Шекспир не бил Шекспир

Оказа се, че единственият портрет, направен на великия драматург приживе, е на друг
23 мар 2009 13:01, Петя Славова
2
Шекспир не бил Шекспир
Снимка: БГНЕС

На портрета на Шекспир, притежание на Алек Коббе, вероятно е изобразен друг поет.

В началото на март 2009 г Коббе обяви, че портретът, пазен в неговото семейство от началото на XVIII век, е изображение на Шекспир, направен приживе.

Коббе възнамерява да покаже портрета на широката публика през април на изложба в родния град на великия драматург.

Кураторът на Националната портретна галерия в Лондон, експертът по живописта на XVI век доктор Тарния Купър смята, че на портрета на Коб е изобразен съвременникът на Шекспир - поетът сър Томас Овербъри, близък до кралския двор.

Тя посочва, че на портрета е показан човек с богато украсена камизола.

Смята се, че портретът е нарисуван 6 години преди смъртта на Шекспир. Като се знае, че последните години от живота си писателят изживява в бедност, е крайно съмнително, че това е неговото изображение.

Портретът на сър Овербъри от библиотеката на Оксфорд обаче има явни сходства с портрета на Коббе, включително леко деформираното ляво ухо.

Купър смята, че на портрета на Янсен, показан в шекспировата библиотека във Вашингтон също е изобразен Овербъри, а не Шекспир.

Коб смята сходството между двата портрета за доказателство, че на неговата картина е показан именно Шекспир


2
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
mi преди 12 години
Имаше такива платна по панаирите,Представляваха нарисувани изображения на перфектни тела,Нужно беше само да подадеш глава през отвора където е главата и да се заснемеш ,