Оспорвана битка до края: ПП-ДБ - 27,2% срещу ГЕРБ-СДС с 26,6%

ДПС и "Възраждане" се борят за третото място
Обновена: 10 мар 2023 14:21 | 10 мар 2023 14:21, Камелия Цветанова
198
Оспорвана битка до края: ПП-ДБ - 27,2% срещу  ГЕРБ-СДС с 26,6%
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ако изборите бяха в началото на март, резултатът вероятно щеше да е следният: ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС щяха да имат почти идентична подкрепа с 27,2% и 26,6%, ДПС и "Възраждане" са другата двойка със сходни резултати и биха оспорвали третото място, съответно с 13,4% и 12,3%. Със 7,3% БСП е на петото място. Това показват данните от изследване на "Галъп интернешънъл болкан", което е проведено по поръчка на БНР между 24 февруари и 3 март 2023 г. сред 1008 души по метода "лице в лице" с таблети.

Още по темата

В битка за възможност за прескачане на бариерата са "пакетирани" "Български възход" с 3,7%, "Има такъв народ" – с 3,4% и "Левицата" – с 3,2%.

Кампанията обаче тепърва се проявява и на числата към този момент следва, както винаги, да се гледа като на моментна снимка на декларативните нагласи, а не като на прогноза. При близки стойности, колебания в активността, политическа криза и т.н., възможни са динамични развития, включително в последния момент.

Със сигурност са казали, че ще гласуват 40,6%. Това предполага активност, близка до тази от предходните избори –
доколкото и в предишните избори декларативните нива на активност към този етап бяха подобни – но и тук кампанията ще бъде решаваща и тепърва ще се разбере процентът на база формалните избирателни списъци. 4,4% са онези от заявяващите, че ще гласуват, които биха предпочели „Не подкрепям никого“, ако изборите бяха днес.

*****
Изследването на "Галъп" е проведено по поръчка на БНР между 24 февруари и 3 март 2023 г. сред 1008 души по метода "лице в лице" с таблети. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.1% при 50-процентните дялове. 1% от цялата извадка е равен на около 54 хиляди души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


198
Още по темата: ДПСизбориГЕРБПП
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как може Асен Василев, един крадец на интелектуална собственост, който фалирал фирмата си и оставил дългове в Лондон за 8,7 милиона паунда в България да го назначават за финансов министър???
86
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само ПП!!!!!!
85
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма надежда. Като гледам какви ще ни управляват нищо няма да се промени. Борисов ще продължава да асфалтира с 15 см магистралите вместо с 30 см и ще иска да му се радваме понеже алтернативата ПП въобще нищо не строи. ПП пък гледат само интересите на САЩ. Възраждане само тези на Русия. БСП се грижат за интересите на комунистическите наследници. Славчо го видяхме- взеха властта и само за Герб плямпаха и нищо не направи. Спасите не се виждат поредна година. А дълговете се трупат ли трупат.
84
2
 
17
 
! Отговори
До МЛАДИТЕ и КРАСИВИ преди 1 година
Моля ви не гласувайте ОТНОВО за ПП и ДБ,защото вашите майки,бащи,баби и дядовци едвам връзват двата края след тяхното кратко,но пагубно управление.Не твърдя,че другите партии са много добри,но точно тези се видя,че са страшни престъпници и направо ни занулиха
83
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Асен Василев също е бил разследван от западните служби. Както чухме от първо лице, съдружникът му се оплака, че Василев го е обрал, като е откраднал интелектуален продукт, който е продал на Китай. Подписал е споразумение със съда, за да не бъде съден. Шарлатаните от ПП са в България не от патриотични чувства, а затова, че им е станало тясно на запад. Същото е и с Нексо.
82
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Асен Василев да каже за мошеника Спецов! Защо, унижи данъчните да ги управлява мошеник който е източил над 1 млн. лв. ДДС?
81
2
 
12
 
! Отговори
Избирател преди 1 година
Ако гласуват по-малко от 50 % от имащите право на глас , изборите трябва да се обявяват за невалидни !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Не може малцинство да управлява мнозинството в държавата !!!!!!!!!! Това трябва самите хора-избиратели да наложат !!!!!! Ако няма гласували 51 % - нови избори......докато се получи мнозинство избиратели !!!!!!!!!!!!!!!!! Това е логично , а не някакви нещастници да се упражняват в управление !!!!!!!!!!!!!!!!
80
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре е, че Бойко Борисов не продължи да е премиер след 12 май 2021, че сега яйцата щяха да са по 2 лева едното.
79
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Баш измамниците в акция. ПП нанесоха щети за стотици милиони на България само с газовите измами и имат наглостта да се появяват пред очите на хората и да искат да ги избират!!!! Едва не ни вкара във война, натресе ни да издържаме хрантутниците от Украйна. И имат наглостта да се появява пред очите ни? Сега ще видим на изборите, какъв е процента дееееебили от населението на България. Това ще са гласувалите за тези шарлатани
78
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че какво излиза тогава? Ако Промяната и ДБ участват поотделно, май щяха да имат повече гласове , отколкото заедно?! Миналите избори бяха съответно 20% и 8%. До 120 депутати е доста далече. Голям съюз,няма що :-))
77
8
 
8
 
! Отговори
Агент Тенев преди 1 година
Банкянският т.у.л.у.п уверено води ГЕРБ към самоунищожение! Не рзбра ли, че никой не го иска , защото е *** ? Ако беше истински политик , досега да е освободил мястото на лидер на ГЕРБ , за да продължи да съществува партията. Ноооо, къде толкова интелект у Баце ?
76
5
 
5
 
! Отговори
Ужас преди 1 година
Не вярвам в тези прогнози - герб и пп реално им давам по - 7-8% заради хората гласуващи от бизнес интереси
75
10
 
5
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Утре стават една година и 10 месеца откакто Бойко Борисов не е премиер. На крадците от ГЕРБ това им се видя като 2-3 години. Правителството на Кирил Петков просъществува само 7 месеца и бе свалено от ГЕРБ , но на крадците от ГЕРБ им се вижда, че Петков е управлявал 2-3 години.
74
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В това се състои промяната. Нали искахте промяна ... Всичко двойно и всеки гледа да не изостане от другия. Щом яйцата от 20 стотинки станаха 60, млякото от 1.50 на над 3 лева, сиренето от 7 на 20 лева ... Всеки знае, че на Киро промяната е тази, двойно и тройно ще плащате за всичко.
73
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПП-ДБ ще съкруши партия ГРОБ и ще вземе над 30% в деня на изборите..
72
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Шарлатаните изядоха за 7 месеца излишък граден 12 години от ГЕРБ и Бойко. Още месец-два и щяхме да обявим държавен фалит. Тези така са били и в частния си бизнес. Всичко е карано към фалит.
71
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Резултатите от изборите се определят от негласуващите. Колкото по-малко хора гласуват, толкова по-високи ще са процентите на ДПС и ГЕРБ. На последните избори само 38% от имащите право на глас гласуваха за партия или коалиция и видяхте резултата. При едни над 50% гласували, резултата ще е коренно различен.
70
2
 
4
 
! Отговори
Свобода преди 1 година
колкото и да се пънете *** копейки и боковци, вече сте в канала уууууууу.
69
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези от ПП и ДБ не бива да бъдат допускани до властта, ако не искаме да съсипят окончателно България.
68
2
 
5
 
! Отговори
Колю от Бяла Слатина преди 1 година
Така като гледам, Мун-Чо пак ще прави служебно правителство.