"Сам" на Юхани Ахо вече и на български

Финландският роман разказва за любов в Париж
12 май 2014 14:55,
0
"Сам" на Юхани Ахо вече и на български
Снимка: изд. Персей

Един от най-превежданите модерни романи на финландската класика - "Сам" на Юхани Ахо, излиза в превод на български, съобщиха от издателска къща "Персей".

Това е историята на една любов - интелектуалец на средна възраст е обсебен от любовта си към млада девойка. Удачен фон на тази модерна любовна история е Париж.

Главният герой е мъж с интелектуален и житейски опит, който се влюбва в сестрата на свой приятел. Когато я е видял за пръв път, тя е била малко момиченце, което израства пред очите му, и в момента, в който у нея разцъфва девойката, той осъзнава, че това е жената, за която винаги е жадувал. Между двамата има духовна близост и доверие, но когато мъжът прави опит да разкрие чувствата си, момичето се отдръпва - вероятно заради разликата във възрастта им. Той трябва да замине за Париж, където любовта продължава да подхранва надежди у него, докато не идва стъписваща вест, която го тласва към абсента и бордея.

Юхани Ахо /1861-1921/ е първият професионален писател, творил на фински език. В творчеството му може да бъде видян преходът от социалния национален реализъм към западноевропейския модернизъм, появил се във Франция в края на 19-ти век. Произведенията му са удивително модерни и днес, като финландският режисьор - Аки Каурисмаки, носител на Голямата награда на журито в Кан, прави един от най-забележителните си филми по роман на Ахо /"Юха"/.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари