Религиозни предразсъдъци в модерния свят...

„Американски дервиш” от 2 май у нас
27 апр 2012 08:30, Петя Славова
0
Религиозни предразсъдъци в модерния свят...
Снимка: Обсидиан

„Американски дервиш” от Аяд Актар може да намерим от 2 май у нас.

Историята ще ни запознае с Хаят, който е първо поколение американец. Родителите му са от Пакистан, но ислямът не е тема, която се обсъжда в семейството – нито от баща му, виден невролог, нито от вечно нещастната му майка, която познава Фройд по-добре от Корана.

Единственото, което чува като малък, са скандали заради изневерите на баща му и неговата пристрастеност към алкохола. Както и истории за красивата интелигентна Мина, най-добрата приятелка на майка му, която живее в Пакистан. Изоставена от съпруга си, тя търси начин да осуети опитите му да й отнеме детето.

И ето че един ден Мина пристига с четиригодишния си син в дома на семейството в щата Уисконсин. Тя става най-важният човек за Хаят –духовен наставник, кумир, обект на още неосъзнатото му желание за близост. За да не я загуби, той е готов на всичко – дори на предателство спрямо нея.

Това е роман за сблъсъка между религиозните предразсъдъци и модерния свят, за любовта, вината и прошката, който напомня на творбите на Джумпа Лахири и Халед Хосейни.

Книгата е в превод на Здравка Славянова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари