Ужасът от първо лице: Страхът от ваксините уби децата ми!

От началото на годината 500 души умират във Филипините заради морбили
20 юни 2019 07:00, Нели Христова
192
Ужасът от първо лице: Страхът от ваксините уби децата ми!
Снимка: Reuters

Заради нарастващата мода родителите да се обявяват против ваксините, една отдавна забравена, не чак толкова опасна болест, отново се появи на дневен план. Епидемия от морбили пламна по целия свят и уби не един и двама.

Една от най-засегнатите държави в света е Филипините, където повече от 35 хил. души са засегнати. Правителството дори бе принудено да пусне изявление, с което моли гражданите да ваксинират децата си.

Близо 500 души са загинали от началото на годината. Сред тях са и двете деца на Арлин Калос. 

Още по темата

"По-голямото ми дете беше пакостник - винаги тичаше и си играеше. Тя обичаше да си играе с малкото си братче", разказва Арлин пред BBC. Първа се разболява дъщерята й. Момиченцето има треска и обрив. Очите й били силно зачервени. За да я лекува, Арлин й дала парацетамол. Ала нямало ефект, за това семейството се отправило към болницата, където направили всичко възможно да я излекуват.

По-малкото й братче обаче вече било заразено с морбили. Момченцето започва да кашля и едва диша, тъй като е прекалено малко, а гърлото му е пълно с храчки.

Дъщерята на Арлин умира на 27 декември 2017 година. Синът й, Джон Пол, издъхва само пет дни по-късно.

Против морбилите има ваксина, която работи отлично. Появата на ново спорно лекарство срещу денга обаче предизвика бум на разпространения на невярна информация в интернет и социалните мрежи. Много родители светкавично заявиха, че ваксината убива. Започна и бумът на антиваксърството.

"По новините и във Facebook казваха, че много деца умират. За това ме беше страх да ваксинирам сина ми и дъщеря ми", казва Арлин.

Въпреки проверката, която е направена и доказателствата, че няма връзка между смъртта на деца и ваксината, както и изявлението на Facebook, в което екипът на социалната мрежа обяснява, колко е притеснен от разпространението на фалшива информация, много родители отказват да ваксинират децата си.

"Беше много тежко да изгубя и двете си деца. Трябваше да работя по цял ден, за да не стоя вкъщи и да мисля за тях. Когато родя отново, няма да се чудя, ще ваксинирам следващото си дете, за да е в безопасност. Чувствам се ядосана, защото не трябваше да слушам нито Facebook, нито телевизията. Трябваше да предпазя децата си от това, да се разболеят от морбили", категорична е Арлин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
19
 
5
 
! Отговори
Чарлз Дарвин преди 4 години
Само като гледам ваксинарската хунта как яростно скача на хората, които не искат да се ваксинират и ми става ясно как тия психопати полудяват, че народът се събужда и усеща как всичко е тенденциозно и самоцелно.
59
11
 
10
 
! Отговори
пецата преди 4 години
Защо някоя фарма корпорация не покаже в един филм създаването на 1 ваксина, какво толкова крият, нали са безплатни и са за доброто на хората , няма значение дали някой ще им научи рецептата, нека покажат и разкажат какво съдържа една ваксина и създаването и "от -до ", ама по лесно им е да плащат на медиите за да всяват страх в хората , този подход сам по себе си създава съмнение, когато няма прозрачност означава че някой някъде иска да ни прецака
58
7
 
9
 
! Отговори
abv преди 4 години
Ей такива платени пропаганди и по соца не е имало.Истината веченикога няма да може да я скриете!Отровата си е отрова, с каквито и добри намерения да попадне в тялото. Я направете проучване за хилядите нещастни случаи от простотията на хотрата.Най-добре да измислят ваксина против малоумие!
57
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До AnonimenАма ти ваксинирана ли си? Ваксинирана си. Твоето семейство ваксинирано ли е? Ваксинирано е.
56
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Tия от Филипините са абсолютна напаст. Малко са умрели, и без това са над 100 милиона. Отричането на Дарвиновата теория напоследък е довел до назначаването на много африканци и филипинци в западните здравеопазвания. Явно държат да си гледат еволюцията на мaймyни откъсо. Назначаването на филипинци е компенсация за филипинския тарсиер, който не се е класирал в теорията.
55
8
 
10
 
! Отговори
Пепо преди 4 години
А бе Стокхолм, не смяташ ли, че може да има и други причини за аутизма или автоимунните заболявания. Познанията ни от началото на 20-ти век са нарастнали лавинообразно. Защо тези болести да не се разпознават просто по-често, а не да са се увеличили. В сериозната медицина няма никакви доказателства за твърдението ти!
54
10
 
15
 
! Отговори
Anonimen преди 4 години
не съм антиваксър, напротив. Докато и двете ми деца не отключиха автоимунно заболяване и аз приключих с ваксините. Доживот ще се боря с последствията. Не съм сигурна, че е от ваксините, но не съм сигурна, и че не е. Знам само, че моя позната лекарка каза за друга, че е взела около 60 хил подкуп, за да направи така, че ваксина да влезе в имунизацинния календар.
53
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредната ПР статия. Стойте далеч от болниците! Водете децата си при местната баячка или племенния шаман за по-сигурно. Медицинита е псевдонаука!
52
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Просто ми е интересно дали феновете на тезата "медицината ни убива" я ползват, ако нещо ги преболи..Охооо, ползват я и още как....
51
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
фактите говорят,че ваксините колкото помагат, толкова вредят. Ще те предпазят от морбили, ще те разболеят от друго..Ако си вярваш на това, жалко за децата ти....ако ги имаш.
50
2
 
4
 
! Отговори
123 преди 4 години
До АнонименПрав сте, на т.нареченият британски експерт са му отнели правата заради неверните данни, които е публикувал.
49
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Може да си е платил на лекарите, не може да си сигурен.Разбира се. Това, което казвам, е, че щом някой не иска да дава пари на лекари - да не ги дава. За неотложната помощ е ОК, дори в САЩ, известни с бруталната си здравна система, е безплатна. Просто ми е интересно дали феновете на тезата "медицината ни убива" я ползват, ако нещо ги преболи.
48
2
 
6
 
! Отговори
Т.Петков преди 4 години
Торнадо, торнадо, до никъде няма да я докараш с тези разсъждение. Моли се да не те срещне мечката - тогава ще запееш друга песен или по-скоро ще плачеш. Но - тя човешката глупост няма граници и всеки иска да открива Америка, ако не нея поне топлата вода или колелото. Не ти пожелавам лоши неща!!!
47
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А защо не направят безплатни, тоест финансирани от държавата спешните операции апендицит, перитонит?!.Те и сега са безплатни, колко по-безплатни да ти ги направят? Да ти дават пари, че са ти спасили живота ли? Ами направи си застраховка.
46
16
 
6
 
! Отговори
Stockholm преди 4 години
Aутизъм - Причини неизвестни.Факти - аутизмът е пряко свързан с ваксинирането и случаите му са правопропорционални на ваксинарските кампании.Авто-имунни заболявания - причини неизвестни.Факти - авто-имунните заболявания са били нещо непознато до началото на 20 век. С развитието на ваксините има и бум на авто-имунни заболявания.Дори да не е нарочно и конспиративно, фактите говорят,че ваксините колкото помагат, толкова вредят. Ще те предпазят от морбили, ще те разболеят от друго.Ай, сиктир!
45
3
 
10
 
! Отговори
Родител преди 4 години
БГ Мамите, само говорят колко е вредно ваксинирането, ама понеже в 90% от случаите са ограничени кокошки, не се замислят че пламне ли една епидемия, ще изгори и тяхното дете. А понеже сивото вещество им стига колкото да ходят да пият бира....на пейката, не се замислят че колкото повече неваксинирани, толкова по-голям е риска от епидемия. Статистически погледнато, шанса детето да падне и да се удари с последствия е 10 пъти по-голям от това да получи усложнения от ваксинирането.
44
1
 
3
 
! Отговори
Доктор Ох Боли преди 4 години
*** хора има много - безспорен факт! Затова и такива зле скалъпени ПР статии прокарват..
43
4
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
слушайте сега за да се бият ваксини трябва да се направят пълни изследвания което е скъпо не се знае как ще реагира имунната система затова е нож с две остриета
42
2
 
10
 
! Отговори
Хахаха преди 4 години
Какво стана с протеста на антиваксърите в началото на месеца? Нещо не публикувахте снимки. Не успяхте и трима човека да съберете ли?
41
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не вярвам нещо да е платил и въобще да е плащал :).Може да си е платил на лекарите, не може да си сигурен. Освен това неотложната помощ е безплатна и необвързана със здравните осигуровки.