ПП няма да издигат Минчев за шеф на НС, Василев смята ротацията за силно неефективна

Промяната ще гласува против Росен Желязков
Обновена: 19 окт 2022 22:04 | 19 окт 2022 22:00, Нели Христова
221
ПП няма да издигат Минчев за шеф на НС, Василев смята ротацията за силно неефективна
Снимка: БГНЕС

Парламентарната група на "Продължаваме промяната" оттегля кандидатурата на Никола Минчев и няма да издига кандидат за председател на Народното събрание утре. Това съобщи председателят на ПГ на партията Андрей Гюров на извънреден брифинг в парламента, даден малко преди 22 ч. тази вечер.

"Ние дадохме шанс на всички парламентарни групи да се обединят около най-достойния кандидат, издигнат от ПП - г-н Никола Минчев. Във втория рунд на гласуването той спечели най-много гласове и въпреки всичко не можахме да излъчим председател. Тъй като се появи обвинение, че ние пречим на възможността да се направи избор, парлламентарната група реши на свое заседание на утрешното гласуване сутринта да не издига кандидат и да даде възможност на останалите да проведат гласуване", каза Гюров.

Още по темата

Асен Василев заяви, че като опозиция партията ще гласува против номинацията на Росен Желязков от ГЕРБ, а групата им тепърва ще решава дали да подкрепи кандидата на друга партия.

Ротационно председателство би било силно неефективно, каза Василев.

Той коментира, че е малоумно да свалиш правителството на ПП без никакъв план за справяне с кризата след това, а после да искаш да правиш кабинет със същите тези хора. Нямали решение за втория и третия мандат.

Не смятаме, че можем да продължаваме по този начин и да вкарваме страната в конституционна криза, затова даваме крачка назад, обясни Асен Василев. Вярваме, че имаме най-добрия кандидат, но даваме крачка назад, допълни Кирил Петков.

Днес 48-ото Народно събрание не успя да избере председател на парламента след две процедури с по две повторни гласувания, създавайки безпрецедентна ситуация. След две гласувания в два тура и множество почивки - до разбирателство не се стигна. Пет партии издигнаха свои кандидати за председател и това на практика разпиля гласовете без възможност нито един от тях да събере мнозинство.

След пленарното заседание от "Демократична България" направиха предложение председателството да се ротира между кандидатите на двете най-големи парламентартни групи - Росен Желязков от ГЕРБ-СДС и Никола Минчев от "Продължаваме Промяната". По-късно ГЕРБ обявиха на пресконференция в партийната си централа, че ще подкрепят предложението.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


221
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
хахаха Кокорчо, Кокорчо!
9
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Клиентела на хранилка са тези 600х гласували за гербо-комунистите ! Пряко имуществено , финансово , кариерно обвързани с ПРО СТАКА борисов и неговата Диктатура !............. Преди 33 години беше същото с комунистите , повече от 2 милиона комунисти и техните семейства , не искаха промени искаха си диктатурата ! Защото им беше добре под крилото на партията-майка и диктатурата осигуряваща им привилегии ! ...... За сметка на останалите разбира се и липса на свобода !..... Така е и днес ...... не случайно
8
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Идат като тигри, бегат като oфци
7
18
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рушене на конституционния ред е когато Мутрата Борисов влита неканен на заседание на ВСС и започва да им се кара, да ги заплашва и поучава, и тия нещастни марионетки му стоят мирно и никой не смее да го изхвърли! Или когато същият този не благоволява като премиер да се отзове на поканите та Парламента като премиер! Рушене е когато той публично се хвали как той е назначил Плевенлиев за президент и че и магаре може да посочи и да бъде избрано! Когато той назначава главния прокурор! Когато се обажда да прекратява проверки, защото бил обещал на Гоце! Когато се държи като прос так, а е премиер!
6
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПП ГРОБ в последните дни са пъне да покаже, че сай попроменила.. Е как да и вЕрваме кат бутат за нова ПКПтка човек станал основата на Костинбродгейта.. С надпечатки, допечатки, УЖ бракувани, проби и пр. бюлетини..
5
6
 
8
 
! Отговори
хайнрих химлер преди 1 година
Браво на Херо Мустафа!
4
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя като живее от 16 години в България,защо жена му няма българско гражданство.
3
32
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ГЕРБ, ДПС, Възраждане и умрялото ИТН свалиха предното добре работещо правителство! Сега защо упорстват и не се вземат? Или не могат да се разберат кой да бъде булката?
2
8
 
35
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
тия двамата една сопа трябва да ядат от народа вече
1
8
 
35
 
! Отговори
SS преди 1 година
Тия не мога да ги гледам !