Словакия премахва карантината за ваксинирани и преболедували

Какви са новите условия за влизане в страната?
25
Словакия премахва карантината за ваксинирани и преболедували
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Словакия премахва карантината при влизане в страната за граждани, които в предходните 14 дни са посетили държави от Европейския съюз, при условие, че те са ваксинирани срещу COVID-19 или са прекарали болестта. Ще бъде изискван ваксинационен сертификат за доказване на ваксинирането. Това съобщиха от Министерството на външните работи.

Мярката влиза в сила от 6.00 ч. на 19 април 2021 г. Тя важи още и за гражданите, които в предходните две седмици са били в Исландия, Норвегия, Лихтенщайн, Швейцария или Великобритания.

По информация на посолството ни в Братислава, за да не бъдат поставяни под задължителна карантина, пристигащите трябва да бъдат ваксинирани с mRNA ваксина (например Moderna, Pfizer/BioNTech), като е необходимо да са изминали повече от 14 дни от прилагането на втората доза. Те също така могат да бъдат с поставена векторна ваксина (например AstraZeneca), но при изминали повече от четири седмици от първата доза.

Под карантина в Словакия няма да бъдат поставяни и пристигащите граждани, които в интервала до 180 дни след преболедуване на коронавирус са ваксинирани и са минали най-малко 14 дни от първата доза. Самоизолацията се премахва и за тези, които могат да докажат с документ, че са прекарали COVID-19 преди не повече от 180 дни.

МВнР напомня, че остава в сила правилото всички пътници, които не са ваксинирани или не са прекарали коронавирус, при пристигане в Словакия да преминават 14-дневна карантина в домашна среда или в специално държавно заведение. Най-рано на осмия ден от поставянето под карантина, тя може да бъде отменена при направен PCR тест с отрицателен резултат.

Също така гражданите, които влизат в Словакия през сухопътните граници, са длъжни да се регистрират на адрес: https://korona.gov.sk/ehranica/# , като това трябва да стане най-късно при самото пристигане на територията на страната. При влизане със самолет е необходимо да се попълни електронен формуляр, публикуван на адрес: https://www.mindop.sk/covid/forms/edit/588e64fb486fbab2177
af791d07746970769

От 19 април 2021 г. в Словакия влизат в сила и облекчения на вътрешните ограничителни мерки. Магазините, секторът на услугите и църквите отново отварят врати, но при условие, че посетителите представят отрицателен тест за коронавирус, както и за наличието на не повече от един човек на 15 кв. м. площ.

Движението сред природата извън областта на живеене също ще бъде разрешено с отрицателен тест за COVID-19. Спортът на открито е разрешен в група до шест души и при отрицателен тест. Ще могат да бъдат посещавани зоологически и ботанически градини, както и библиотеки. Хотелите и къщите за гости ще могат отново да предлагат услугите си, но ресторантите в тях няма да работят, допълват от МВнР.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството на Република България в Братислава, в работно време на (+421 2) 544-15-308, (+421 2) 544-359-71, а в извънработно време на (+421) 911-284-229, се посочва в съобщението.


25
Още от Наука
Ебола, свински грип, СПИН, COVID... колко живота отнеха?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
4
 
! Отговори
славянин преди 3 седмици
Корекция на долния пост: ''Има две безкрайни неща - Вселената и човешката глупост, но за първото не съм сигурен!""
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Стига с тази лудост. Тия били дискриминирани, ония били дискриминирани, а това не е ли дискриминация. Да правят тестове и толкова. Къде е лекарството за този ковид, защо никой не създава лекарство, а само за ваксини се щурнаха. Нали всеки сам трябва да реши иска или не иска ваксина как така ще те ограничават. Докато искат подпис за ваксина не им вярвам.
8
0
 
2
 
! Отговори
славянин преди 3 седмици
''Движението сред природата извън областта на живеене също ще бъде разрешено с отрицателен тест за COVID-19.''

Както е казал някога Айнщайн: ''Има две безкрайни неща - Вселената и човешката глупост, но за второто не съм сигурен''
7
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Така трябва да стане и тук.
6
10
 
6
 
! Отговори
Сат Н преди 3 седмици
Очевидно трябва да си се поклонил на Сатана, за да имаш право на придвижване - или да си превил врат да те ваксинират или да си станал участник в театъра "пандемия", внушавайки си, че си имал "загуба на обоняние".
5
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Не пропускате особено ако не отидете в Словакия особено в Братислава.... съвсем сериозно
4
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Само за тези които са го прекарали трябва да важи, защото те няма да те разболеят. Поне досега няма повторили ( реално, не такива с позитивни тестове , особено от тези бързите фалшификати). Аз го изкарах и въобще не се пазя в момента, гледам да го срещам вируса по често , да ми се обновява имунитета. Американците публикуваха миналата седмица много интересна статистика за починалите от Ковид , които са се заразили след ваксинация....
3
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Има само един проблем, че точно ваксинираните не знаят дали са заразени или не са те нямат симптоми никакви и ходят и разнасят вируса. Значи да речем от София до Германия пътуваш със самолет, да кажем половин час и ти искат ПСР тест ама във Германия сядаш на един автобус и там пътуваш 3 часа в автобуса и не ти искат ПСР тест.
2
5
 
27
 
! Отговори
Момо преди 3 седмици
Ако правилно разбирам ЕС остава един чисто икономически съюз и нищо повече. До тук със свободата на хората! :(
1
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
При нас НОЩ се разпусна и не знам как сме живи още, хахахах.