Невронна мрежа подсказва дали тежко се прекарва коронавируса

Важно е да се идентифицират ключовите признаци, съобщават експерти
10 сеп 2021 15:05, Петя Славова
17
Невронна мрежа подсказва дали тежко се прекарва коронавируса
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Учени разработиха невронна мрежа, която може да се използва за оценка на вероятността от тежка форма на COVID-19 при новозаразено лице. Статия, описваща разработката, е публикувана в научното списание "Frontiers in Immunology" от пресслужбата на Нижегородския държавен университет.

Още по темата

"Това заболяване обхваща много системи на организма, така че е много важно да се идентифицират ключовите признаци, които определят тежестта на COVID-19. На помощ ни дойдоха методи за анализ на данни и машинно обучение, които ни позволяват да стесним голямото пространство от лабораторни данни до няколко прости и тълкуваеми показатели", каза един от авторите на изследването, Михаил Иванченко.

Напоследък невронните мрежи се научиха да изпълняват нетривиални задачи и дори да "мислят" творчески - например рисуват картини и оцветяват в стила на Ван Гог или Кандински. Например математиците наскоро научиха изкуствен интелект да разпознава следи от меланом. Невронната мрежа се справя с това по-добре от експертите онколози, предава БГНЕС.

В процеса на подготовка на невронната мрежа са участвали 60 доброволци на възраст от 18 до 85 години. Те били приети в болници в Нижни Новгород през май-август миналата година с потвърдена коронавирусна инфекция от COVID-19 с различна тежест.

Лекарите проследили как състоянието на тези пациенти се променя в ранните етапи на инфекцията и също така проучили как коронавирусът засяга 50 различни биомаркера в телата им. Учените използвали тези данни, както и подобна информация за 17 здрави хора, за да обучат невронната мрежа да определя кои от факторите влияят най-силно върху тежестта на COVID-19. В резултат на това невронната мрежа успяла да предвиди тежестта на заболяване с вероятност 83%. За да направи това, й били необходими само осем биомаркера.

Въз основа на тази невронна мрежа учените са разработили приложение за смартфони, с което може бързо да се оцени вероятността от тежък ход на COVID-19. За да направите това, трябва да въведете резултатите от анализите за тези биомаркери. То може да бъде изтеглено безплатно на уебсайта на университета.


17
Още от Коронавирус
В Гърция няма установени фалшиви COVID сертификати от България
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
почнаха леееекинк полекинка ви намекват за наномаркера в ваксините.За всички -има графен в ваксините да знаете просто ви казвам
15
2
 
4
 
! Отговори
Фатма преди 2 седмици
Моите методи са най-точни лея течно олово във вода и после гадая по формите както се е получило.
14
1
 
4
 
! Отговори
Астролог преди 2 седмици
Звездите и зодиите ми говорят и подсказват какво ще прави Ковида. Хвърлям зарччета, гледам на кафе, карти таро, гадаене на боб и кости. За всеки сеанс по 100 лева при мене Астролога Захаринчо, имам и бонус диагностика с махало, което се клати и отговаря с ДА и НЕ на всякакви въпроси.
13
2
 
4
 
! Отговори
клиницист преди 2 седмици
Навсякъде пише,че параклиничните изследвания и резултати само подпомагат,а не определят диагнозата. Диагноза се поставя най-вече чрез комбинация от параклиника и клиника,,индивидуален статус и още куп други фактори. ИИ..си е чиста параклиника,а "невронната мрежа" да си я заврат там дето слънце не огрява.
12
0
 
4
 
! Отговори
Източник имена? преди 2 седмици
Нещо да има повече от това някакакви БЕЗИМЕННИ и АНОНИМНИ УЧЕНИ от някакъв университет направили НЕЩО и го публикували БЕЗ ЗАГЛАВИЕ. Ето така НЕ се пише материал без имена на авторите - учените и без заглавие на тяхната публикацията.
11
7
 
3
 
! Отговори
Експерт преди 2 седмици
Подлагам на 100% съмнение всичко, което произлиза от Русия. По-ниско от тях бих сложил единствено Северна Корея.
10
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Експерт до експерта... Година и половина вече се надпреварват да ръсят акъл. Чума да беше, щеше да свърши досега, ама няма интерес да свършва за някои.
9
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Що глупости чухме покрай един фалшив вирус, не е за вярване.
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Защо ще се заразяваме със вируса, ще го прекарваме и ще боледуваме от него, ако можем да го отключваме чрез ретровирусна хиперфункция. Ако вируса е биолигчно оръжие от същите тия лаборатории, то не е изключено и ваксините да са направени тъй, че да не действат и да са необходими 2-3 дози, после още 2-3 дози, и накрая с краката напред.
7
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тази невронна мрежа само с 5G ли работи?
6
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Идеята на статията няма нищо общо с ковид. Напоследък глобалистите постоянно се занимават с другата си пропаганда, а именно, внушението, че изкуственият "интелект" уж щял да замести човека. Нямало да има политици, пилоти и т.н., те трябвало вече да се преквалифицират. Щели да направят машините живи; щели да изпитват чувства; да комадват света... Тези хора са п.росто луди и неграмотни. Те не знаят, че човек има душа, а машината няма никакъв ум, защото "интелектът" й са пр.осто зададени алгоритми.
5
2
 
6
 
! Отговори
ГАТАКА преди 2 седмици
До: 2 Еми, ваксинирай се и ще станеш безсмъртен! Ей го на: Всеки ден ни съобщават колко са умрели, и всички не са ваксинирани! Значи ваксинираните не умират, ти не разбра ли?
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Най-добре е Слави да обяви какво са открили учените от Магаданския Научно-изследователски Институт?
3
1
 
11
 
! Отговори
Доктор Хаус преди 2 седмици
А не е ли по - добре направо да кажат откъде и как "направиха" и "пуснаха" Короната ?!?! Преди 12 години ни "подготвиха" с един по - лек "опит" - Със Птичия , и със Свинския Грип. Когато имаше доста починали в Китай , Мексико и една част на САЩ. Това е втория етап... Не искам да си мисля дори какъв би бил третия етап след още десетина години ! Господ да ни пази!!! .......
2
10
 
8
 
! Отговори
Darth shadow преди 2 седмици
аман от учените и техните ковидо глупости,да бяха намерили начин за удължаване на живота, забавянето старенето на организма, износването на физическо тяло. В древността е имало такива знания..
1
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
цифровизацията води до затъпяване на обществото, а с *** молив нищо качествено няма да напише тази цивилизация с пътя по който е поела, фигуративно казано