Книга разказва за кулинарните практики на социализма

"Соц гурме" с премиера днес
20 ное 2014 13:24,
7
Книга разказва за кулинарните практики на социализма
Снимка: Издателство "Жанет 45"

Защо София през 1975 г. има повече ресторанти на глава от населението от Ню Йорк през 2014 г.? Защо Далия Смит и Джулия Чайлд не слизат от екраните и кориците на илюстрованите списания през 60-те, а никой не е виждал лицето на Пенка Чолчева? Защо жените събираха рецепти от приятелки?

Как високата френска кухня си проби път в менютата на комунистическите ресторанти? Защо магазините бяха винаги празни? Доколко НРБ се грижеше за здравето на потребителя? Как Никсън вдъхнови производството на шунка в България?

„Соц гурме“, новата документална книга на Албена Шкодрова, е сигурно най-увлекателният портрет на комунизма, който някога ще прочетете. Жив, трезв, често анекдотичен, той използва необичаен ключ – храната. Книгата запечатва спомените на българите от периода 1944-1989 – ежедневното им пазаруване, готвене, посещение на ресторант. Тя търси и отговори на въпросите, които повдигат техните истории.

Тази задълбочена интересно написана книга ще ви преведе през опита на комунизма с тъга и смях. Тя обединява в цялостен разказ очаквани и неочаквани теми: политиката за моделиране на модерната жена, куриоза с българския марципан, готварските книги от периода, почти индустриалното по мащаб затваряне на зимнина в градските апартаменти, как се появяват първите български супермаркети, откъде идва Кореком, защо българската домакиня остава без електроуреди, как се появява българска космическа храна, как Тодор Живков определя нивото на българската ресторантска кухня, как комунистическият режим купува яхтата на шведския крал, как бригадирите се превръщат от герои в пакостници.

„Соц гурме“ предлага изключителни находки и открития. Тя забавлява, но въз основа на задълбочено проучване. Тя е опит да се върнем към миналото още веднъж, чрез един лек, но не лекомислен ключ и да направим още един опит за несъстоялата се дефинитивна равносметка на периода „НРБ“.

Премиерата на "Соц гурме" е днес в "+Това".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
4
 
2
 
! Отговори
Въпрос преди 9 години
Къде може да бъде закупена тази книга?
4
5
 
16
 
! Отговори
гладна преди 9 години
бяхме средна ръка хора и имахме всичко .що за глупости се тиражират с присмех за онова време, недоумява предполагам всеки по-зрял гражданин.когато стигнем стандарта на живот от преди 89 година ,тогава да издава книгата си .всичко което се произвеждаше беше истинско и много вкусно ,без оцветители, е-та и други европейски ***.всички знаем недостатъците на соц. времето, но за всичко хубаво,не мога да си кривя душата.беше точно и на място
3
6
 
31
 
! Отговори
домакиня преди 9 години
Не свършиха подлеците,некадърни да се реализират...Щастлива е Албена Шкодрова,само защото не знае колко е нещастна.Предлагам да отиде в САЩ,да ги "разучи задълбочено" за същия период.И да се засрами!!! Ресторанти имаше,защото имаше кой да ги посещава.Храната си я купувахме от МАГАЗИНИТЕ,но беше истинска,без соя,смлени кости и кожа.И до днес си записвам рецепти от познати и правя зимнина ,точно за да не давам пари за купешките ***!И питам :поради що се срамите да се наричате българи!?
2
1
 
30
 
! Отговори
робин луд преди 9 години
поредната промивка на мозъци от някаква си шкодрева...като,че ли ние не сме живяли по това време и нищо не знаем...за съжаление подобни на тази" шкодова" се навъдиха прекомерно..............
1
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тъй де, ама тогава колбасите не се правиха от тоалетна хартия, турбогел и пълнители, а от месо, в лютеницата се слагаха чушки и домати, вместо нишесте и оцветители, сиренето се правеше от мляко, а виното от грозде.