Радев печели 46,4% от гласовете, балотаж ще определи президента

Интересът към изборите за държавен глава намалява
345
Радев печели 46,4% от гласовете, балотаж ще определи президента
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Борещият се за втори мандат като президент Румен Радев е с най-голям аванс (46.4%), но и с повече трудности в сравнение с месец по-рано, сочат данните от изследване  проведено в периода 7 - 9 ноември 2021г. от Алфа Рисърч, което се реализира със собствени средства на агенцията. Проучването е проведено сред 1017 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица.

Според соцолозите от една страна предизвикателство пред него е охладеният ентусиазъм към този вот, който трудно ще надскочи нужната активност от 50% за приключване на изборите в един тур.

От друга страна, нарастващото в последните седмици разочарование от действията на служебното правителство (особено по здравната криза, инфлацията, цените на електроенергията) разколебава решимостта на част от симпатизантите му. Най-силни поддръжници на Радев са привържениците на БСП и „Продължаваме промяната“.

Сред по-широката периферия, която ще е много важна за втория тур обаче е налице известно пропукване. При втори тур балотажът ще е между Радев и  Анастас Герджиков.

Професорът влиза в последната седмица от кампанията с подкрепа от 28.3%, която идва основно от симпатизанти на ГЕРБ-СДС, представители на интелигенцията, свободни професии и академични кръгове.

Мустафа Карадайъ (8.8%) и Лозан Панов (6.9%) са другите две кандидатури с по-значим дял привърженици. Те обаче, както и К. Костадинов (3.2%) страдат от ефекта на повишения интерес към парламентарната за сметка на президентската надпревара и към момента имат по-ниска подкрепа от застаналите зад тях формации.

Тези тенденции поставят изхода от балотажа в зависимост не само от резултата на първия тур, но също от позициите на политическите партии и възможността на двамата водещи кандидати да мобилизират избиратели извън кръга на твърдите си симпатизанти.


******
Проучването е проведено сред 1017 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица.
Алфа Рисърч носи отговорност за данните и интерпретацията, публикувани на нейния сайт, но не и за избирателно или манипулативно използване на тези данни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


345
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
245
2
 
16
 
! Отговори
Пабеда наша преди 2 години
Спокойно другари. Имаме още много от контрабандните машини с правилният софтуер.
244
1
 
16
 
! Отговори
РадеФФ преди 2 години
Хей РашкоФ. Задължително ми трябва втори мандат. Защото ще ме вкарат в Пандиза.
243
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе тези от подмяната направо да си напечатат протоколи както им изнася на тях и с каквито искат резултати. Няма смисъл изобщо да ходим до машините. И без друго те са манипулирани и фалшифицирани вече.
242
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев ще е, това е от ясно по-ясно, Бойко непрекъсното реве срещу него и по този начин активира хората да гласуват за него, но понеже е тиква не го осъзнава.
241
12
 
3
 
! Отговори
хахо преди 2 години
абе защо са испуснали да сложат на боико в 4екмеджето вазелин които ползяаше мая общата когато си заработваше омбутманството
240
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще стигнат ли 500 нови машини за да спечели фигуранта?
239
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма как бсп и герб на направят правителство. Никой не ще с дпс. Ако партиите на подмяната направят правителство трябва да е заедно с бсп!!! Как ще стане? дб и бсп имат коренно противоположни политики. Абсурд! Гответе се за нови избори!
238
1
 
18
 
! Отговори
хахо преди 2 години
след изборите герб бсп и дпс правят правителство и партиите на подмяната отиват да пасат трева . тогава американците ще им скъсат гъ за на тия изтръпналите от харвард ха ха ха циркът е пълен .
237
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кога ще го видим фигуранта в дебат с професора? Защо се страхува толкова много? Той професора иска само да му зададе няколко въпроса?
236
1
 
11
 
! Отговори
Мут Лабен преди 2 години
Първи, втори тур- няма значение. Аз ще му забия на радеф- бутон номер 15!
235
2
 
19
 
! Отговори
Хайде преди 2 години
Стига му правихте пропаганда на тоя ненор,малник бе ей ! Кой колко процента ще спечели, ще се види след изборите, а не преди тях ! Със собствени пари ли ви плаща за рекламата, или с държавни ?!!
234
18
 
3
 
! Отговори
Чекмеджан преди 2 години
Борисов реве на умряло,примката взе да се затяга,последен шанс да отърве кожата,заради грабежа който направи с неговата шайка над Бг.народ.Бедния, Бг. народ управляван през последните 12 год.не от мин.председател а по близо по маниер и действия на нарко барон от Латинска Америка.
233
2
 
16
 
! Отговори
и те така преди 2 години
с толко много изникващи машинки естествено че ще спечели , даже смятам че процентите ше са повече , балотажа ше е за пред хората .
232
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колкото и машини с готови гласове да купува рашков ,фигурантът радев е пътник
231
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как ще спечели той се крие още в полата на деса ! Излиза да му сменят памперса и избършат со пола
230
2
 
18
 
! Отговори
Крас преди 2 години
Щом хората на др.Радев броят гласовете, няма значение как са гласували гласоподавателите! Др. Рашков държи здараво юздите и мачка! Изтърпете до края на седмицата.
229
0
 
1
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
3 морета и ученията в черно море ще обърнат резултата аз няма да гласувамникои не взема отношение по тези въпроси
228
13
 
4
 
! Отговори
От чужбина преди 2 години
Доста слабо напъване имате ГербероСедерасите *** ! Усеща се липса на умствен капацитет и изнервеност! Мдаааа, цялата стъкмистика на герберските медии ще истече в канала след изборния ден. Ние от чужбина ще се постараеме да стане така
227
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Яйцехвъргачите няма как да си харесат Радев. Те ще харесат Луна или Светльо Витков. ДБ си имат Лозан Панов, Мая Манолова е достатъчно умна да подкрепи Лозан Панов, а не Радев. 15% е чистият вот за този.
226
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 249 ---- Елементарната логита демонстрира, че НЯМА ОТКЪДЕ да дойдат въпросните 47% за другаря Радев и че данните за подобен процент са явно ФАЛШИФИЦИРАНИ от некадърни и неспособни да мислят *** и разен ***.