Медиана: 8 или 9 партии в следващото НС и ниска избирателна активност

Прагът за преминаване на 4%-ната бариера ще падне до 85 – 88 хил. избиратели
Обновена: 6 сеп 2022 09:32 | 6 сеп 2022 09:25, Анисия Иванова
346
Медиана: 8 или 9 партии в следващото НС и ниска избирателна активност
Снимка: Медиана

В следващия парламент може да влязат 8 или 9 партии, а на предстоящите избори се очертава ниска избирателна активност, прогнозира социологическа агенция "Медиана" въз основа на последното си проучване за електоралните нагласи.

Изследването е проведено от 30 август до 4 септември сред  1008 души чрез пряко стандартизирано интервю и е финансирано от социологическата агенция "Медиана".

Мненията на анкетираните определят, че партия ГЕРБ води с близо 6% пред "Продължаваме промяната". БСП, ДПС и "Възраждане" се борят за трето, четвърто и пето място с изравнени позиции. Тук обаче не са отчетени гласовете, които ДПС традиционно получава от Турция, допълват от агенцията.

Въпреки че „Има такъв народ“ бележи значителен отлив на избиратели, засега те определено запазват възможностите си за представителство в парламента. „Демократична България“ и „Български Възход“ също са стабилно над 4 %-ната бариера за влизане в Народното събрание. Партията на Мая Манолова засега е близо, но под чертата за влизане в парламента, като запазва шансове да бъде деветата партия в новия парламент.

Като проценти резултатите са: за ГЕРБ-СДС биха гласували 22,8% от запитаните, за „Продължаваме Промяната“ (ПП) – 17,1%. Подкрепата за „БСП за България“ е 13,3 на сто, за „Възраждане“ – 12,5%, на пета позиция се нарежда ДПС с 11,1%. Партия „Има такъв народ“ (ИТН) получава гласовете на 6,9% от хората, участвали в проучването, а „Демократична България“ (ДБ) и „Български възход“ – 5,5 на сто. Под 4-процентовата бариера остават „Изправи се, България“ с 3,4% подкрепа.

Според "Медиана" може да се очаква много ниска изборна активност на предстоящите избори. От гласувалите на предходните избори (2,67 млн. избиратели) по-малко от 80% заявяват, че твърдо ще гласуват отново. Същевременно не се наблюдава активизация сред тези, които преди не гласуваха. Може да се очаква, че пред урните на тези избори ще застанат около 2,2 милиона избиратели.

При това положение прагът за преминаване на 4%-ната бариера ще падне значително  - до около 85 – 88 хил. избиратели. Това дава добра възможност на по-малките партии да се борят за попадане в парламента.  Като цяло, това ще даде на всички партии по-голяма „тежест“ в процентно отношение (при относително нисък брой реални избиратели). Същевременно ниската изборна активност в страната ще повиши силно тежестта на гласовете от чужбина, допълват от Агенцията.

"Данните от изследването показват, че резултатите от изборите ще се определят не толкова от предизборната политическа битка между партиите, а от икономическите сътресения в обществото. Наблюдаваме изключително засилена тревожност по отношение на личното материално благосъстояние, перспективите пред страната и страхове за предстоящата зима и непосредственото бъдеще", пише в анализа. 

Близо 70 % от хората споделят, че в последната година материалното положение на тяхното семейство се е влошило, като имат опасения, че това е само началото. Също толкова очакват, че в следващите месеци положението им ще става още по-лошо (а 9% се опасяват, че могат да изпаднат в крайна мизерия). 40%  от хората  споделят, че ще им се наложи да пестят от храна и отопление в предстоящите месеци, като само 20% са уверени, че ще могат да се справят безпроблемно с тези си разходи.

 

 

 

----------------------------------------------

Изследването е проведено в периода – 30 август - 04 септември 2022 г. с 1008 човека (18+ години) чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на страната. Проучването е изследователски проект на агенция МЕДИАНА и е реализирано със собствени средства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


346
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
220
9
 
11
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Аз ще гласувам за Коцето.
219
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Киро и Асен трябва да кандисат и да правят колиция с Баце.И мощен шут на комунисти,измислените"възрожденци,якета и Маями.за доброто на България.
218
2
 
0
 
! Отговори
До до 250 преди 1 година
Това не е обида! Сори! Нарекох те лъв!
217
5
 
1
 
! Отговори
За да преди 1 година
Има и растеж, и стабилност и контрол на валутата най добре Евро!
216
3
 
3
 
! Отговори
До 250 преди 1 година
Като няма аргументи се обижда .Типичен *** на евроаталнтизма..........
215
3
 
5
 
! Отговори
До 248 преди 1 година
М да имате известно право за борда но той и пречи да се рапищоли системата и да се набарбалякаме с евтини кредити Които после кой ще връща а ? Винаги обикновените хора ще го отнесат а тези дето са ги взимали ще духнат с печалбите.Нека незабравяме и че ние винаги можем да премахнем вълутният борд .Зависи от нас обаче от Еврото няма излизане.Няма нито една държава приела еврото която да е по-малко задлъжняла от преди.
214
2
 
3
 
! Отговори
зИл преди 1 година
Изключено! Герб, ДПС, БСП и коалиция между няколко дребни партийки. Що се касае до ниската активност съм съгласен на 100%, освен ако кризата за този кратък период не се усили кратно!
213
3
 
1
 
! Отговори
До до 239 преди 1 година
Тези ги разправяй на някой второкласник! Аслан!
212
3
 
7
 
! Отговори
До Иван Костов преди 1 година
Пълни глупости сте написали . Да не би Поляци,Румънци,Чехи,Шведи,Датчани да не търгуват с целият свят а ? Да не би и при тях основните партньори да не са в Европа .Тези глупости дето ги приказвате незнам откъде ви ги спускат .Полша и Чехия казаха ще прием еврото когато доходите ни се изравнят с немските и на другите по-развити държави . Те да не са по прости че да бягат уж от хубавото евро .ЕВРОТО е ок само за ГЕРМАНИЯ и още малко други държави .
211
7
 
1
 
! Отговори
Петров преди 1 година
Вариантът е само ПП+БПС+ДБ+БВ.
210
4
 
0
 
! Отговори
До Гиб преди 1 година
Ама борда ограничава растежа...
209
9
 
2
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 година
Ако приемем еврото поемаме ангажимент ако някоя страна закъса с парите в еврозоната да плащаме за да спасяваме тази страна която е закъсала. Така както стана с Гърция.Закъсаха с парите и всички страни от еврозоната плащаха и ги спасяваха. Ако останем с лева няма как да закъсаме, докато имаме валутен борд. Борда ни налага редица ограничения поради които не можем да закъсаме.В нашия случай е по добре да си останем с лев, но да не махаме валутния борд за да не се налагаме да плащаме за гърци и т.н
208
3
 
1
 
! Отговори
До 239 преди 1 година
Хайде пак да помислиш . ЛЕВ е чисто българска дума . Казва се Левски Не Лъвски нали ....... Може лесно да се провери как се изменя думата и няма нищо руско в Това . Не че двата езика не са много близки но това е друга тема .В старобългарския език думите са львъ, львьскъ, а малкият ер ь закономерно се развива в Е. Още в Супрасълския сборник от Х в. има форма левъ. Затова Паисий Хилендарски, Петър Берон, Христо Ботев използват прилагателното левски. А левскит
207
6
 
3
 
! Отговори
Иван Костов преди 1 година
Да кажа и още нещо на "възрожденците" относно валутата - "лева ни осигурявал независимост" - е пълна простотия, лозунг без смисъл, но вие и не обичате да мислите, затова да ви разясня. Независима държава няма, Бъглария търгува с целия свят и най-вече със страни в ЕС, които са преимуществено в евро. Функцията на валутата е просто да е средство за размяна, което да гарантира стабилност на цените. Каква независимост, какви 5 евро. Това е средство за размяна бе хора!
206
2
 
1
 
! Отговори
До тук пише преди 1 година
Ама е страшно бръз:))). Другите помагат на бедстващите...
205
3
 
4
 
! Отговори
До Възраждане преди 1 година
Голяма изненада, като Слави, когато спечели.... 3 мандата върна....
204
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тук пише един и същ фен на ***! Други няма....
203
3
 
2
 
! Отговори
До един от суверена преди 1 година
Как уплаши всички, с твойто наказание!
202
7
 
6
 
! Отговори
До 229 преди 1 година
Руските интереси не са тези, които са на България. На Възраждане са такива, плюс още недомислици... ДА преброим колко и***та ще се хванат. Относно лева, евтина кампания. Лева е мъртъв!
201
6
 
3
 
! Отговори
До Възраждане преди 1 година
За да сме по точни, казва се-Лъв! Лев е руска дума....