За първи път присъдиха "Букър" за комичен роман

The Finkler Question "е много смешен и в същото време много умен роман"
Обновена: 13 окт 2010 13:11 | 13 окт 2010 12:26, Елка Василева
1
За първи път присъдиха "Букър" за комичен роман
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Носителят на британската литературна награда The Man Booker Prize за 2010 г. е Хауърд Джейкъбсън, автор на книгата The Finkler Question. Отличието за първи път се присъжда за комичен роман, отбелязва Ройтерс.

Името на носителя на британския „Букър“ – една от най-престижните в света награди в областта на литературата, беше съобщено на 12 октомври вечерта на тържествена церемония в Гилдхол в Лондонското Сити.

Обявявайки носителя на наградата, председателят на журито – поетът сър Андрю Моушън, каза: „Това е много смешен и в същото време много умен роман, много тъжен и много изтънчен“.

The Finkler Question е 11-ият роман на Хауърд Джейкъбсън, който определя себе си като „еврейската Джейн Остин“.

Джейкъбсън получава за първи път „Букър“. Досега той два пъти е бил номиниран – през 2002 г. за Who's Sorry Now и през 2006 г. за Kalooki Nights.

На церемонията по връчването на наградата писателят се пошегува: „От дълги години си съчинявам речите, които бих произнесъл при получаването на наградата. И с всяка изминала година те ставаха все по-малко и по-малко вежливи, но сега прощавам всичко и на всички“.

Носителят на The Man Booker Prize получава чек за 50 000 британски лири, пише Lenta.ru.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
M преди 13 години
Ох, оправете си заглавието, бе!Какво е това "Зъ първи път присъдиха "Букър" за комичен роман"Някой не чете ли преди да пусне тея статии....аматьори