Шест партии влизат в новия парламент, БСП и ПП с изравнени сили

Под парламентарната бариера, но с шанс за представителство, са „Възраждане“ и ИБГНИ
Обновена: 10 ное 2021 09:01 | 10 ное 2021 09:00, Елка Василева
272
Шест партии влизат в новия парламент, БСП и ПП с изравнени сили
Снимка: "Тренд"

Шест партии със сигурно представителство в следващото Народно събрание. Изравнени сили между БСП и „Продължаваме промяната“ в битката за второто място.

Това става ясно от данните от проучване на „Тренд“ по поръчка на вестник "24 часа", посветено на нагласите на българите спрямо предстоящите парламентарни и президентски избори. Изследването е реализирано в периода между 1 и 7 ноември 2021 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" чрез таблет сред 1013 души на възраст 18+.

Моментната снимка на електоралните нагласи, седмица преди изборите, сочи, че 6 формации със сигурност ще имат представителство в следващото Народно събрание.

Още по темата

ГЕРБ задържа лидерската си позиция с 22.9% със сериозна дистанция от втория, която е близо 8% от заявилите, че ще гласуват.

Основната интрига ще е за втората позиция, за която спорят БСП (15.1%) и „Продължаваме промяната“ (14.8%), като разликата помежду им е само 0.3% в полза на столетницата.

Формацията около Петков и Василев разполага с по-голяма периферия от социалистическата партия и при по-висока избирателна активност може да се окаже на втора позиция. Твърдият и мобилизиран електорат на БСП би имал по-сериозна относителна тежест при по-ниска активност.

„Има такъв народ“ заема четвърта позиция с 12.8% от гласуващите, следван от ДПС с 10.3%. Демократична България събира подкрепата на 9.1%.

Под парламентарната бариера, но с шанс за представителство, е „Възраждане“ с 3.6% и „Изправи се БГ! Ние идваме“ с 3.3%. Партията на Красимир Каракачанов остава с подкрепата на 2.2% от гласуващите.

Декларативната избирателна активност за предстоящите предсрочни парламентарни избори е 55%. Като се има предвид, че 1% от извадката в изследването отговаря на 55 хиляди души, то може да се очаква да гласуват малко над 3 милиона български граждани. От избирателните списъци това би било активност от около 45%.

Данните са получени от терен, който е проведен седмица преди изборите за Народно събрание и държавен глава. Те не могат да се приемат като прогноза за изборния резултат, а за моментна снимка към периода на провеждане на терена. Проучването е реализирано само на територията на Република България и не отчита вота на българските граждани, които ще гласуват в чужбина.

Проучването на „Тренд“ е по поръчка на вестник "24 часа", посветено на нагласите на българите спрямо предстоящите парламентарни и президентски избори. Изследването е реализирано в периода между 1 и 7 ноември 2021 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" чрез таблет сред 1013 души на възраст 18+.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


272
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
184
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Важаното е Внимание мутри идат да не влязат в парламента, а че нищо няма да се промени то е ясно
183
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва да се гласува, не е като да нямаме избор. Герб и дпс толкова са грабили, че си купуват гласове на поразия и действат много хора. Те обаче си имат праг и ако гласуват поне 60% от хората, ще са с доста по-малко места в парламента.
182
2
 
8
 
! Отговори
?!? преди 2 години
Създадени герой за шест месеца ни обещават светли бъднини! А техните кукловоди ни затриват с пандемия и давят в заеми! Който има разум нека подкрепи стойностни хора с име и който си държат на думата.
181
4
 
2
 
! Отговори
Избирател преди 2 години
Защо да гласувам като резултатите са ясни,да си губят денят ли.
180
4
 
2
 
! Отговори
СМЯХ преди 2 години
КОМЕНТАТОРИТЕ СЕ ДЖАВКАТ---------АБЕ *** НЕ СЕ ОБИЖДАИТЕ ЕДИН ДРУГ-----------ВСИЧКИ ПАРТИИ СА ПРОДУКТ НА БКП И ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ
179
16
 
16
 
! Отговори
Росен М. преди 2 години
Не знам колко луд трябва да си за да гласуваш за ГЕРБ / Гастро Езофагеална Рефлуксна Болест /. Хора, мислете с главите си! Никога за ГЕРБ!!!
178
6
 
6
 
! Отговори
анономен преди 2 години
Кое е по-лошо - мутрата на Мая Общата или това на Копейкин в парламента?
177
3
 
13
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 2 години
Тамъъън другарите да подготвят снимки на Бойко с коронавирус до леглото му и той ги изненада и взе че се ваксинира...
176
6
 
7
 
! Отговори
Сосидж преди 2 години
БСП да имат повече от ИТН? Абе от къде ги взимате тези проучвания. Питахме 100 пенсии за кого ще гласуват. Ужас.
175
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бойко сваляне няма.Нито снимките от дома му със порнографски привкус, нито папките с банкноти го събарят.И знаете ли защо.Бойко е с дебела кожа.Искате да го унижите и смачкате,а не да го обвините.Но не сте попаднали на човека.Хич не му дреме.
174
6
 
11
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 2 години
ЕВРОПЕЙСКО РАЗВИТИЕ, АМЕРИКАНСКА СИЛА! САМО ГЕРБ-СДС!
173
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия прави Лада, и УАЗ Патриот, и камиони си прави и добре се продават, и има всичко за да продължава да ги прави, и ще си карат Лади, а на запад вече свърши, няма с какво да правят, с новонапечатани пари не се правят автомобили, трябват ресурси, те вече минават там на колела и тротинетки, само единици ще имат коли.
172
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Боже спаси ни от Радев, Кирчо, Асенчо, Мая и сие. Народе не гласувай за тези, които се кълнат в името на народа и работят срещу България. Боже само ти можеш всичко. Спаси ни! Българите сме доказали, че сме умен народ и вярвам, че ще ги отстраним от властта.
171
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Откъде ги изкопаха тези 12,8% на ИТН. Ми те може и да не прескочат 4-те %.
170
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А кой прави Лада и дали не беше Нисан-Рено?
169
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В цяла Русия магистралите са 1680 км. В членката на ЕС и НАТО България след 30 години американско партньорство и западна ориентация са 830 км (сам си ги сметни на единица територия)В Русия минималната работна заплата е 12792 рубли (305.82 лева). В членката на ЕС и НАТО България след 30 години американско партньорство и западна ориентация е 650 лева (сам си ги сметни в рубли). Хубав ден ти желая и не идвай насам, моля.
168
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да се раздават безплатно запалки, химикалки, тефтерчета с логото на партийте на стойност два-три лева не е ли купуване на гласове?
167
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
22,9 ?????? Много станали ромите в тая България бе!
166
4
 
4
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 2 години
За Корни не бих гласувал, най-вече защото кандидатите им за депутати са парашутисти. Кандидат от Бургас сложен на първа позиция примерно във Варна. Варналия сложен за депутат на първа позиция в Бургас. Кандидат от Видин на първа позиция в Ямбол а кандидат от Ямбол на първа позиция в Кюстенденил. Според мен това е измама спрямо избирателите. И това го правят почти всички партии. Дори и Славуната. Само ПП нямат парашутисти.
165
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако под "руски бачкери" имаш предвид разните му там руски сенатори и висши чиновници - да, имат къщи в Бевърли Хилс. И не само - Швейцария, Англия, че и България даже. Да им се чудиш на акъла, при завидната руска инфраструктура защо си купуват имоти в подобни упадъчни, лишено от качествени удобства места. Даже дават бая пари за това.