Медиана: 8 или 9 партии в следващото НС и ниска избирателна активност

Прагът за преминаване на 4%-ната бариера ще падне до 85 – 88 хил. избиратели
Обновена: 6 сеп 2022 09:32 | 6 сеп 2022 09:25, Анисия Иванова
346
Медиана: 8 или 9 партии в следващото НС и ниска избирателна активност
Снимка: Медиана

В следващия парламент може да влязат 8 или 9 партии, а на предстоящите избори се очертава ниска избирателна активност, прогнозира социологическа агенция "Медиана" въз основа на последното си проучване за електоралните нагласи.

Изследването е проведено от 30 август до 4 септември сред  1008 души чрез пряко стандартизирано интервю и е финансирано от социологическата агенция "Медиана".

Мненията на анкетираните определят, че партия ГЕРБ води с близо 6% пред "Продължаваме промяната". БСП, ДПС и "Възраждане" се борят за трето, четвърто и пето място с изравнени позиции. Тук обаче не са отчетени гласовете, които ДПС традиционно получава от Турция, допълват от агенцията.

Въпреки че „Има такъв народ“ бележи значителен отлив на избиратели, засега те определено запазват възможностите си за представителство в парламента. „Демократична България“ и „Български Възход“ също са стабилно над 4 %-ната бариера за влизане в Народното събрание. Партията на Мая Манолова засега е близо, но под чертата за влизане в парламента, като запазва шансове да бъде деветата партия в новия парламент.

Като проценти резултатите са: за ГЕРБ-СДС биха гласували 22,8% от запитаните, за „Продължаваме Промяната“ (ПП) – 17,1%. Подкрепата за „БСП за България“ е 13,3 на сто, за „Възраждане“ – 12,5%, на пета позиция се нарежда ДПС с 11,1%. Партия „Има такъв народ“ (ИТН) получава гласовете на 6,9% от хората, участвали в проучването, а „Демократична България“ (ДБ) и „Български възход“ – 5,5 на сто. Под 4-процентовата бариера остават „Изправи се, България“ с 3,4% подкрепа.

Според "Медиана" може да се очаква много ниска изборна активност на предстоящите избори. От гласувалите на предходните избори (2,67 млн. избиратели) по-малко от 80% заявяват, че твърдо ще гласуват отново. Същевременно не се наблюдава активизация сред тези, които преди не гласуваха. Може да се очаква, че пред урните на тези избори ще застанат около 2,2 милиона избиратели.

При това положение прагът за преминаване на 4%-ната бариера ще падне значително  - до около 85 – 88 хил. избиратели. Това дава добра възможност на по-малките партии да се борят за попадане в парламента.  Като цяло, това ще даде на всички партии по-голяма „тежест“ в процентно отношение (при относително нисък брой реални избиратели). Същевременно ниската изборна активност в страната ще повиши силно тежестта на гласовете от чужбина, допълват от Агенцията.

"Данните от изследването показват, че резултатите от изборите ще се определят не толкова от предизборната политическа битка между партиите, а от икономическите сътресения в обществото. Наблюдаваме изключително засилена тревожност по отношение на личното материално благосъстояние, перспективите пред страната и страхове за предстоящата зима и непосредственото бъдеще", пише в анализа. 

Близо 70 % от хората споделят, че в последната година материалното положение на тяхното семейство се е влошило, като имат опасения, че това е само началото. Също толкова очакват, че в следващите месеци положението им ще става още по-лошо (а 9% се опасяват, че могат да изпаднат в крайна мизерия). 40%  от хората  споделят, че ще им се наложи да пестят от храна и отопление в предстоящите месеци, като само 20% са уверени, че ще могат да се справят безпроблемно с тези си разходи.

 

 

 

----------------------------------------------

Изследването е проведено в периода – 30 август - 04 септември 2022 г. с 1008 човека (18+ години) чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на страната. Проучването е изследователски проект на агенция МЕДИАНА и е реализирано със собствени средства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


346
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
280
0
 
1
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Всъщност, защото Възраждане няма много общо с Москва, се получи и едно разцепление на хора, които наистина са за Москва. Възраждане по-скоро лавира, но това ,че си против колониалното робство не означава автоматично че си за Москва и още по-малко Путин. И там е проблемът на Възраждане, че не застана твърдо зад Москва, като по тоя начин отблъсна няколко процента от евентуалните си избиратели.
279
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гласуването за ВЪЗРАЖДАНЕ Е ЧЕСТВАНЕТО НА 9 СЕПТЕМВРИ! ХАЙДЕ ДА ОТИДЕТЕ В ЛЮБИМАТА СИ МОСКВА! НЯМА МНОГО ЖЕЛАЕЩИ ДА ЖИВЕЯТ В МОСКВА, НО ИМА МНОГО ЖЕЛАЕЩИ ДА МИ НАЛАГАТ МОСКОВСКИ АГЕНТИ ЗА УПРАВЛЕНИЕТО НА ДЪРЖАВАТА! ДОСТАТЪЧЕН НИ Е РАДЕВ КАТО ПРЕДЛОЖЕНИЕ НА РЕШЕТНИКОВ! РУСНАЦИТЕ ВИНАГИ ИСКАТ ДА НИ НАЗНАЧАВАТ ГУБЕРНАТОР! НАРОДА БЛЕЕЕ !ВАЗОВ НАПИСА МНОГО ЗА ДЯДО ИВАН , НООО ПРЕДИ ДА УМРЕ БЕШЕ ДОСТА УМОРЕН ОТ РУСКАТА ОБИЧ!
278
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поне 5 от тези "партии" се финансират от фашисткия Кремъл...
277
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
мм да на българина 30 години му промиват канчето с това колко са лоши руснацете - парите са от "неправителствените" американски организации и университета на со-рос дето е в сградата на бившето аонсу на бкп в горна баня- резултата е видим- при "свободния" пазарму казват от коя фурна да си купи хляба независимо че той е 3 пъти по скъп- но е пълен с евроатлантически ценности- а на пропагандаторите си американците са осигурили евроатлантически заплати- от гърба на българина- честито бели индианци
276
3
 
3
 
! Отговори
Божката преди 1 година
Костя доста постове е напускал тук
275
0
 
3
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Хахахааа, БСП 13,3%....Червен Колю :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
274
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БНС-НД
273
0
 
4
 
! Отговори
До Запознат преди 1 година
И така всички спонсори са доволни!
272
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има ли някой нормален, който няма да гласува за Възраждане? Ако има такъв, може ли да каже защо не?
271
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 300Здраво се плаща на бг "социолозите", това е причината. После след изборите смешковците почват да се оправдават "социологията не е точна наука", "скрития протестен вот" и другите подобни дъвки и така до другите избори
270
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва да се хвърля зар коя от просъветските партии ще влезне български възход, итн или русофилите на малинов.
269
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Небойте се другари и другарки! Каквото и да се случи... Пак ние БКП заедно с верните ни другари от ДС ще ви управляваме, както го правим от 1944г. та чак до сега. От Вас се иска да изберете единствено имената на партиите под които да ни гледате по телевизията. Единствено имената може да избирате под които НИЕ ще продължим да Ви управляваме, като ви управляваме 78 години вече.
268
10
 
6
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 1 година
И на копейкаджията също :))))
267
4
 
8
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 1 година
Чакам да вида лицето на гербаджията като види истинския резултат от изборите :))))
266
17
 
15
 
! Отговори
Възраждане преди 1 година
Възраждане
265
1
 
5
 
! Отговори
Цецо Мен преди 1 година
Стига писахте само за политика. Ако от това имаше файда нямаше да сме на този хал. Получихте народа за нищо.
264
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бойко много пари е краднал и има да плаща по изборите па и за социология
263
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
КАК ИМА ТАКЪВ НАРОД 7 ПРОЦЕНТА БЕ ВИЕ СТЕ БОЛНИ
262
6
 
9
 
! Отговори
анализ преди 1 година
ЧЕТИРИ СЕДМИЦИ ДО ИЗБОРИТЕ И ВЕЧЕ ПОЧНАХА МАНИПУЛАЦИИТЕ С РЕЗУЛТАТИТЕ -НА ВСЯКА СЕДМИЦА ПО 2%НА ДОЛУ ЗА ГЕРБ А НА 02 10 2022 ЩЕ СПЕЧЕЛИ КОЙТО РЕШИ МАШИНАТА!!!!ХА ЧЕСТИТА ВИ ПРОМЯНА!!!ИЗМАМНИ ПП ДБ ИТН И БСП !!!!АААААААА????
261
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
майкоооо, тва ако е верно емигрирам