Медиана: 8 или 9 партии в следващото НС и ниска избирателна активност

Прагът за преминаване на 4%-ната бариера ще падне до 85 – 88 хил. избиратели
Обновена: 6 сеп 2022 09:32 | 6 сеп 2022 09:25, Анисия Иванова
346
Медиана: 8 или 9 партии в следващото НС и ниска избирателна активност
Снимка: Медиана

В следващия парламент може да влязат 8 или 9 партии, а на предстоящите избори се очертава ниска избирателна активност, прогнозира социологическа агенция "Медиана" въз основа на последното си проучване за електоралните нагласи.

Изследването е проведено от 30 август до 4 септември сред  1008 души чрез пряко стандартизирано интервю и е финансирано от социологическата агенция "Медиана".

Мненията на анкетираните определят, че партия ГЕРБ води с близо 6% пред "Продължаваме промяната". БСП, ДПС и "Възраждане" се борят за трето, четвърто и пето място с изравнени позиции. Тук обаче не са отчетени гласовете, които ДПС традиционно получава от Турция, допълват от агенцията.

Въпреки че „Има такъв народ“ бележи значителен отлив на избиратели, засега те определено запазват възможностите си за представителство в парламента. „Демократична България“ и „Български Възход“ също са стабилно над 4 %-ната бариера за влизане в Народното събрание. Партията на Мая Манолова засега е близо, но под чертата за влизане в парламента, като запазва шансове да бъде деветата партия в новия парламент.

Като проценти резултатите са: за ГЕРБ-СДС биха гласували 22,8% от запитаните, за „Продължаваме Промяната“ (ПП) – 17,1%. Подкрепата за „БСП за България“ е 13,3 на сто, за „Възраждане“ – 12,5%, на пета позиция се нарежда ДПС с 11,1%. Партия „Има такъв народ“ (ИТН) получава гласовете на 6,9% от хората, участвали в проучването, а „Демократична България“ (ДБ) и „Български възход“ – 5,5 на сто. Под 4-процентовата бариера остават „Изправи се, България“ с 3,4% подкрепа.

Според "Медиана" може да се очаква много ниска изборна активност на предстоящите избори. От гласувалите на предходните избори (2,67 млн. избиратели) по-малко от 80% заявяват, че твърдо ще гласуват отново. Същевременно не се наблюдава активизация сред тези, които преди не гласуваха. Може да се очаква, че пред урните на тези избори ще застанат около 2,2 милиона избиратели.

При това положение прагът за преминаване на 4%-ната бариера ще падне значително  - до около 85 – 88 хил. избиратели. Това дава добра възможност на по-малките партии да се борят за попадане в парламента.  Като цяло, това ще даде на всички партии по-голяма „тежест“ в процентно отношение (при относително нисък брой реални избиратели). Същевременно ниската изборна активност в страната ще повиши силно тежестта на гласовете от чужбина, допълват от Агенцията.

"Данните от изследването показват, че резултатите от изборите ще се определят не толкова от предизборната политическа битка между партиите, а от икономическите сътресения в обществото. Наблюдаваме изключително засилена тревожност по отношение на личното материално благосъстояние, перспективите пред страната и страхове за предстоящата зима и непосредственото бъдеще", пише в анализа. 

Близо 70 % от хората споделят, че в последната година материалното положение на тяхното семейство се е влошило, като имат опасения, че това е само началото. Също толкова очакват, че в следващите месеци положението им ще става още по-лошо (а 9% се опасяват, че могат да изпаднат в крайна мизерия). 40%  от хората  споделят, че ще им се наложи да пестят от храна и отопление в предстоящите месеци, като само 20% са уверени, че ще могат да се справят безпроблемно с тези си разходи.

 

 

 

----------------------------------------------

Изследването е проведено в периода – 30 август - 04 септември 2022 г. с 1008 човека (18+ години) чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на страната. Проучването е изследователски проект на агенция МЕДИАНА и е реализирано със собствени средства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


346
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
260
1
 
0
 
! Отговори
hgh преди 1 година
Не се вижда на шнимката
259
10
 
22
 
! Отговори
Иванов преди 1 година
ГЕРБ ще имат такива проценти до местните избори, като им разкарат кметовете и после назначените хрантутници на държавна и общинска ясла, много ще им спадне електората.
258
19
 
11
 
! Отговори
Кавалерист преди 1 година
Конят ми тъпчеше руснаците, а сабята ги сечеше като зелки...
257
28
 
21
 
! Отговори
БОГ ДА ПАЗИ РУСИЯ преди 1 година
Пътя към Русия ще спаси България .
256
13
 
14
 
! Отговори
Щом преди 1 година
Медиана на червен Кольо дава 6% преднина на ГЕРБ,значи реално е 16%. Баце вече може да се подготвя за премиерския стол!
255
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чакам вгъзрoжденци да ме вкарват в Белене. Не мисля обаче, че ще успеят, като ги гледам са някакви убити от живота чичaци и дeдки и обезумели червени бaбички. Но нека се опитат, чакам ги.
254
15
 
25
 
! Отговори
до 285 преди 1 година
да гласуваш за *** и да имаш мозък са две себеизключващи се неща
253
3
 
1
 
! Отговори
До Гиб преди 1 година
Ми то никой не спират да излиза от ЕС! Аз, ако искам, ще изляза, няма да ръчкам другите!
252
5
 
5
 
! Отговори
Боцко би преди 1 година
Април миналата година и с менискус направи кабинет, но върна мандата!
251
14
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
руските фантазьори пак са налазили....
250
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
269 че кога последно боцко би щото напоследък все го гледам тъжничък вечерта на изборите
249
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
итн 7 процента нееема шанс тея медиана да не са правили проучване сред тираджиите
248
15
 
4
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 година
до Иван Костов Възраждане говорят за референдум. Каквото каже народа. Като знам колко ни е страхлива народа никога няма да излезем нито от ЕС. Нито от НАТО. Дори Възраждане да спечелят с 51 процента изборите. Говориш избирателно, както ти отърва. Не видях да споменаваш думата референдум, което говори и Копейкин. Името Копейкин ми харесва, не го намирам за лошо име.
247
13
 
13
 
! Отговори
Иван Костов преди 1 година
До Гиб МелсънВъзраждане са за излизане от НАТО и ЕС и приобщаване към Русия. Посочи ми една страна, която да е с приемлив стандарт, асоциирана с Русия - няма, няма и да има. Партия не можеш да очакваш да ти оправи финансите, но можеш да очакваш да ти ги срине. Като ни изкара от НАТО или трябва да удвоим разходите за охрана или да живеем с повишен риск от нападение или да ни покровителства Русия. Ако излезем от ЕС, ще настане отлив на инвестиции от България. Кажи ми кое от тия политики е ок??
246
9
 
14
 
! Отговори
Иван Костов преди 1 година
До Христо ХристовАло конспираторе, Гърция имаха дългове, защото харчеха повече, отколкто им позволяваше бюджета. Аман от фантазии братче, ранно пениониране и една камара социални придобивки - това беше плащано с кредита, какви оръжия, какви 5 лева. Вие сте наистина пълни главозамайници, честно, всичко ви е конспирация в глават, не знам как спите. Гърците се пробиха заради соц политики, същите, които сринаха България 90-та, това е положението!
245
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Слави много дръпна напред жалко дано да не влезе , че ако влезе на пролет пак на избори с този лъжлив референдум дед нищо няма да излезе пак излъга хората си .
244
13
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен и Защо си мислиш, че точно Копейкин ще те нахрани? Човекът който построи палат от субсидии? Като пишете глупости, първо мислете... Костадин Костадинов ням,а никаква идея как да управлява държава. Те във Варна не го щат, тръгнали да го правят нов месия..
243
12
 
15
 
! Отговори
До Гиб преди 1 година
Първата цел на Възраждане е излизане от НАТО,, тогава кой ще спре Ердоган? Путин ли?
242
10
 
17
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 година
до 278 Цял живот живееш в страх да не те нападне Турция. Ако турците решат да нападат, което е малко вероятно, но все пак ако решат да атакуват ЕС, Винету тогава няма да те спаси. Не го гледай, че се целува и прегръща с Ердоган. Ердоган както му се усмихва на Винету тъй ще изплющи отзад. На това ниво в политиката приятели няма. Ще търсите тогава руснаците, но те ще си спомнят за хилядите тонове оръжия и боеприсаси, които пратихме на Украйна срещ тях.
241
7
 
11
 
! Отговори
До Гиб преди 1 година
Няма да си с маска, а с противогаз в някой окоп в свиленградско...