Не без сина ми във "Филомена"

Филмът - по телевизия Bulgaria ON AIR
23 фев 2020 10:40, Петя Славова
1
Не без сина ми във "Филомена"
Снимка: Bulgaria ON AIR

За майката, изоставила детето си и страдаща за това цял живот разказва драмата на Стивън Фриърс "Филомена". Режисьорът е вдъхновен от книгата на Мартин Сиксмит - "Изгубеното дете на Филомена Лий".

Годината е 1952. Мястото - Ирландия. Тийнейджърка, на име Филомена, забременява, заради което е изпратена в манастира "Роскрий", където се възпитават "пропаднали жени".

Още докато детето на героинята е малко, монахините го вземат и го изпращат за осиновяване в Америка. Джуди Денч е безкомпромисна в образа на майката, вторачила се в идеята да открие безвъзвратно изгубеното си дете.

Историята й е разказана от политическия журналист Мартин Сиксмит (Стив Куган), който се впечатлява от нейната съдба. Двамата решават да заминат за САЩ, в търсене на сина на Филомена, и стават по-близки, отколкото са очаквали.

Фриърс проследява деликатно пътя на двамата персонажи, тръгнали един към друг, обединени от идеята за намиране на  -  изгубеното дете. Надеждата се прокрадва за малко в мисълта, че самият журналист може да е този син.

Критиката е отправена категорично към бездействието на институциите и тяхното "превъзпитаване". За изпълнението си на Филомена, Денч е номинирана за "Оскар" през 2013 г.

Стивън Фриърс знае как да води героинята си. Филмите му почти винаги извеждат на преден план силни женски образи. Все пак да не забравяме, че именно той режисира "Опасни връзки", "Момичета от класа", "Кралицата" и "Флорънс".

Продукцията може да се похвали и с куп отличия сред които за филм на годината във Великобритания и "актриса на годината" за Джуди Денч от Лондонския кръг на филмовите критици. Той е номиниран още с "Оскар" за филм на годината и адаптиран сценарий.

Гледайте "Филомена" на 23 февруари от 22.30 часа по телевизия Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
4
 
! Отговори
Totenkopf преди 4 години
Филм, от преди 7 г, няма лошо показвайте за квото имате пари, ама чак от това нещо да правите новина? Пропадате всеки ден.