"Чернобил" изпипан до детайла: В СССР нямаше котешка храна и тениски

Сред консултантите на филма е и украинката Елена Козлова
286
"Чернобил" изпипан до детайла:  В СССР нямаше котешка храна и тениски
Снимка: HBO

Един от големите плюсове на вдигналия много шум американски сериал "Чернобил" е неговата изключителна точност при възпроизвеждането на съветската действителност. И в това няма нищо случайно - сред консултантите на сценариста Крейг Мазин е украинката Елена Козлова-Пейтс, която от 20 години живее в Съединените щати и почти случайно се свързва с Мазин, когато разбира, че подготвя филм за ядрената авария – тя сама му предлага услугите си и той незабавно я ангажира.

Режисьорът бе влюбен в своите герои

"Не съм имала много работа по филма - сценарият беше почти перфектен", разказва Козлова, която споделя пред Дойче Веле някои детайли от сътрудничеството си с Мазин. Например в една сцена от първата серия, която показва как ученият Валерий Легасов малко преди да се самоубие оставя на котката си паничка с храна.

Още по темата

Първоначално в сценария е било записано, че той оставя "котешка храна" в паничката.

А по това време в СССР не е имало специална храна за котки - детайл, която Крейг няма как да е знаел. И той незабавно нанася корекции за този епизод.

"Много ме впечатли това, че човек, който никога не е бил в тази част на света и дълго време не я е познавал, само за няколко години е успял да се доближи в такава степен до историята и културата ѝ. А най-много от всичко ме порази това, че Крейг направо се бе влюбил в своите герои", споделя консултантката.

Двамата със сценариста работели съвместно най-вече върху диалозите, в които били променяни отделни думи.

На няколко пъти, например, се срещала думата "окей", която определено не се е използвала в Съветския съюз през 1986, особено пък в средите на партийните членове или миньорите.

Или друг епизод - когато пожарникарят Василий Игнатенко се събужда и двамата с жена си тръгват да видят от прозореца какво е станало – по сценария той носел тениска, а тогава тениските бяха рядкост - хората носеха потници, казва Елена Козлова-Пейтс.

Филмът често е критикуван за това, че в сериала прекалено често се чува обръщението "другарю". В едно свое интервю Мазин казва, че това се дължи отчасти на факта, че на чужденците им било много трудно да произнасят обичайните руски обръщения по собствено и бащино име.

А що се отнася до сцената, в която виден партиен ръководител от Минск е показан как пие водка в кабинета си, консултантката не смята, че това е прекалено - все пак са минали цели 33 години от онези времена, много от нещата са се позабравили, а и подобни случаи със сигурност е имало.

В памет на героите и жертвите
 
Покрай работата си по филма консултантката открива и за себе си нови факти, свързани с Чернобил.

"Бях ученичка и помня какво се случи тогава. Отлично помня и манифестацията на 1 май 1986-та, помня лятото, в което не биваше да събираме липов цвят, имаше и много други забрани. Бащата на момчето от съседната къща замина за Чернобил още в първите дни след аварията и когато се върна, почти веднага почина. Бях много впечатлена - човекът се бе пожертвал заради другите", казва тя.

Според Козловска, сценаристът на "Чернобил" е искал точно това - да направи сериал в памет на онези, които са страдали и са се пожертвали. Важно е и обстоятелството, че трагедията е поставена в контекста на другите съветски престъпления срещу човечеството, срещу гражданите на страната. А най-важно - по думите на консултантката - е показването на героизма на главните действащи лица, на начина, по който са се опитвали да се борят с невидимия враг, за да спасят хората в региона и в цяла Европа.


286
Още от Кино
Невъзможно интимни с "Госпожица Юлия"
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
208
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Чакаме филм за Бритиш Петролиум !!
207
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Пак претоплена супа са ви дали !!!!
Темата е изчерпана !
Интересно тази (медия) дали следи коментарите като “ руснаците под ножа “ и други обиди ?!
206
13
 
48
 
! Отговори
ООООХ... преди 1 седмица
ПРЕКАЛИХТЕ С ТОЗИ ЧЕРНОБИЛ КАКВО ИСКАТЕ ДА КАЖЕТЕ????? ДАЙТЕ НЕЩО ПО СЛУЧВАЩО СЕ СЕГА НАПРИМЕР КАКВО СТАНА С ТЕЗИ КОИТО СИ КУПИХА ЕВТИНИ АПАРТАМЕНТИ БЕЗПЛАТНИ КЪЩИ ЗА ГОСТИ КАКВО СТАНА?? НАПУСНАХА СИ ПОСТОВЕТЕ И СИ ОСТАНАХА С АПАРТАМЕНТИТЕ И КЪЩИТЕ ТАКА ЛИ ????? ДЕСЕТ ГОДИНИ ОГРАБВАХА БЪЛГАРИНА НО НА ДРАСКАЧИ КАТО ТАЗИ ЖУРНАЛИСТКА ИМ ПЛАЩАТ И КАЗВАТ КАКВО ДА НАПИШАТ /знам че ще го изтриете но ....е истина вече ми се случва няколко пъти да ми изтривате написаното/
205
27
 
34
 
! Отговори
Филм за тъпаци преди 1 седмица
Трябва да си много отнесен за да вярваш на такива филми.
Аз ще ви кажа истината:
През т.н. комунистически период, който се оказва много кратък - втората половина на 60-те, 70-те и 80-те години на 20-и век живота БЕШЕ МНОГО ПО-ДОБЪР И НА ЗАПАД И НА ИЗТОК. ВСЯКА СИСТЕМА СИ ИМАШЕ ПРЕДИМСТВА И НЕДОСТАТЪЦИ, НО ЖИВОТА БЕШЕ КАТО ЦЯЛО МНОГО ПО-ДОБЪР И СПОКОЕН - НАВСЯКЪДЕ.
Сега навсякъде е пълна шитня. Всичко се измерва с пари, напрегнато ежедневие и стрес.
Мизерията е сега НАВСЯКЪДЕ.
204
7
 
18
 
! Отговори
IBM FAKE NEWS преди 1 седмица
Ако някой ми каже коя страна има повече на брой атомни ел. централи, които бълват опасна радиация от САЩ и ФРАНЦИЯ, аз ще стана Изкуствен Интелект и ще използвам СУПЕР КОМПЮТЪРА , който ще дойде в България от Брюксел. А, не както сега... ще имаме супер компютъра, но няма реално за какво да го ползваме. Нямаме софтуер за управление на БЪЛГАРИТЕ, софтуер за ИКОНОМИКАТА, на държавата, Софтуер срещу БГ КОРУПЦИЯТА и престъпленията, софтуер за монитоеинг и локация на престъпницитИ БГ ЕЛ. ПРАВИТЕЛСТВО
203
8
 
18
 
! Отговори
IBM FAKE NEWS преди 1 седмица
Извод. Смешни сме щото никой не каза нищо за атомните аварии в САЩ, Франция и Фукошима. Преди два месеца Париж натрови милиони хора с оловни изпарения.

Дайте да видим филма за милионите потърпевши при аварията на атомна ел. централа. Няма филм, защото радиацията като разбере, че се намира на капиталистическа територия и започват частиците да се разграждат за секунди. Виж в Чернобил са необходими 26К год до пулното изчезване на радиация, но във Франция и САЩ всичко става за секунди и хората са д
202
4
 
0
 
! Отговори
JJIvanov warning преди 1 седмица
Обсебени от масови убиици набедени мениджерки тероризират работници и експерти в UK с нагло вредна музика.
Музиката се ползва за нанасяне на тежки увреждания на работещите и за пробиви в биосферната охрана на заводите .След bad music terrora продължаващ месеци наред по 24 часа се се появиха същества от типа снимани преди аварията в реактора.Проникналит е масови убиици са опасни.. Да се огледа за подобен терор в централата..
ДА СЕ ЗАБРАНИ пускането на музика и радио предавания в централите..
201
7
 
17
 
! Отговори
IBM FAKE NEWS преди 1 седмица
Нима в САЩ нямаше АТОМНА авария с тежки последици? Нима във Франция нямаше? А, защо се изпарява и излива радиационна вода от изкуственото езеро около Фукошума вече няколко години и така ще продължава до пълно приключване на аварийните дейности до 2020 по отчет на японската компания, която се грижи за Фукошима.

Ама, то радиацията работи по-друг начин щом е на територията на Япония, САЩ и Франция. Еми, да! Руската радиация е опасна. Френска, японска, американска... Там законите на физиката са дру
200
7
 
12
 
! Отговори
IBM FAKE NEWS преди 1 седмица
Леле, а защо не направят филм за милионите онкоболни и мъртви деца и възрастни в САЩ във връзка с ГОЛЯМА АВАРИЯ В ЕДНА ОТ ТЕХНИТЕ АТОМНИ ЕЛ. ЦЕНТРАЛА?

А,защо никой журналист не прави асоциации с милионите болни хора във Франция във връзка с ГОЛЯМАТА АВАРИЯ НА ЕДНА ФРЕНСКА АТОМНА ЕЛ. ЦЕНТРАЛА?

Нима в САЩ нямаше авария? Нима във Франция нямаше? А, защо се изпарява и излива радиационна вода от изкуственото езеро около Фукошума вече няколко години и така ще продължава до пълно приключване на авари
199
3
 
4
 
! Отговори
М, да ... преди 1 седмица
Стивън Хокинг алармира за заплахата от развитието на изкуствения интелект
------------
По тази тема няма ли да направят филм? По разумното е предварително за сме наясно със негативите/заплахите, а не да вървим след събитията за да се манипулира!
198
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ние сме една азиатска държава, с тия темпове на емигранти предатели, скоро ще сме обезлюдена земя, готова за варварите от Арабия, Африка и Китай! Всичко приключи, айде, предателите, Терминал 2 ви очаква!
197
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тогава всички си гледаха у дома домати и краставици, щото като платят парното, тока и от заплатата не остава за храна, не бяха само пенсионерите така.
196
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А България налага ли визи за граждани на САЩ?
195
12
 
10
 
! Отговори
песимиз преди 1 седмица
Храна за хората нямаше тогава, вие котешка.
194
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
A САЩ защо налагат визи за България? Бългаия е пълноправен член на ЕС, и САЩ и ЕС имат договор за безвизов режим. България спазва този договор, и пуска американците без визи, а САЩ защо не го спазват? Да не би според САЩ българите да са някаква втора категория хора с които не е нужно да се спазват договорите.
193
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 191

Изобщо не пътуваха всички, и никога не се пускаха цели семейства да пътуват. Дори и в Източния блок. Винаги един член от семейството, обикновено от децата оставаше тук.
А колкото до САЩ и визите им - Аз не познавам човек който да е кандидатствал и да му е отказана туристическа или бизнес виза за САЩ.
Явно тези на които им е отказана са били доста изпаднали. Ти би ли пуснал клошар у вас? Аз не бих.
192
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Излезе информация, че се подготвя сериал за Сибирските голаци.
191
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Това с потниците е много вярно! Помня ги от всички руски филми.Много неприятна дреха.
Думата също е неприятна.
190
11
 
12
 
! Отговори
и без радиация преди 1 седмица
при евроатлантизма и демокрацията България е първа по смъртност в света и българите са най-бъзро измиращият народ.
189
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не само че не е имало никаква авария, но не е имало и никакъв сериал.Точка по въпроса!
Хайде бегайте да спите, че утре пак.