Медиана: 8 или 9 партии в следващото НС и ниска избирателна активност

Прагът за преминаване на 4%-ната бариера ще падне до 85 – 88 хил. избиратели
Обновена: 6 сеп 2022 09:32 | 6 сеп 2022 09:25, Анисия Иванова
346
Медиана: 8 или 9 партии в следващото НС и ниска избирателна активност
Снимка: Медиана

В следващия парламент може да влязат 8 или 9 партии, а на предстоящите избори се очертава ниска избирателна активност, прогнозира социологическа агенция "Медиана" въз основа на последното си проучване за електоралните нагласи.

Изследването е проведено от 30 август до 4 септември сред  1008 души чрез пряко стандартизирано интервю и е финансирано от социологическата агенция "Медиана".

Мненията на анкетираните определят, че партия ГЕРБ води с близо 6% пред "Продължаваме промяната". БСП, ДПС и "Възраждане" се борят за трето, четвърто и пето място с изравнени позиции. Тук обаче не са отчетени гласовете, които ДПС традиционно получава от Турция, допълват от агенцията.

Въпреки че „Има такъв народ“ бележи значителен отлив на избиратели, засега те определено запазват възможностите си за представителство в парламента. „Демократична България“ и „Български Възход“ също са стабилно над 4 %-ната бариера за влизане в Народното събрание. Партията на Мая Манолова засега е близо, но под чертата за влизане в парламента, като запазва шансове да бъде деветата партия в новия парламент.

Като проценти резултатите са: за ГЕРБ-СДС биха гласували 22,8% от запитаните, за „Продължаваме Промяната“ (ПП) – 17,1%. Подкрепата за „БСП за България“ е 13,3 на сто, за „Възраждане“ – 12,5%, на пета позиция се нарежда ДПС с 11,1%. Партия „Има такъв народ“ (ИТН) получава гласовете на 6,9% от хората, участвали в проучването, а „Демократична България“ (ДБ) и „Български възход“ – 5,5 на сто. Под 4-процентовата бариера остават „Изправи се, България“ с 3,4% подкрепа.

Според "Медиана" може да се очаква много ниска изборна активност на предстоящите избори. От гласувалите на предходните избори (2,67 млн. избиратели) по-малко от 80% заявяват, че твърдо ще гласуват отново. Същевременно не се наблюдава активизация сред тези, които преди не гласуваха. Може да се очаква, че пред урните на тези избори ще застанат около 2,2 милиона избиратели.

При това положение прагът за преминаване на 4%-ната бариера ще падне значително  - до около 85 – 88 хил. избиратели. Това дава добра възможност на по-малките партии да се борят за попадане в парламента.  Като цяло, това ще даде на всички партии по-голяма „тежест“ в процентно отношение (при относително нисък брой реални избиратели). Същевременно ниската изборна активност в страната ще повиши силно тежестта на гласовете от чужбина, допълват от Агенцията.

"Данните от изследването показват, че резултатите от изборите ще се определят не толкова от предизборната политическа битка между партиите, а от икономическите сътресения в обществото. Наблюдаваме изключително засилена тревожност по отношение на личното материално благосъстояние, перспективите пред страната и страхове за предстоящата зима и непосредственото бъдеще", пише в анализа. 

Близо 70 % от хората споделят, че в последната година материалното положение на тяхното семейство се е влошило, като имат опасения, че това е само началото. Също толкова очакват, че в следващите месеци положението им ще става още по-лошо (а 9% се опасяват, че могат да изпаднат в крайна мизерия). 40%  от хората  споделят, че ще им се наложи да пестят от храна и отопление в предстоящите месеци, като само 20% са уверени, че ще могат да се справят безпроблемно с тези си разходи.

 

 

 

----------------------------------------------

Изследването е проведено в периода – 30 август - 04 септември 2022 г. с 1008 човека (18+ години) чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на страната. Проучването е изследователски проект на агенция МЕДИАНА и е реализирано със собствени средства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


346
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
240
20
 
15
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 година
Няма как да се свие. Аз досега не съм гласувал за тях, но ще гласувам за Възраждане без колебание. За първи път. И не съм единствен, познавам доста хора, които също ще гласуват за първи път за Възраждане.Главния ми мотив. Не искам никога повече да живея с маска на лицето. Всички други партии прегърнаха медицинския фашизъм без да им мигне окото. Да не говорим за Винету, който измисли 5 бона за глоба ако седна в парка. Само психопат може да измисли това. Иначе не чакам от партия по добри финанси.
239
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още едно фалшиво проучване. Познавате ли някой, който е участвал поне веднъж в проучване за избори?
238
7
 
8
 
! Отговори
До 274 преди 1 година
Той си е един електората на копейката! Зависи от изборната активност!
237
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Голям смях ще е ако електоратът на Копейката вместо да се увеличи се свие...
236
8
 
7
 
! Отговори
За 15 преди 1 година
години в ЕС, стандарта се вдигна 3 пъти
235
5
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
До Иван Костов/261"Основно Германия ги спаси гърците..." - гърците имаха дългове основно към немски банки, които бяха отпускани, чащото лично Меркел им даваше гаранция, че немската държава ще им ги върне. А заемите бяха в голямата си част за покупка на немско оръжие. А как оръжието е продавано ли? Ами виж делата в гърция срещу корумпираните гръцки политици и немските бизнесмени с куфарчетата. Спасявала била германия - и**от!
234
3
 
4
 
! Отговори
А преди ЕС преди 1 година
Имаше среда...
233
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сори пичове, но като говориш с хората в реалният свят всички казват че Възраждане се държат най-адекватно. Само тези дето не работят и не излизат от форумите бълнуват за някакви копейки някакви русии, америки и всякакви глупости. Нормалният човек просто иска да има нормална среда за развитие, която 30 години вече ЕС не може да я предостави.
232
8
 
1
 
! Отговори
Боцко преди 1 година
вече не напъва да управлява! Кефи го, да е пръв, да ги бие! Може и по 3 пъти на година, още по-добре!
231
5
 
8
 
! Отговори
Мъдиана преди 1 година
Бойко пръв............но файда нЕма.
230
1
 
10
 
! Отговори
Беновска пипа преди 1 година
Корнелия се е бръкнала за това прочуване. Пиарът на БСП е в действие. Както се очертава, най-сериозният кандидат за депутат ще е Луна.
229
9
 
3
 
! Отговори
Иван Костов преди 1 година
До АнонименАйде смешним, обясни, защо ако искам евро съм национален предател, дай да ти чуя аргумента бе празноглавецо, дай че много обичам да правя на 5 стотинки салобумни възрожденци като теб, където нищо не знаят, но говорят смели, дай да ти чуем как еврото ще накърдни нашите национални интереси, дай да те чуем бе ***, давай да ти чуя жалките аргументчета, за да те направят на 5 стотинки, давай, искам да чуя тезата ти, давай да я чуем бе смшеник!!!
228
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Малко сравнение с футбола, има едно отборче нещо си 48, във фейсбук са десетки хиляди последователи, на всеки мач събират 10 човека, Възраждането във фб са хиляди, на протести 10ки + докаран етнос. Някой по-рано беше писал, че трябвало да гледаме фейсбук и било по-точно от соц. проучвания, нищо подобно.
227
5
 
1
 
! Отговори
До Българин преди 1 година
, ще гласусувам за Коцето'', с цялото семейство ли? А Цончо Ганев, какъв министър ще е?
226
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
тези които искат еврото са национални предатели,само Възраждане
225
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Едно време Сидеров взимаше по 4-8%. Ще видим този път народа колко ще откачи. Подозирам че шизофренията се е поразвила през годините.
224
6
 
1
 
! Отговори
Иван Костов преди 1 година
До Гиб МелсънХахаха, да, защото както е известно все бедни държави подпомогнаха Гърция. Основно Германия ги спаси гърците, умнико, според теб при криза коя държава е по-вероятно да се окаже в ролята на спасител - България или Германия? Хахаха, да не говорим, че във валутен борд - левът е обезпечен в ЕВРО, така че ако еврото се срине, все тая, че не сме приели валутата, в борд сме, и нашата валута отива на ***! Въпросът е, че еврото е много по-надеждно от която и да е местна валута!
223
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
март пак
222
11
 
4
 
! Отговори
Иван Костов преди 1 година
Ползи от еврото: по-стаблина валута, по-висок кредитен рейтинг на България - от там по-високо ниво на инвестиции, по-ниски разходи при експорт на бизнеса (няма такси за превалутиране), по-нисък риск от хиперинфлация... недостатъци на еврото: "ми ний шси загубим низависимостта" - единствената независимост, която губим, е независимостта да пуснем печатната машина и да станем Туриця. Искам още "недостатъци" да чуя на приемането на еврото, дайте смешници, дайте си жалките аргументчета да ги разбия!
221
12
 
5
 
! Отговори
Свобода преди 1 година
ГЕРБ + Възраждане+ ДПС, да живее Турция и Русия.