Витанов прогнозира: Висока заболеваемост в София през следващите седмици

Много области тръгнали към червената зона по заболели
131
Витанов прогнозира: Висока заболеваемост в София през следващите седмици
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Активните случаи на заболели отиват към 50 хил., а много области - към червената зона по заболели, посочва в анализ на епидемичната обстановка математикът на биншия НОЩ проф. Николай Витанов.

„Развитието е според очакванията. А какви са ни очакванията - да припомним. Очакванията са: оформяне на вторичен пик на вълната. За смъртността, както знаете, очакванията ми са такива, че не смея да пиша нищо за нея през октомври.
Просто числа за информация:
починали в края на септември - 20882
починали до днес - 21411
починали октомври 2020 (за целия месец) - 441
починали за октомври 2021 - 529 (за 6 дни)
Никакъв коментар. Изводите си ги правете сами, кой каквито иска да си ги прави“, посочва проф. Витанов в социалната мрежа Facebook.

Още по темата

„Най-напред картата съгласно плана на Министерството на здравеопазването. Габрово и Перник са ясни. Монтана и Сливен са кандидати за ниво 4. До края на седмицата и още области ще се кандидатират. Вчера писах, че се очаква да се кандидатира една област, дето никак не ми се ще да е на ниво 4. Виждате ли я добре - София град. Това вече не е на добре.

Теорийката, дето сме го били преболедували ковида и сме имали колективен имунитет, отива в тоалетната. Нали не сте забравили, каквото ви писах - като мине вълната, тая теорийка ще я извадят от тоалетната, ще я увият в целофан и ще ви я пробутват за шоколад, щото цветът бил кафяв. ВЕрвайте им“, коментира той.

„Кърджали отиде в жълтата зона. Това развитие не е изненада при надигаща се вълна. Но, както съм им обещал, до края на седмицата там обстановката ще е относително спокойна. Картата за прогнозната 14-дневна заболеваемост потвърждава горните изводи. Заформя се много тъмно червена област в западна България. Кърджали се очаква да поизлезе от оранжевата зона, но това е разбираемо - все пак вълната се надига. Който е в тъмно червените области да внимава (ако желае, ако не желае, да прави каквото намери за добре)“, обяснява математикът.

„На нашата карта на риска София-град и Пловдив още не са във виолетовата зона. Обаче нагазиха в зоната на дифузно разпространение на заразата. Тоест, очаква се височка заболеваемост в тези 2 области в следващите 2 седмици. Затова, софиянци и пловдивчани, пазете си здравето (ако желаете, ако не желаете, правете каквото искате и ви пожелавам да не изтегляте късата клечка).Базовото репродуктивно число днес е 1.144. Почти колкото вчера. Ядва се, обхватът на заразата се разширява, но бавно. Добре, че имаше първичен пик, та броят на излекуваните, оздравелите или кой както ги нарича, е голям, та здравната система се натоварва постепенно“, обяснява Витанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Туй не го знам че се е ваксинирал а нямаше ли медиите да го разпространят както за профМутафчийски да питат Мангъров ваксинирал ли се е По принцип той държи на ваксините
30
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Той и мангъра се облизваше за политик, затова агитираше и яхна антиваксърската вълна. А иначе си се ваксинира. Да не е луд да рискува животеца си, на тая възраст 100% умрял да е.
29
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
О, Маг Витан! ... виждам... виждам...две момченца близначенца виждам да имаш... едното на 5-ти юли, другото - на 5-ти авжуст до 5 години ша ги родиш.
28
6
 
3
 
! Отговори
до статистика преди 2 години
И още 5000 от друго.
27
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев се ваксинира отдавна . Направи злото на бг народ, жена му пострада от ковида, мозъчните й съдове станаха на дантела след "лекото" боледуване и реши да се ваксинира. А пък народа да мре.....
26
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредният ни ковид ***.
25
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чакам 3, 4к към края на август Витанка. Ще си остана с чакането, както и ти.
24
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С правителство от антиваксъри какъв да е резултата? Ето Португалия от най-пострадала и същевременно най-антиваксърска държава, се превърна в най-ваксинираната нация, 98% , на практика всички са ваксинирани, без само току що боледувалите. Ние няма обединителна фигура, която да е авторитет. .
23
10
 
3
 
! Отговори
Въпрос преди 2 години
А съвременната наука, на която само пpocтите и необразованите не вярват, кога ще създаде ваксина срещу ковид-19?
22
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Истинският българин, дори и в интензивното с последни сили ще извади тръбата от трахеята си и ще прошепне - "Няма такъв вирОс!"
21
6
 
17
 
! Отговори
Нощен фиьик преди 2 години
Витанка, нема нема току се изсер&еш на метрото.
20
4
 
19
 
! Отговори
vlady преди 2 години
Браво на големият пианист Витанов. Редовно постига делириум.
19
4
 
22
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Що ми се струва, че тоя се ОПИТВА да се прави на оригинален
18
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
вие гледате 'ЯСНОВИДЦИ'
17
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво ще бъде, витанчо, взрив, вълна или леко попличкване?
16
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 6 Анонимен Ееее човече, ти разби коварния план на кукловодите. Велик си! Сега обаче като вървиш се оглеждай, че сигурно ще пратят самолет който да ръси само над теб.
15
5
 
25
 
! Отговори
БАН преди 2 години
Витанов до навършване на 50 години,не знаеше,че е матиматик,докато майка му не уреди в БАН и той си повярва!
14
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При математиката няма тоз ми каза онзи ми йаза там всичко е закономерно Като има училища и раб места къддто е имало положителен и те продължават да са си както преди ще има и увеличение на случаите закономерност
13
15
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре няма ли най-накрая да затворят заведенията в София? Ние хубаво се пазим, ваксинирани сме и т.н. ама децата ходят всеки ден на училище/детска градина и се смесват и няма никаква гаранция с какво ще се върнат. Защо не затворят за 2 седмици колкото да се успокоят нещата малко. Не разбирам безотговорността на управляващите и подчинението на Ричард Незнам си кой. От кога той управлява страната?
12
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да така е ще има бум след като класове с положителни продължават да ходят на у-ще