Невронна мрежа подсказва дали тежко се прекарва коронавируса

Важно е да се идентифицират ключовите признаци, съобщават експерти
10 сеп 2021 15:05, Петя Славова
17
Невронна мрежа подсказва дали тежко се прекарва коронавируса
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Учени разработиха невронна мрежа, която може да се използва за оценка на вероятността от тежка форма на COVID-19 при новозаразено лице. Статия, описваща разработката, е публикувана в научното списание "Frontiers in Immunology" от пресслужбата на Нижегородския държавен университет.

Още по темата

"Това заболяване обхваща много системи на организма, така че е много важно да се идентифицират ключовите признаци, които определят тежестта на COVID-19. На помощ ни дойдоха методи за анализ на данни и машинно обучение, които ни позволяват да стесним голямото пространство от лабораторни данни до няколко прости и тълкуваеми показатели", каза един от авторите на изследването, Михаил Иванченко.

Напоследък невронните мрежи се научиха да изпълняват нетривиални задачи и дори да "мислят" творчески - например рисуват картини и оцветяват в стила на Ван Гог или Кандински. Например математиците наскоро научиха изкуствен интелект да разпознава следи от меланом. Невронната мрежа се справя с това по-добре от експертите онколози, предава БГНЕС.

В процеса на подготовка на невронната мрежа са участвали 60 доброволци на възраст от 18 до 85 години. Те били приети в болници в Нижни Новгород през май-август миналата година с потвърдена коронавирусна инфекция от COVID-19 с различна тежест.

Лекарите проследили как състоянието на тези пациенти се променя в ранните етапи на инфекцията и също така проучили как коронавирусът засяга 50 различни биомаркера в телата им. Учените използвали тези данни, както и подобна информация за 17 здрави хора, за да обучат невронната мрежа да определя кои от факторите влияят най-силно върху тежестта на COVID-19. В резултат на това невронната мрежа успяла да предвиди тежестта на заболяване с вероятност 83%. За да направи това, й били необходими само осем биомаркера.

Въз основа на тази невронна мрежа учените са разработили приложение за смартфони, с което може бързо да се оцени вероятността от тежък ход на COVID-19. За да направите това, трябва да въведете резултатите от анализите за тези биомаркери. То може да бъде изтеглено безплатно на уебсайта на университета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
почнаха леееекинк полекинка ви намекват за наномаркера в ваксините.За всички -има графен в ваксините да знаете просто ви казвам
14
2
 
4
 
! Отговори
Фатма преди 2 години
Моите методи са най-точни лея течно олово във вода и после гадая по формите както се е получило.
13
1
 
4
 
! Отговори
Астролог преди 2 години
Звездите и зодиите ми говорят и подсказват какво ще прави Ковида. Хвърлям зарччета, гледам на кафе, карти таро, гадаене на боб и кости. За всеки сеанс по 100 лева при мене Астролога Захаринчо, имам и бонус диагностика с махало, което се клати и отговаря с ДА и НЕ на всякакви въпроси.
12
2
 
4
 
! Отговори
клиницист преди 2 години
Навсякъде пише,че параклиничните изследвания и резултати само подпомагат,а не определят диагнозата. Диагноза се поставя най-вече чрез комбинация от параклиника и клиника,,индивидуален статус и още куп други фактори. ИИ..си е чиста параклиника,а "невронната мрежа" да си я заврат там дето слънце не огрява.
11
0
 
4
 
! Отговори
Източник имена? преди 2 години
Нещо да има повече от това някакакви БЕЗИМЕННИ и АНОНИМНИ УЧЕНИ от някакъв университет направили НЕЩО и го публикували БЕЗ ЗАГЛАВИЕ. Ето така НЕ се пише материал без имена на авторите - учените и без заглавие на тяхната публикацията.
10
7
 
3
 
! Отговори
Експерт преди 2 години
Подлагам на 100% съмнение всичко, което произлиза от Русия. По-ниско от тях бих сложил единствено Северна Корея.
9
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що глупости чухме покрай един фалшив вирус, не е за вярване.
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо ще се заразяваме със вируса, ще го прекарваме и ще боледуваме от него, ако можем да го отключваме чрез ретровирусна хиперфункция. Ако вируса е биолигчно оръжие от същите тия лаборатории, то не е изключено и ваксините да са направени тъй, че да не действат и да са необходими 2-3 дози, после още 2-3 дози, и накрая с краката напред.
7
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази невронна мрежа само с 5G ли работи?
6
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Идеята на статията няма нищо общо с ковид. Напоследък глобалистите постоянно се занимават с другата си пропаганда, а именно, внушението, че изкуственият "интелект" уж щял да замести човека. Нямало да има политици, пилоти и т.н., те трябвало вече да се преквалифицират. Щели да направят машините живи; щели да изпитват чувства; да комадват света... Тези хора са п.росто луди и неграмотни. Те не знаят, че човек има душа, а машината няма никакъв ум, защото "интелектът" й са пр.осто зададени алгоритми.
5
2
 
6
 
! Отговори
ГАТАКА преди 2 години
До: 2 Еми, ваксинирай се и ще станеш безсмъртен! Ей го на: Всеки ден ни съобщават колко са умрели, и всички не са ваксинирани! Значи ваксинираните не умират, ти не разбра ли?
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-добре е Слави да обяви какво са открили учените от Магаданския Научно-изследователски Институт?
3
1
 
11
 
! Отговори
Доктор Хаус преди 2 години
А не е ли по - добре направо да кажат откъде и как "направиха" и "пуснаха" Короната ?!?! Преди 12 години ни "подготвиха" с един по - лек "опит" - Със Птичия , и със Свинския Грип. Когато имаше доста починали в Китай , Мексико и една част на САЩ. Това е втория етап... Не искам да си мисля дори какъв би бил третия етап след още десетина години ! Господ да ни пази!!! .......
2
10
 
8
 
! Отговори
Darth shadow преди 2 години
аман от учените и техните ковидо глупости,да бяха намерили начин за удължаване на живота, забавянето старенето на организма, износването на физическо тяло. В древността е имало такива знания..
1
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
цифровизацията води до затъпяване на обществото, а с *** молив нищо качествено няма да напише тази цивилизация с пътя по който е поела, фигуративно казано