Полски свещеници се вдигнаха срещу Хари Потър

Те призоваха полските родители да учат децата си да търсят утеха в християнската вяра
Обновена: 15 апр 2011 16:37 | 15 апр 2011 16:37,
9
Полски свещеници се вдигнаха срещу Хари Потър
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Полски свещеници се обявиха срещу книгите за Хари Потър, съобщи "Дейли телеграф". Духовниците от епархията Гливице смятат, че романите на Джоан Роулинг представят света на магьосниците и правенето на магии като нещо положително.

Свещениците призоваха полските родители да учат децата си да търсят утеха, спокойствие и отговори на проблемите си в християнската вяра, вместо да си губят времето с подобни истории като тези за Хари Потър, които ще ги насърчат да правят магии.

Не за първи път книгите за момчето-магьосник си навличат подобни критики от страна на духовници. През 2003 г. кардинал Йозеф Рацингер, сега папа Бенедикт Шестнайсети, предупреди, че романите на Джоан Роулинг могат да навредят на християнската вяра.

 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Хари Потър - враг номер едно на католическата църква. Мадона - враг номер едно на православната. Все пак се радвам, че анатемосват, а не се взривяват по площадите, както правят колегите им от исляма.
8
7
 
0
 
! Отговори
Do 4 преди 13 години
imas greska v tezi izbroeni ot teb prikazki magijata ne e postavena na takav piedestal....bravo na polskite svestennici i az mrazja xari poten - otvaratitelen mi e s tiaj ochila napravo mi se iska da mu lepna edin kamak v o4ilcata
7
5
 
2
 
! Отговори
ha преди 13 години
Виновни са хората, които опорочават идеята и вярата, а не християнството - католицизъм или православно!
6
1
 
6
 
! Отговори
away преди 13 години
Добре, може и така да е. Хайде обаче да започнем дискусия под надслов: "Католическата църква и педофилията" ." Католическата църква и извращенията й по света. Например в Квебек". Какво ще кажете, свети отци? Да говорим ли за опитите да съсипете нашата православна християнска вяра?
5
4
 
1
 
! Отговори
хикс преди 13 години
Да и аз не харесвам Хари Потър, не защото прави магии, а защото не прави каквито харесвам? Аз харесвам, когато вляза в бара, да седна креслото, да се приближи сервитьорката, да ми смигне и да кажа: От същото ли? И докато мигна да е направила магията и да ми донесе питието. Пък те си ходят с джуп и гледката не е лоша. Няма да гледам телевизия я? А и вече Магьосниците баскетболисти са окупирали това поприще? дохувниците закъсняха - магьосниците с много? И Стоичков Камата е магьосник? Във Футболла
4
7
 
7
 
! Отговори
бабината приказка преди 13 години
Защо така късно ????Изпуснахте Баба Яга, Вълшебникът от Оз, Снежанка,....Много магии, многогодини децата си губят времето с приказките на Андерсен и ..стотици още - къде беше църквата ???
3
7
 
8
 
! Отговори
шантави преди 13 години
"щели да се научат да правят магии" ! Няма по-*** хора от вярващите !
2
6
 
10
 
! Отговори
sawall преди 13 години
Малко вероятно е някой от тези свещеници да са прочели книгите без предварително да са ги осъдили в ума си. Типична за църквата реакция според мен, нищо ново не може да е хубаво, само църквата. Младите хора мислят различно, и ако църквата иска да ги привлече, тя трябва да промени закостенялото си мислене и да стане отворена към нови идеи. Това не е несъвместимо с християнството.
1
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Еее, хората нямат ли право да избират какво да четат, ли?! В книгите не плюят някоя религия или нещо подобно. То е разказ/роман за магьосника Хари, а не книга, в която казват "Не слушайте свещениците, те са ***" или "Не почитайте Бог. Възхвалявайте дявола".