо сбъркано явно в чипчето на нашего брата,,Великите българи,, след като вече не веднъж доказаха що за стока са.
192
4
 
5
 
! Отговори
До 213 преди 2 години
За първи път в историята си русите имат по-висок стандарт от нас. Доходът им е със 100 долара месечно повече средно, като най-високи са заплатите в Чукотка, Ямал, Норилск, 20 града в Сибир, след това Москва. Цените на горивата и отоплението са 2,5 пъти по-ниски, а и останалите стоки са по-евтини. Не коментирам военната им мощ - със 70 млрд направиха за смях ФАЩ със 750 млрд. Ама там управлява Путин, а тук свали-*** на Запада.
191
4
 
4
 
! Отговори
асде преди 2 години
къде е Божков? Искам да гласувам за него.
190
9
 
3
 
! Отговори
Словянин преди 2 години
Аз ще гласувам за Възраждане и Костадинов. Социолозите са платени лъжци.
189
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев и служебният кабинет, Кирчо ментата и Асенчо крадеца определено ни водят към национална катастрофа! Но народът се лъже лесно...
188
4
 
12
 
! Отговори
Хе,хе! преди 2 години
И 16 партии да влязат в парламента, няма оправия - уверено се плъзгаме към поредната национална катастрофа - Започнаха да теглят по половин милиард дълг всяка седмица ! За Нова година ще имаме вече 4 милиарда дълг повече !
187
2
 
11
 
! Отговори
Що за хора сте? преди 2 години
От Ковид умират много хора, други умират от други болести...но всички болници обслужват ковид болни, всеки ден цените на стоките, ток, вода, гориво са нагоре, а вие ми отвличате вниманието с ББ???
186
7
 
13
 
! Отговори
До 236 преди 2 години
Има избор, но какъв? Това машинно гласуване със сигурност се доведе до манипулиране на изборите! Нямам никаква вяра на "новите"протестни партии начело с Радев, щедро финансирани от Божков
185
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако радев с неговият инициативен комитет от ДС отново стане цар след изборите за президент ще трябва да се емигрира! Изминаха вече 33 години агентите на ДС продължават - те и техните деца! Докога???