"Зимно слънцестоене" на фона на Шотландия

Роман на Розамунде Пилхер у нас
26 сеп 2013 08:21, Петя Славова
0
"Зимно слънцестоене" на фона на Шотландия
Снимка: Издателство „Труд”

„Зимно слънцестоене” на британската авторка Розамунде Пилхер ще ни потопи в една зимна приказка, като поразсъждава около темата за любовта.

Романът има всички характерни черти, които сагите на прочутата авторка притежават – уникалност, усещане за домашен уют и изкусителен стил. Историята е разказана глава по глава, от гледна точка на един еклектичен набор от герои.

Бившата актриса Елфида, не особено успешна според самата нея, напуска Лондон, за да направи обиколка на страната. Така тя се запознава с пенсионирания учител и органист Оскар. В същото време в Лондон се завръща братовчедка й – Кери, която е направила блестяща кариера в туристическата индустрия в Австрия.

Това, което открива тя, е самотната си 14-годишна племенница, пренебрегвана от егоистичната си майка и разглезената си баба. За да допълни тази картина от образи, Розамунде ни запознава и с хубавия Сам, повикан от Ню Йорк, за да съживи умираща текстилна фабрика в Шотландия.

Учейки се да живеят със своите несгоди, героите се озовават блокирани от снега на север от Съсекс в Шотландия, по пътя за Корнуол. И тъй като събитията се развиват бавно, но неизбежно, често се случва така, че хората намират утеха на най-неочаквани места.

Така лошото време и дебелата снежна покривка блокират в къща на шотландския бряг тези толкова различни герои. Пукотът на цепениците в камината и топлината на приятелството обаче могат да сгреят и най-студеното сърце.

И в този роман Пилхер успява да покаже своето майсторство, а именно да направи читателите съпричастни, като им разкаже обикновени и всекидневни истории, които обаче са пресъздадени с емоционални и завладяващи подробности. Разбира се, не е пропуснала да обрисува и красивата шотландска природа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари