Срещата на БСП с парламентарните групи остана без резултат

Бъдещите депутати не са взели общо решение за справяне с кризата
Обновена: 17 окт 2022 15:06 | 17 окт 2022 15:06, Нели Христова
50
Срещата на БСП с парламентарните групи остана без резултат
Снимка: БГНЕС

БСП инициира среща на парламентарно представените партии в 48-ото Народно събрание. Темите, които обсъждат бъдещите депутати, са държавният бюджет, пари, инфлация и доходи. На влизане в срещата лидерът на Левицата подчерта, че разговорите не са заявка за коалиция между БСП, ГЕРБ-СДС, ДПС и „Продължаваме Промяната”, които взеха участие в нея.

„Не говорихме за мнозинства. Говорихме за това ако все пак не се стигне до съставяне на мнозинство, как да се направи бюджетът. Всички кризи искат мерки, а обезпечеността на мерките е с дефицити. Всички си казаха мнението, но нямаме общо решение”, каза след срещата Йордан Цонев от ДПС, цитиран от Нова тв.

Калина Константинова от „Продължаваме Промяната” също коментира разговорите. Тя заяви, че не е имало разговор за съставяне на кабинет. Темите са били свързани единствено с бюджета на страната, мерки за подкрепа на бизнеса и домакинствата. „Ние изложихме всички 16 мерки, които имахме. Не сме влизали в конкретика за суми и рамки, по-скоро посочихме посоката, в която ще вървим”, обяви тя.

Още по темата

„Общото мнение на четирите парламентарни групи е, че предстоящата зима и следващата година ще бъдат много по-тежки, отколкото тази година”, каза на излизане от срещата бившия финансов министър Кирил Ананиев от ГЕРБ-СДС. По думите му в толкова тежко финансово състояние страната ни не е била от 1997-а година насам. „Не постигнахме съгласие по всички мерки, които предложиха отделните парламентарни групи”, каза още Ананиев. Предложението, около което всички партии са се обединили, е да извикат в петък финансовия министър, който да обясни на парламента какво е финансовото състояние на държавата.

"Компенсациите, които ГЕРБ са предложили за таван на цената на тока от 250 лева ще продължат и през цялата 2023 г.", заяви Делян Добрев от ГЕРБ.

"Обединихме се, че тази зима и следващата ще бъдат най- трудните от 1997 г. досега, защото последните данни на БНБ показват, че очакваният икономически растеж е 0,1%. Това значи, че следващата година ще сме в рецесия", каза Добрев. "Правителство няма, бюджет няма, двете леви партии горе на срещата искаха харчене."

Оценяваме срещата като ползотворна, конструктивна, експертна и неполитическа за съставяне на мнозинство в парламента. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналистите.

От думите на Нинова стана ясно, че увеличаване на минималната работна заплата е тема за всички присъстващи - ГЕРБ, ПП, ДПС и БСП.

"Не срещна подкрепа понятието "таван на цените". Като че ли имаше разбиране по темата за печалбата на държавните и на частните енергийни дружества", заяви Нинова.

Тя съобщи, че и БСП ще издигне номинация за председател на Народното събрание.

Относно готвения от ДБ първи за внасяне в 48-ото Народно събрание законопроект, лидерът на левицата бе категорична, че няма да подкрепят изпращане на военна помощ за Украйна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скоро и Янев ще ви задмине :)
19
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Корнелия щяла да подава оставка , ама догодина ...
18
2
 
10
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 1 година
Никого не критикувам, никого на защитавам, но НЕ МОЖЕ сриваща се партия с вътрешнопартийни искания за оставка на лидера да се опитва да изнесе конфликта навън, като разтвори чадъра на консенсуса, за да подслони останалите партии. Смешно е.
17
4
 
12
 
! Отговори
Надя преди 1 година
Дали пък не е редно ,вместо да се вълнувате за БСП и отаналите променкаджии , да се развълнувате от това,че точно те ни набутаха в тая тиня а?А безгграничната им наглост изобщо не ви дразни
16
1
 
11
 
! Отговори
Е,бравос преди 1 година
Петата партия получи 1 от 5-те.Сигурно им е станало ясно, че никой не ги бръсне и за кюстендилска слива!
15
4
 
4
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
затова отиваме на избори 2023 г докато случим на свестни хора никои не вивярва не се ли убедихте вече захапали сте кокала и не пускате и по колкомандата сте вече в нс
14
3
 
14
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
...........Обединихме се, че тази зима и следващата ще бъдат най- трудните от 1997 г. досега, защото последните данни на БНБ показват, че очакваният икономически растеж е 0,1%. Това значи, че следващата година ще сме в рецесия............ Ами как, има си хас да управлявали БСП и да не сме зле. За кой пореден път?
13
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички партии взети заедно ще ни съсипят. Вече са стигнали до ниво аз правя това и това и друго не ме интересува, оправяйте се сами, ние сме по начало против. Това ли е за тях държавно управление, подкараха го като управители на месарски магазин (да ме извинят последните за сравнението).
12
1
 
9
 
! Отговори
Защо така? преди 1 година
БСП е малка стопяваща се партия от която вече нищо не зависи. Това прави малката загиваща партия идеална да бъде в коалиция в която пак нищо няма да зависи от БСП но пък ще даде там бройка да има за да се състави кабинет.
11
3
 
0
 
! Отговори
Тенгри кан преди 1 година
Пак ви предлагам геополитическо решение на вътрешните ни проблеми: кордонатите на Путин през Ленчето Митре-фенова, а две ракети и сички отива на хотел в "Слънчака"!;))) Пичове, разберете, че решението на вашите проблеми, не е вътреполитическо,а геополитическо! Мислете бре, глави Тангра затва ви е дал, иначе гъзовете ви щей да слой вместо тях!
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Младото момче Зарков каза, че е е катастрофа за БСП 5-то место на изборите, таз не ще да пуска кокала :)))
9
0
 
17
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 1 година
Ами кризата ни връхлетя от коалицията на подмяната, в която БКП-БСП взе министерствата на икономиката и земеделието..другарката Импексова има опит с подобни министерства, още от времето когато с Пеевски баха зам.министри на Икономиката и Енергетиката и бяха уволнени за корупция..по-надолу в една публикация другаря янеФ им каза, че отговорност за страната трябва да поеме управляващата партия, а БСП с 9-те % няма изгледи да е такава, дет се вика чула жабата,че подковават коня и подложила и тя крак
8
3
 
8
 
! Отговори
Електра преди 1 година
Браво на Янев, той май ще излезе по голям анти БСПеераст отколкото Борисов, защото не удостои с внимание червената седенка...
7
0
 
16
 
! Отговори
Електра преди 1 година
Комуняк, когато ти каже добър ден, погледни къде е слънцето. Защото няма по лъжливо и крадливо от спинозния БСПдираст. Като сме били толкова добре според Краднелия, защо теглим заеми всеки ден...
6
0
 
12
 
! Отговори
модерният ляв преди 1 година
БСП искала да направи България като Швейцария,но останала неразбрана.
5
5
 
20
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
На всички преживели Виденовата зима беше ясно, какво ще се случи с държавата, когато Фигурантът Радев размаха юмрук, и с парите на Черепа осъществи преврата! Комунисти на власт, значи фалит на държавата . Всички сега сравнят положението с 1997 година! Разлика правят само самодоволните физиономии на Кирчо Кокорчо , и фалшивата "загриженост"на Радев! Тези хора изобщо не им пука за държавата, камо ли за българите! При Борисов поне си знаехме. Десет години управляваше , и не допусна такъв фалит!
4
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Политиката ни е смешна,продажна ,нагла ,бездушна ,примитивна а против нея са над 75% от народа които не гласуват !
3
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато властта беше при вас поне малко да бяхте свършили някаква работа вместо да се оплаквате колко лошо било от предишните управляващи и войната и прочее нямаше да е така. Обаче това не ви попречи да смените ключови ръководства и постове с ваши хора, ама те се били борили с корупцията която ако я извърват те явно не се брои.
2
0
 
11
 
! Отговори
1212 преди 1 година
Така че бъде и в парламента, нищо ново няма да се случи. Тези си мислят само за кокала и за тях си.
1
3
 
15
 
! Отговори
Augusto Pinochet преди 1 година
"всички комунисти под земята"