Рейтингът на Борисов 21.6%, най-висок сред политическите лидери

Инфлацията, енергийните цени и здравеопазването тревожат българите
4 сеп 2022 14:23, Елка Василева
243
Рейтингът на Борисов 21.6%, най-висок сред политическите лидери
Снимка: "Алфа Рисърч"

Топ 3 на най-важните за хората проблеми, посочвани от осем от всеки десет българи, са – инфлация (89%), цени на енергоносителите (86%), здравеопазване (83%).

Това сочи изследване, проведено в периода 27 август – 2 септември 2022г. от Алфа Рисърч, което се публикува на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства. Проучването е проведено сред 1117 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица.

Още по темата
Разбираемо, най-високи са очакванията избирателите да чуят позициите на партиите именно по тези три приоритета. Войната между Русия и Украйна и корупцията са посочени от около две трети от анкетираните.

Следват екологичните проблеми, свързани със състоянието на язовири, водоеми и пр., както и нелегалната емиграция, които отново застанаха във фокуса на общественото внимание покрай трагичните инциденти в последните седмици и вълнуват две трети от анкетираните пълнолетни българи. Класацията на десетте най-значими проблема се допълва от състоянието на пътищата, особено на прага на наближаващия зимен сезон и от образованието.

В кризисни ситуации като настоящата, разочарованието от едни политици  много често е съпроводено от пренос на доверие и надежди към ново поколение, или нови лица политици, каквато беше ситуацията през 202 г. Кампания 2022 стартира обаче със сериозна ерозия на доверието към всички ключови партийни лидери, които ще вземат участие в предстоящите на 2 октомври избори. Ако изобщо може да се говори за някаква конкуренция между тях, тя е „кой е най-малко мразен, а не кой е най-силно харесван“.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов стартира кампанията с 21.6% положителни оценки и 55.5% отрицателни. Съпредседателите на основния опонент, „Продължаваме промяната“, Кирил Петков и Асен Василев, само за два месеца,  бележат рязък спад в личните си рейтинги. С  доверие, респективно от 18.4% и 17.8%, те значително стесняват електоралното си влияние в сравнение с миналата година, а недоверието им достига 55-56 на сто.

Лидерите на другите две партии, участници в управлявалата доскоро коалиция, Христо Иванов (17.6%) и Корнелия Нинова (15.9%) отстъпват с няколко пункта след тях, като лидерът на ДБ е единственият с по-ниски нива на неодобрение (49%).

Всеобщото недоверие към политическата класа обхваща както неучаствалия все още на избори и доскоро с висок позитивен рейтинг Стефан Янев (18.5%:35%), така и най-шумният опозиционен лидер Костадин Костадинов (13%:57%).  В дъното по доверие остава Слави Трифонов (11% : 61%).

От тенденцията на спад е засегнат и президентът Румен Радев. В сравнение с юни положителните оценки за дейността му намаляват с 5 процентни пункта, а отрицателните се увеличават с 3. Така, към момента, ножицата между положителни и отрицателни оценки (38%:33%) силно се затваря.

С оглед не само на настоящите избори, но и на потенциала за решаване на кризи след тях,  наблюдаваната сериозна ерозия на доверие към политическите лидери и лидерство, е изключително рисков фактор. Най-малкото, защото при очертаващия се фрагментиран парламент и коалиционни формати, ще бъде все по-трудно да се осъществяват дългосрочни политики, изискващи лидерско визионерство и широка обществена подкрепа.

На старта на кампанията, избирателната активност се очертава около 48% от имащите право на глас и живеещи в България избиратели. Това означава, че до урните могат да отидат около 2млн.600 хил., което е съпоставимо с активността на последните парламентарни избори през ноември 2021г. На този етап обаче е още много рано да се каже дали кампанията ще повиши активността, или обратното, негативизмът и липсата на ясни перспективи ще отблъсне част от избирателите, което би довело до опасно ниски нива, с вероятност за силно сближаване на вота за отделните партии.

Настоящото изследване е проведено в периода 27 август – 2 септември 2022г. от Алфа Рисърч, публикува се на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства. Проучването е проведено сред 1117 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


243
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пр......ст народ и електорат. Затова винаги ще бъдете наведени....!
124
9
 
21
 
! Отговори
Неанонимен преди 1 година
Браво на Янев! Той именно построи... Ще направи.... Ще се бори... Направил е за България.... НИЩО!!!
123
17
 
11
 
! Отговори
Бе какво? преди 1 година
Че какво не му харесвате бе? В САЩ го харесват в Русия,в в Германия, във Франция?Това са велики държави, не нашта плюнка!Айде малко уважение!
122
17
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Анонимници като Петков и Василев със такова доверие, при тях цените се вдигнаха толкова много, направо разсипаха България. Обаче българите са си мазохисти, пак има на някой да му харесват тези кокорчо и ония фъфлел дето не може да говори български
121
2
 
16
 
! Отговори
ф3 преди 1 година
Тия агенции се съзтезава, коя от коя по-грешни прогнози да дадат на всеки следващи избори. Как така продължават да работят тия хора там, като са абсолютно негодни???
120
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много гилямо доверието към Янев и Петков! Та, те нищо не са направили за България! Прекрасно е!
119
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айдеее, изборите наближават и Днес.бг бързат да приберат парите за платените статии.
118
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като никой не ви харесва, защо 3 милиона българи ги мързи да отидат и да натиснат "Не подкрепям никого"? А после мрънкат по цял ден!
117
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вие от тая медия сте вредни за националната сигурност и сте за затвора!!!!
116
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не познавам човек който да има вяра в някой от изброените нито такъв, на когото да са го търсили за проучване от сума години. Тия 13% дето вярвали на КК да не са звъняли на родата му и активистите..
115
11
 
10
 
! Отговори
анонимен келеш преди 1 година
Алфа Рисърч на Прокопито щом дава Бойко за фаворит на изборите с 6% смятайте какво ше става:):):)Джендърите,тротинеткаджии от ПП и ДБ отсега пикаят газ и разчитат на изборите някой да барне софтуера на покер машинките на Мадуро:):):)Обаче най много да барнат на Бойко камбаните:):):)
114
3
 
10
 
! Отговори
реджеб иведик преди 1 година
ако изборите променяха нещо щяха да бъдат забранени...започнало е сапунисването на стадото пак от службите ще ви сложат е-бате ви боеко да ви управлява пак!!!ще има предишните са виновни,ние строим магистрали ние ви вдигаме доходите а реално все без пари ще сте всекидневно по поръчковите медии ще ви обработват с този маХиот консерва и хладилника да отворите бате ви боеко ще излиза...а уж щяха да ги съдят...всичко е един евтин театър и фарс за олиХоХрени...
113
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЛИДЕРИ......??????????????????????????????????????????????????????????????????????
112
12
 
6
 
! Отговори
Да се връща преди 1 година
Той е политик, той е полезен със Байдън, с Путин, , с Макрон......с всички се разбира....Той е политик на ниво, кат бай Тошо.....закво е таз овца ***?
111
8
 
14
 
! Отговори
Еми преди 1 година
нормално да е с най -висок рейтинг,като се има предвид другите лидери на партии,Корнела ли ,Ристо ли,ген. гном ли,а пък за простото,Кокор и копейката да не говорим! Не ,че Боко е Бог, просто другите,ама хич не стават!
110
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
герб и бсп най много ги е страх от машинен вод . Ромовете герб и дъртите на бсп и герб не могат да щтракат по машините . Машините ще прецакат герб и бсп .
109
6
 
9
 
! Отговори
СЛЕД ПРОМЯНАТА преди 1 година
ПОТОП............. ДНЕС В ПЛОВДИВСКО...... УТРЕ И В ОСТАНАЛАТА БЪЛГАРИЯ......
108
17
 
10
 
! Отговори
Хм преди 1 година
Работещите и мислещи хора са за ГЕРБ. Лентяите и тези, които си нямат нищо (което да губят) експериментират с ПП, ДБ и др. Аз смятам да живея в България и само Бойко досега е показал и доказал, че работи. 2-3 снимки направени на Фотошоп могат да впечатлят само много немислещи хора.
107
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така си е, Борисов е роден лидер. Това не можеш да го научиш от книгите. Колкото да скачат срещу него, той си остава най-добрия.
106
5
 
10
 
! Отговори
Лена е в Париж преди 1 година
7-я месец