Драганов: Лошо управление - убиват туризма, за да спасят друг сектор

Трябват незабавни икономически действия, настоя той
27 яну 2022 12:36, Анисия Иванова
36

"Около 30% от заведенията, които можеше да работят в тази част на годината, не могат да работят в момента. Това е заради икономически причини. От днес влизат и новите мерки на Министерството на здравеопазването, при които се забранява отсядането в ресторантите след 22:00 ч., а капацитетът е 50%", каза председателят на Института за анализи в туризма Румен Драганов в студиото на "България сутрин".

Той подчерта, че туризмът и ресторантьорският бранш са в изключително тежко състояние.

Хотелиерите се оплакаха, че държавата и Министерството на туризма за пореден път са им обърнали гръб с въведените нови мерки. Те са категорични, че предлаганите им помощи са недостатъчни и дори ги определят като подигравка.

"Всичките тези рестрикции и наредби ограничават хората да излизат от дома, да посещават места за развлечение. Трябват незабавни икономически действия към този бранш, за да бъде спасен. В момента, в който се затваря, тази мярка не може да бъде приета от туризма, защото в дълъг период от време ние казвахме: "Ваксинирайте се". 100% от работещите в туризма имат "зелен сертификат" - те са или ваксинирани, или са преболедували, бустерна доза... Не виждаме логиката, какво искат да кажат управляващите на хората", допълни Драганов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му в момента се наказват ваксинираните и тези, които спазват правилата.

"Очакваме още днес Конфедерацията на българската туристическа индустрия и други туристически организации да реагират към правителството, но и то да реагира. От една страна да насърчи посещаването на тези заведения, да каже, че е безопасно, за да може поне капацитетът от 50% да бъде запълнен. И в най-скоро време тази заповед да бъде премахната, защото тя няма да подобри положението в здравните заведения", коментира председателят на Института за анализи в туризма.

Още по темата

Според него в управляващите има страх.

"Те демагогстват и искат с тези мерки да се представят пред обществото, че по някакъв начин помагат на обществото, по-специално на лекарите, които са под напрежение. Но да убиеш туризма и работещите в туризма, за да спасиш друг сектор - това е изключително непродуктивно. Това е много лоша политика", посочи той.

Румен Драганов подчерта, че зимният им сезон е тръгнал изключително добре.

"Към днешна дата имаме над 250 места за настаняване и хранене, които работят в Банско. Около 22 са в Боровец, 38 - Пампорово. Само във Велинград има 66 места за настаняване, които днес работят. Ние имаме изключително голям капацитет. А затварянето сега при високите сметки, които са получени за декември, изисква правителството да вземе незабавни мерки - да плати всички сметки за ток, защото няма как хората да изкарат пари, за да си платят тока", добави експертът.

Той е категоричен, че за тях затвореният бизнес означава финансова смърт.

"Освен икономически ефект, има и психологически ефект. Кел файда за образованието, което имате, след като не може да управлявате системата по начин, по който хората не могат да бъдат гарантирани", възмути се Драганов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
7
 
! Отговори
мале,мале преди 2 години
Къв туризъм бе ,тия лешояди опоскаха всичко една чорба 30 лева.
31
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пълна ПРОВЕРКА на кого дадоха до сега парите за подпомагане на туризма 40% от тези фирми НЕ СЪЩЕСТВУВАТ и НЕ ИЗВЪРШВАТ никаква дейност!!!
30
1
 
3
 
! Отговори
Преди и Сега преди 2 години
Преди: Да изпълним петилетката за четири години!Сега: Да направим Сезона от 4 на 5 месеца!
29
0
 
5
 
! Отговори
Ибре курорте! преди 2 години
"Курортите ни стават магнит за германци? Връщат 35-те евро за докаран турист с чартър."Потърсете и прочетете.
28
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изначалната причина в България е демографската. След като за 10 г. населението е намаляло с почти един милион логичното следствие е намаляване на потреблението, включително в ресторанти и заведения. Прекалено много са за намалялото население и при сегашната ситуация на епидемия и инфлация. Проблем в сектор, който не е жизненоважен за обществото и държавата. Сори!
27
3
 
2
 
! Отговори
Бай Миле преди 2 години
Да не сте се ваксали!
26
1
 
11
 
! Отговори
Туризъм или Мутризъм преди 2 години
Официално е 15% от икономиката ни. Изкарат ли на светло само половиния сив сектор, приходите ще скочат рязко. Споко! Няма да го направят...
25
1
 
6
 
! Отговори
Идиотъ преди 2 години
Простотията е заляла България. И този процес is not reversible.
24
1
 
17
 
! Отговори
123 преди 2 години
Е аз имам валиден европейски зелен сертификат, но нямам 1000 лева за един уикенд в що-годе читав БГ хотел!!!! И ко прайм, да ги субсидирам от моите данъци, защото нямам пари за техните "услуги"???? А бе я си таковайте.....................
23
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А кога ми продаваш супа от младо телешко за 30 лв ти е готино, нали Драганов...
22
9
 
10
 
! Отговори
Киро и Асен преди 2 години
Няма да мрънкате. Продължаваме разрухата. Нали това искахте протестъри, Промяна ?
21
6
 
18
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Можем без туризъм. В този сектор са най-големите измамници.
20
2
 
13
 
! Отговори
noname преди 2 години
На кой му пука за българското бетономорието, ходим в Гърция, Италия, Испания.
19
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цял отрасъл непроизвеждащ нищо съставлява 15 % от икономиката ни. После що сме бедни...
18
0
 
22
 
! Отговори
Handel преди 2 години
Ама може ли така бре? Я подкрепете българския туризъм? Няка със закон цената на една малка вода по курортите да стане 20 лева! Иначе този нещастен човечец на снимката току виж отслабнал и цяла година ще трябва да се вози на едно и също Бентли! Имайте милост към него!
17
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Туризмът си го убива сам самичък пpocтият българин. Ден година храни, тотален сив сектор, неграмотни служители и така нататък.
16
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Туризма днеска го има, утре го няма, вдругиден пак го има - това не е стабилен или устойчив сектор, хеле пък в България. Единствената причина да се развие толкова туризма в България е, че е лесно: то не изисква нито кадри, нито образование, нито инвестиции, нито иновации. А в това ние сме много добри: да се опитваме да направим от пр*дня боя, ама когато ни поискат цвят различен от кафявото и гледаме т*по...
15
0
 
13
 
! Отговори
Икономист преди 2 години
Кои са тези, които убиват туризма ? Как пък изобщо не ги е срам ? Според моите пресмятания, реално работещите българи са около 1 милион. Като такива не броя тези, които са на държавна или общинска хранилка. За да ен се убива туризма, ще трябва работещите българи да не работят, а само да почиват. Разбира се, че просто няма как собствениците на хотели да искат да работят само два месеца в годината, че и да печелят при все това. Другата възможност е, да ходим да караме ски през лятото на морето !
14
0
 
27
 
! Отговори
Ламята преди 2 години
Тоя туризъм със чорбите по 30 кинта,ли убиват?Да мре
13
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз и без това ходя на ресторант 2-3 пъти в годината, пък и до 22ч ме устройва.