Дойде ли краят на туристическия бум в Португалия?

Страната се превърна в "примерния ученик" на Европа, но какво я чака сега?
11 апр 2020 19:00, Красимир Ангелов
30
Дойде ли краят на туристическия бум в Португалия?
Снимка: БГНЕС

В началото имаше кратък момент на еуфория. Но жителите на Лисабон никога не са виждали толкова празна столицата на Португалия.

Хиляди туристи и пътници на круизни кораби са преминавали във времето през квартала на Лисабон Баикса Помбалина, "долният град", превърнал се и в исторически и бизнес център. "Лисабон отново е наш!", минава през ума на мнозина лисабонци сега, пише Йохана Хайнц в свой материал за Die Zeit.

"Коронавирусът отдавна обхвана и Португалия, въпреки че досега страната бе много по-слабо засегната от Испания. По официални данни 345 души са починали от COVID-19, а 12 442 са дали положителни тестове. За сравнение: броят на смъртните случаи е значително по-малък, отколкото в Испания - дори ако се вземе предвид, че жителите на Португалия са доста по-малко. В Испания, само 25 дни след обявяване на първите сто заразени, починалите вече са били 4 588", пише Хайнц, цитирана от Bloomberg TV Bulgaria.

"Един от факторите за това може да бъде, че правителството на малцинството, под управлението на премиера Антониоу Коща, наложи драстични мерки много рано. Още на 12 март е разпоредено закриване на учебните заведения в цялата страна. Тогава в Португалия има 78 носители на коронавирус и все още нито един смъртен случай", съобщава авторът.

"Снимки на оживени плажове край столицата, разпространени в социалните мрежи, предизвикаха дискусии. Всички лекции на живо в университетите в Лисабон вече бяха отменени - но вместо да стоят у дома, студентите се наслаждаваха на слънцето на най-близкия плаж в Каркавелос".

Zeit напомня, че след това португалците са предприели сериозна дисциплина относно появите на обществени места. Президентът Марсело Ребело де Суса обяви извънредно положение за цялата страна на 18 март, за първи път от края на диктатурата през 1974 г. На 2 април парламентът одобри удължаването на извънредното положение с още две седмици. Няма строги комендантски часове както в съседна Испания. Подобно на ситуацията в Германия, на хората е препоръчено да останат у дома, като са получили позволение да свършат най-необходимите си задължения. Ресторантите и магазините са затворени.

"Идните дни ще бъдат от решаващо значение за Португалия, подчертават вирусолози. Големите семейни празници обикновено се провеждат през Великден, когато в страна се осъществяват многобройни пътувания. За да се предотврати разпространението на коронавируса, мерките за дните от 9 до 13 април са затегнати. На Великден никой не може да напусне съответната област, в която живее, освен ако работодателят не удостовери, че професионалните ангажименти го изискват. Летищата са напълно затворени", става ясно от материала.

"В Лисабон еуфорията е стихнала. Баикса Помбалина вече е като призрачен град".

"Дори и на практика да се предотврати извънредна тежест върху здравната система като в Италия или Испания, все пак коронакризата вече удари достатъчно силно Португалия. Страната тъкмо претърпя обрат, превръщайки се от "проблемното дете" в "примерния ученик" на Европа, при това не без помощта на туристическия бум. През последните години броят на годишните посетители в страната е нараснал до 27 милиона годишно. В района на Лисабон секторът генерира една пета от БВП. Почти 100 хил. работни места са пряко зависими от туризма", отбелязва Йохана Хайнц.

Според проучване на браншови организации 75% от хотелите и ресторантите вече са прекратили дейност, а служителите отчасти не получават възнагражденията си. Правителството създаде програма за финансова помощ, предназначена предимно за облагодетелстване на туристическия сектор, като в нея са включени кредити и данъчни и социални облекчения.

Спорно е дали мерките ще са достатъчни, за да се спасят компаниите от фалит. Пандемията заплашва фундамента, за чието изграждане много португалци са се борили през последните десет години, обобщава Die Zeit.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Още малко,още малко и комунизмът,даже теоретичният ще ви се види,като разюздана анархия!НЕ ЗАБЕЛЯЗАХТЕ ЛИ ОВЧИЦИ,КАК САМИ СЕ НАБУТАХТЕ В СОБСТВЕНИ КОНЦЛАГЕРИ?!Няма нужда нито от охрана,нито от надзиратели в концлагерите ви - сами ще се следите и ще си налагате наказания И ВСИЧКО ЩЕ БЪДЕ ЗА ВАШЕТО ДОБРУВАНЕ!И така,от "добруване",до "добруване",ще си изчезнете от този свят,по метода на бавно сваряваната жаба!Квак,квак!!Тренирайте жабешко квакане - това е бъдещето ви!
27
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 28Италия и Испания имат същата смъртност като България но просто нямат болници заради съкращенията.
26
0
 
1
 
! Отговори
:) преди 4 години
бях там на на 5ти март.Още не се говореше, нямаше паника, всичко беше нормално.
25
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И аз бях там, и аз видях. Кой знае кога пак ще имаме възможност да посещаваме свободно, както го правихме до сега. Който пътъвал, пътувал.
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 10 - Nazare! Жестоко е! Не се забравя!
23
20
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Туризма е най голямата простотия създавана от човека.
22
0
 
6
 
! Отговори
Иван преди 4 години
Баикса Помбалина :-D LOL, егати простака е автора... поне да беше проучил как се произнася.
21
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този вирус показа на всички хора, че в живота няма НИЩО... сигурно...Да ви е, като обица на ухото!Когато си правите някакви планове и сметки.
20
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Туристическия бум ще загине на много дестинации. Цял свят се управлява от невежи
19
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До прогнозаВ грешка си. Този вирус е доказателството. Ще циркулира поне 2 години, а междувременно може да се появи и друг... В живота единственото сигурно нещо е... че нищо не е сигурно! Запомни го!
18
2
 
4
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 4 години
надеждата умира последна
17
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да кажат нещо за плеймейтките... Кога ще ходят пак на шопинг в дубай...
16
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прекрасна страна.Имах удоволствието да я обиколя пеш почти цялата от Юг на Север.Няма такива кротки и в същото време любезни и работливи хора.
15
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Той не само там е свършил.В дубай сега ще посрещат камили вместо туристи.
14
3
 
14
 
! Отговори
И каква преди 4 години
е сега тази новина. Изсмукана от пръстите. От нямаме вече кво да пишете. А какво да кажат най-посещаваните в света Испания и Франция или Италия??? Испания поставя два поседователни рекорда по посещаемост през 2018 и 2019 над 84 млн туристи!!!!
13
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лакомията винаги води до болезнени поуки. Не случайно 9-10 години преди кризата специалистите заговориха за хуманен капитализъм с акцент върху етиката, морала, и качеството на човешките преживявания.
12
2
 
19
 
! Отговори
Бате Гойко преди 4 години
"Дойде ли краят на туристическия бум в Португалия?"Да не би някъде другаде да върви туризма?
11
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Баикса? Не знам колко португалци ще разпознаят името произнесено така.
10
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами, не. Никакъв край не е дошъл, а временна пауза. В Поргугалия карам сърф- страхотно хоби, по което се запалих, когато бях в Австралия. Евтино и достъпно.
9
2
 
25
 
! Отговори
българин преди 4 години
Португалците са най-работливият и кротък народ в ЕС. !!